Rokotusinfo ry
Tietosisältö:  Uutisvirta Kirjoitukset Rokotteet Rokotetutkimus Taudit Sivukartta Linkit Usein kysytyt kysymykset
Yhdistys: Tapahtumat Yhteystiedot Kysymyksiä ja vastauksia Liity! Tiedotteet Julkaisut Puheenvuoroja FinIP-tutkimus
Punnittuja puheenvuoroja > THL:n narkolepsiatutkimuksen johtajan esteellisyys

Kirjoitus on julkaistu Aamulehdessä 23.11.2010.

THL:n narkolepsiatutkimuksen johtajan esteellisyys

Narkolepsiaan sairastuneiden lasten vanhemmat ovat esittäneet epäilyjä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) puolueettomuudesta narkolepsiatutkinnassa.

THL toteuttaa parhaillaan lääkeyhtiö GlaxoSmithKlinen (GSK) toimeksiannosta 12 miljoonan euron pneumokkirokotetutkimusta. Sekä THL:n johtamassa narkolepsiatutkimuksessa että pneumokkirokotetutkimuksessa on sama vastuuhenkilö, rokoteosaston johtaja Terhi Kilpi.

Pneumokokkirokotetutkimus on myyntiluvan myöntämisen edellytyksenä oleva, lääkeyhtiön velvoitteisiin kuuluva tutkimus, joka on osa rokotteen tuotekehitystä.

Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskuksen johtajan Timo Vesikarin (Lääkärilehti 5.11.) mukaan tämänkaltaisten tutkimusten tekeminen THL:n kaltaisten viranomaislaitosten voimin ei ole normaalia muissa Länsi-Euroopan maissa tai USA:ssa.

Oikeusoppineiden mukaan esteellisyyteen riittää, että syntyy perusteltu epäily puolueettomuuden vaarantumisesta. Narkolepsiatutkimusta johtava Terhi Kilpi on henkilö, joka vuonna 2009 ehkä kaikkein voimakkaimmin ja eniten - pääjohtaja Pekka Puskan ohella - esiintyi sikainfluenssarokotusten takaajana, ja piti rokotteen riskejä hyvin teoreettisina.

Narkolepsiaepäilyn tultua esille Kilpi on antanut julkisuuteen lausuntoja, joiden mukaan yhteys narkolepsian ja rokotteen välillä ei ole todennäköinen. Hänen johtamansa osaston verkkosivujen mukaan narkolepsian "yhteys sikainfluenssarokotteeseen on ainoastaan ajallinen."

Perusteet puolueettomuuden vaarantumiselle ovat vahvat sekä Terhi Kilven voimakkaiden rokotussuositusten, yhteyteen liittyvän ennakkoasenteen että lääkeyhtiön tutkimusrahoituksen kautta. Lisäksi Terhi Kilpi on vastaanottanut myös henkilökohtaisia palkkioita lääkeyhtiö GSK:lta.

THL:n ja sitä edeltäneen Kansanterveyslaitoksen pääjohtajan Pekka Puskan vahva pyrkimys on ohjata jatkossakin GSK:n 12 miljoonan euron kaltaista mittavaa lääkeyhtiön tuotekehitysrahoitusta johtamaansa laitokseen. Tiedotteensa mukaan kun laitos pitää tärkeänä, "että lääkeviranomaisen hyväksymät uudet rokotteet arvioidaan tämän tutkimuksen tapaan mahdollisimman monipuolisesti ennen kansalliseen rokotusohjelmaan ottamista."

Tällainen rahoitus on tehnyt THL:n rokotteisiin liittyvien perustehtävien kuten rokotehankintojen ja rokotehaittasalvityksen jäävittömästä ja uskottavasta toteuttamisesta mahdotonta. Kuten professori Vesikari Lääkärilehdessä 5.11. ehdotti, tämäntyyppinen THL:n yritysrahoitus tulee purkaa.

Jyrki Kuoppala
pj, Rokotusinfo ry