Rokotusinfo ry
Tietosisältö:  Uutisvirta Kirjoitukset Rokotteet Rokotetutkimus Taudit Sivukartta Linkit Usein kysytyt kysymykset
Yhdistys: Tapahtumat Yhteystiedot Kysymyksiä ja vastauksia Liity! Tiedotteet Julkaisut Puheenvuoroja FinIP-tutkimus

Voiko ravistellun vauvan oireyhtymä ollakin rokotuksen, tapaturman tai sairauden seuraus?

Joidenkin rokotehaittojen tuntijoiden mukaan rokotteiden aivoihin aiheuttamia haittavaikutuksia väärindiagnosoidaan joskus ravistelun aiheuttamiksi.

Vanhempia tai lastenhoitajia on tuomittu pahoinpitelyistä tai tapoista, kun vauvalla on todettu ravistellun vauvan oireyhtymä (engl. SBS, Shaken Baby Syndrome). Vammoina ja oireina on havaittu mm. verenpurkaumia silmänpohjassa ja aivovaurioita. Tällaiset vauriot on katsottu voimakkaan ravistelun tai iskun (esim. autokolariin verrattavien voimien) aiheuttamiksi, ja vaikka ruhjeita tai muuta näyttöä pahoinpitelystä ei välttämättä ole löytynyt, on vammojen luonteen perusteella asiantuntijalausuntojen nojalla todettu vanhempia ja lastenhoitajia syyllisiksi pahoinpitelyihin. Joidenkin asiantuntijoiden mukaan kuitenkin myös rokotteet voivat harvinaisissa tapauksissa aiheuttaa samalla tavalla ilmeneviä vammoja. Erityisesti Suomessa 3, 5 ja 12kk (ennen vuotta 2005 3, 4, ja 5kk ja 2v) ikäisenä annettavan yhdistelmärokotteen hinkuyskäosan harvinaisena haittana pidetään keskushermostovaurioita, joiden oireet ovat samankaltaisia kuin ravistellun vauvan oireyhtymässä. Toinen mainittu rokote on Hepatiitti B-rokote, jota Suomessa tarjotaan vain erityisiin riskiryhmiin kuuluviksi katsotuille lapsille.

Joidenkin mielestä osa ravistellun vauvan oireyhtymästä voi olla rokotteiden aiheuttamaa. Toisaalta myös koko ravistellun vauvan oireyhtymä itsessään on kiistanalainen - on asiantuntijoita, joiden mukaan on luonnonlakien perusteella mahdotonta saada ravistamalla aikaan riittäviä voimia sellaisten vammojen aiheuttamiseksi, joita ravistelemisen tiliin luetaan. Yleisempää kuitenkin näyttää olevan näkemys, että osalle ravistellun vauvan oireyhtymä -potilaista selitys voi olla muu kuin pahoinpitely.


Nuoli ylös