Rokotusinfo ry
Tietosisältö:  Uutisvirta Kirjoitukset Rokotteet Rokotetutkimus Taudit Sivukartta Linkit Usein kysytyt kysymykset
Yhdistys: Tapahtumat Yhteystiedot Kysymyksiä ja vastauksia Liity! Tiedotteet Julkaisut Puheenvuoroja FinIP-tutkimus
Kertomuksia yksilöiden rokotusvalinnoista > Ratkaisu mallia jarrut päälle ja harkiten, lykäten

Rokotuksista - ratkaisu mallia "jarrut päälle ja harkiten, lykäten"

Lapseni oli melko tasan yksivuotias, kun törmäsin ajatukseen, että neuvolan rokotusohjelmaa ylipäätään voi kyseenalaistaa. Tai ehkä vain olin altis näkemään itsestään selvän asian juuri silloin. Kysymys lapsen rokotuksista liittyy varmasti omaan kehitykseeni, haluuni ottaa ihan omaan haltuun useampikin asia elämässäni: kyseenalaistaa, valita, kantaa vastuu ammatinvalinnastani, ihmissuhteistani, lapsen hoitopaikasta, kehostani, roolistani vanhempana...

Siihen asti olin antanut rokottaa lapseni "ohjelman mukaan".  Nyt iskin jarrut päälle ja päätin noudattaa jossain keskustelussa saamaani neuvoa: kysy ja mieti ensin, rokotukset voi ottaa myöhemminkin, ottamattomaksi niitä ei enää myöhemmin saa.

Meidän perheessämme tärkein rokotusohjelman lykkäämisen syy on tällä hetkellä halumme välttää tilanteita, joissa lapselle tehdään jotain hänen tahtonsa vastaisesti. Jos näen rokotukset perusteltuna, minun on helpompi perustella ne lapsellekin, kun hän on vähän isompi.

Kun lapsi on nelivuotias, tilanne on tämä:

BCG (tuberkuloosi) otettu kyseenalaistamatta synnytyssairaalassa.

PDT (hinkuyskä, kurkkumätä, jäykkäkouristus) otettu I, II ja III alle vuoden ikäisenä ohjelman mukaan. IV olisi ollut ohjelmassa 20-24 kk:n iässä, mutta lapseni sai sen vasta kolmivuotisneuvolassa, ja pyynnöstäni ilman hinkuyskäosuutta. Kolmivuotias suostui rokotukseen luottaen sanaani siitä, että olen harkinnut ja katson jäykkäkouristussuojan tarpeelliseksi.

HiB (hemofilus-influenssa  siis lähinnä aivokalvontulehdusta aiheuttava bakteeri) otettu I ja II, viimeinen III olisi ollut ohjelmassa 14-18 kk:n iässä mutta jätämme sen ottamatta. Rokottajan käsikirjan mukaan "yli viisivuotiaat eivät enää tarvitse rokotetta".

Polio, otettu I ja II, seuraava III olisi ollut ohjelmassa 20-24 kk:n iässä, mutta olemme toistaiseksi jättäneet sen ottamatta. Suoja kahdellakin rokotuksella on 95 %:nen, kolmannen tarkoitus olisi tehdä suoja pysyväksi. Otamme rokotuksen ehkä myöhemmin, kun lapsi voi tehdä sen omasta halustaan, tai tarpeen mukaan esim. matkan vuoksi. Suomessa ei ole ollut poliotapauksia 80-luvun jälkeen.

MPR (sikotauti, tuhkarokko, vihurirokko) sarjaa ei lainkaan aloitettu (I 18 kk, II 6 v.), aloitetaan mahdollisesti myöhemmin, kun lapsi voi tehdä sen aidosti omasta suostumuksestaan. Näitä tauteja ei käytännössä esiinny Suomessa, vihurirokko lisäksi pojille vaaraton. Syy rokottaa on siis lähinnä yhteisvastuun kantaminen - tauteja yritetään hävittää Suomesta tai maailmasta. Rokotus aiheuttaa usein kuumetta ja rokon oireita ja sivuvaikutukset muutenkin pelottavat. Uskon, että isomman lapsen elimistö kestää mitä tahansa paremmin kuin pienen lapsen - jos päädymme rokotuksia ottamaan esimerkiksi kuusivuotiaana.