Rokotusinfo ry
Tietosisältö:  Uutisvirta Kirjoitukset Rokotteet Rokotetutkimus Taudit Sivukartta Linkit Usein kysytyt kysymykset
Yhdistys: Tapahtumat Yhteystiedot Kysymyksiä ja vastauksia Liity! Tiedotteet Julkaisut Puheenvuoroja FinIP-tutkimus
Punnittuja puheenvuoroja > Neuvolarokotuksista saatava myös tietoa / Rokotusvastuu jää terveydenhoitajille

Julkaistu hiukan muokattuna Helsingin Sanomissa 19.8.2006 otsikolla "Rokotusvastuu jää terveydenhoitajille".

Alla kirjoitus alkuperäisenä.

Neuvolarokotuksista saatava myös tietoa

Elina Hermansonin (HS Vieraskynä 12.8.) mukaan neuvola onnistuu rokotusten kattavuudessa erinomaisesti. Neuvolan rooli rokotuskattavuuden ylläpidossa ei perustu lakiin - kunnille tai neuvoloille ei ole säädetty tehtäväksi rokotuskattavuuden ylläpitämistä. Sen sijaan kuntien tehtävänä on tarjota vapaaehtoisia maksuttomia rokotuksia ja tietoa rokotusten hyödyistä, haitoista ja riskeistä. Esimerkiksi Kansanterveyslaitos on opastanut kuntia rokotteiden tiimoilta näin:

"Rokotettavalle tai hänen vanhemmilleen tulee kertoa rokottamisen vapaaehtoisuudesta sekä rokotteiden hyödyistä ja haitoista. On tärkeää verrata rokottamisen vaaroja ja mahdollisen rokottamatta jättämisen vaikutuksia yksilölle ja yhteisölle." (Rokottajan käsikirja)

Pyrkimykset sälyttää neuvoloille tehtäväksi rokotuskattavuuden ylläpito tai rokotuskattavuuden käyttäminen tulosmittarina vaarantavat perheen oikeuden saada neuvoloista asiallista tietoa rokotuksista. Saamamme palautteen mukaan neuvoloiden toiminta on nykyäänkin tässä suhteessa varsin epätasaista - monissa neuvoloissa tilanne on hyvä ja työntekijät kunnioittavat potilaan oikeuksia, mutta epäasiallisuuksia ja jopa suoranaista painostustakin ilmenee.

Myös tiedon taso neuvoloissa vaihtelee paljon. Vaikka rokottaminen muodollisesti tapahtuu lääkärin valvonnassa, käytännön vastuu on terveydenhoitajan harteilla ja tavatonta ei ole sekään, että lääkärin kanssa rokotuksista keskusteleva vanhempi ohjataan terveydenhoitajan puheille, koska tämä tietää rokotteista enemmän.

Valtaosa suomalaisista vanhemmista rokotuttaa lapsensa verovaroin tarjotuilla rokotteilla nähden ne hyvänä keinona ehkäistä sairauksia. Asiaintila tuskin oleellisesti muuttuu, vaikka myös rokotteiden todellisista mutta tilastojen mukaan varsin harvinaisista riskeistä kerrottaisiin nykyistä kattavammin. Sen sijaan neuvoloiden valjastaminen rokotuskattavuuden ylläpitoon ja silmien sulkeminen siltä, millaisten keinojen käyttöä tämä suosii, voi lieveilmiönä viedä luottamuksen tarjolla olevaan asialliseenkin tietoon tai jopa terveydenhuoltoon laajemmin. Varoittavia esimerkkejä tästä ilmiöstä löytyy esimerkiksi Britanniasta.

Jyrki Kuoppala

Puheenjohtaja, Rokotusinfo ry