Rokotusinfo ry
Tietosisältö:  Uutisvirta Kirjoitukset Rokotteet Rokotetutkimus Taudit Sivukartta Linkit Usein kysytyt kysymykset
Yhdistys: Tapahtumat Yhteystiedot Kysymyksiä ja vastauksia Liity! Tiedotteet Julkaisut Puheenvuoroja FinIP-tutkimus
Ajankohtaista-kansio > Tiedote 23.4.2003

Tutkimus: Rokotteiden elohopealla yhteys mm. autismiin ja sydänhäiriöihin

Huhtikuussa Yhdysvalloissa julkaistun tutkimuksen mukaan rokotteissa käytetty elohopea on yhteydessä yli kaksinkertaistuneeseen autismiriskiin. Puheen häiriöitä todettiin rokotteista enemmän elohopeaa saaneilla peräti yli kymmenkertaisesti verrattuna niihin jotka saivat useasta rokoteannoksesta yhteensä pienemmän määrän tiomersaali-nimistä säilyteaineena käytettävää elohopeayhdistettä. Tutkimuksessa verrattiin elohopeaa sisältäviä hinkuyskää, kurkkumätää ja jäykkäkouristusta torjumaan tarkoitettuja rokotteita, joista osa sisälsi elohopeaa ja osa ei. Tutkijat kertovat tuottaneensa ensimmäisen epidemologisen todisteen, joka näyttää suoran yhteyden elohopeaa sisältävien lapsuuden rokotteiden ja hermostonkehityksellisten häiriöiden välillä. Lisäksi tiomersaali oli yhteydessä sydänhäiriöihin. Tulokset tukevat aiempia vuoden 2000 Yhdysvaltain tartuntatautiviraston tutkimuksen tuloksia, joissa myös ilmeni kohonnut autismiriski. Tuloksia tukee myös aiempi runsas tutkimus elohopean haitoista.

Suomessa elohopeaa on lastenneuvolassa 3-5 kk ikäisille ja noin kaksivuotiaille tarjotussa DTwP- tai PDT-lyhenteillä tunnetussa rokotteessa. Useimmat vanhemmat haluavat lapsilleen tämän rokotteen saadakseen suojan hinkuyskää, kurkkumätää ja jäykkäkouristusta vastaan. Maksuttoman elohopeaa sisältävän rokotteen sijasta vanhemmilla on mahdollisuus valita lapselleen elohopeaton DTaP-rokote, joka on todettu tutkimuksissa vähempihaittaiseksi kuin elohopeaa sisältävä rokote. Suojan taso on tutkimusten mukaan samaa luokkaa. Elohopeattoman rokotteen lapselleen haluava joutuu yleensä maksamaan rokotteen itse ja viemään sen apteekista neuvolaan pistettäväksi.

Yleisradion Internet-palvelun Terveys -sivuston uutisen mukaan neuvolarokotteet välittävä Kansanterveyslaitos aikoo toimittaa elohopeaa sisältäviä rokotteita vielä vuoden 2004 loppuun. Syyksi kerrotaan vanha valmistusprosessi, jota ei lähdetä uusimaan, koska valmistus ollaan lopettamassa ja haittaa ei ole katsottu riittävän suureksi.

Aikuisrokotteista elohopeaa on Japanin aivokuumerokotteessa, osassa jäykkäkouristus-kurkkumätätehosterokotteita sekä joissakin influenssarokotteissa.

Katso myös tuoreimpia uutisia tutkimuksen herättämästä kritiikistä ja keskustelusta.

Lisätietoja:

Rokotusinfo ry, http://www.rokotusinfo.fi

Mark R. Geier & David A. Geier, "Thimerosal in Childhood Vaccines, Neurodevelopment Disorders, and Heart Disease in the United States", Journal of American Physicians and Surgeons, Vol. 8 No. 1, http://www.jpands.org/vol8no1/geier.pdf

http://www.yle.fi/terveys/tutkittu/rokote.html