Rokotusinfo ry
Tietosisältö:  Uutisvirta Kirjoitukset Rokotteet Rokotetutkimus Taudit Sivukartta Linkit Usein kysytyt kysymykset
Yhdistys: Tapahtumat Yhteystiedot Kysymyksiä ja vastauksia Liity! Tiedotteet Julkaisut Puheenvuoroja FinIP-tutkimus
Taudit joita rokotusten on tarkoitus lieventää, ehkäistä tai heikentää > Vihurirokko

Vihurirokon aiheuttaa rubellavirus. Noin puolet sairastuneista voi sairastaa vihurirokon oireettomana. Vihurirokko voi vaurioittaa sikiötä raskauden alkuvaiheessa.

Ensimmäisiä oireita ovat lievä vilustuminen, silmien ärsyyntyminen ja kuumeilu. Muutaman päivän kuluttua ilmestyy kasvoille vaaleanpunaisia, nuppineulanpään kokoisia täpliä.  Kasvoista ihottuma leviää muualle. Täplät sulautuvat toisiinsa kasvoilla saaden ne näyttämään ulkoilman ahavoittamilta. Ihottuma häviää 2-3 vuorokauden kuluttua.

Lähde:
Joensuu, J. & Takala, H.. Joka kodin suuri lääkärikirja. 2000. Keuruu: Otavan Kirjapaino Oy.

Itämisaika on 14 päivää (12-23 päivää). Lapsilla ensioire on yleensä ihottuma, vanhemmilla lapsilla taas usein 1-5 päivää kestävä kuume. Komplikaatiot eivät ole yleisiä, ja niitä esiintyy useammin aikuisilla kuin lapsilla. Tartuntareitti: hengitystie. (lähde: http://www.cdc.gov/nip/publications/pink/rubella.pdf)

Tartunnan ehkäisemiseksi suositellaan lasten hoidosta tai koulusta poissaoloa 5 päivää ja sairaalassa 7 päivän eristys- ja suojatoimia. (lähteet: http://www.tohtori.fi/, http://www.epshp.fi/, http://www.jorvi.fi)

Kansanterveyslaitoksen tartuntatautirekisteriin on viime vuosina kirjattu muutamia laboratoriossa vahvistettuja vihurirokkotapauksia vuodessa (10/2003).

Linkit

Nuoli ylös