Rokotusinfo ry
Tietosisältö:  Uutisvirta Kirjoitukset Rokotteet Rokotetutkimus Taudit Sivukartta Linkit Usein kysytyt kysymykset
Yhdistys: Tapahtumat Yhteystiedot Kysymyksiä ja vastauksia Liity! Tiedotteet Julkaisut Puheenvuoroja FinIP-tutkimus
Ajankohtaista-kansio > Rokotusvalinta julkisuuden valokeilassa ja keskusteluissa

Rokotusvalinta julkisuuden valokeilassa ja keskusteluissa

Eräs haastateltava kertoi Me Naiset -lehdessä 2/2003, että vauvaa ei rokoteta vanhempien yhteisestä päätöksestä. Perusteena on halu välttää rokotteiden sisältämiä kemikaaleja ja myrkkyjä ja se, että vanhempien näkemyksen mukaan ei ole vakuuttavia tieteellisiä todisteita, jotka osoittaisivat rokottamisen auttavan sairastumista vastaan.

Ilta-Sanomissa 18.1. oli rokotusvalintaa käsittelevä artikkeli otsikolla "Kuolemanleikki", jossa lehden ja kahden asiantuntijana haastateltavan ankarin sanoin tuomittiin "kiitos ei":n sanominen tarjotuille rokotuksille leikkinä kuoleman kanssa. Haastateltavana oli mm. infektiotautiopin professori, jonka mukaan rokottamatta jättämisessä on kyse puhtaasti tietämättömyydestä. Professorin mukaan pitää käsittämättöminä väitteitä ettei rokotteiden tehoa ole tieteellisesti osoitettu, ja huomauttaa että tuhkarokko, vihurirokko ja sikotauti on saatu Suomesta kokonaan häviämään. Kansanterveyslaitoksen rokoteosaston johtajan mukaan taas vakavia haittoja rokotteiden ei ole missään tapauksessa todettu aiheuttavan, korkeintaan aikaistavat häiriöitä, ja vakavin haittavaikutus on luutulehdus, joka Suomessa todetaan harvemmin kuin kerran vuodessa. Johtajan mukaan Internet on täynnä rokotusten vastustajien propagandaa.

Rokottamisen riskeistä huolestunutta näkökulmaa esitteli myös haastateltu shiatsuhoitaja, jonka mukaan nuorten järjetön väkivaltaisuus voi johtua lapsuuden rokotteista. Hänen mukaansa rokotteet tuhoavat aivosoluja ja aiheuttavat raivokohtauksia - myöhemmän iänkin väkivallanteot voivat olla yhteydessä myrkkyihin. Haastateltavan mukaan taudit ovat osa elämää eikä niitä tulisikaan yrittää hävittää, ja rokotuskampanjat ovat puhdasta bisnestä, eivätkä edes tehoa sairauksiin. Esimerkkinä haitoista haastateltava mainitsi myös Suomen korkeat allergia- ja tulehdusluvut.

Kolmessa päivässä Ilta-Sanomien nettikeskustelupalstalle on tullut yli 200 viestiä aiheesta, avauksena artikkelia kritisoiva rokotusten riskeistä muistuttava puheenvuoro joka kritisoi ankarasti artikkelia karkeasti liioitelluksi, jopa propagandaksi. Keskustelussa tuotiin esille asiantuntijana haastateltujen taloudellinen sidonnaisuus rokotevalmistajaan. Useimmat julkaistut kirjoitukset ilmaisivat luottamusta rokotteiseen ja niitä puolustaviin ammattilaisiin.

Myös Vauva-lehden keskusteluissa on eri palstoilla vilkkaasti esitetty mielipiteitä ja lainattua tekstiä sekä viitteitä rokotusten hyödyistä, haitoista ja riskeistä. Erityisesti vanhempia ovat huolestuttaneet PDT- ja MPR-rokotusten ja rokottamatta jättämisen haittavaikutukset.