Rokotusinfo ry
Tietosisältö:  Uutisvirta Kirjoitukset Rokotteet Rokotetutkimus Taudit Sivukartta Linkit Usein kysytyt kysymykset
Yhdistys: Tapahtumat Yhteystiedot Kysymyksiä ja vastauksia Liity! Tiedotteet Julkaisut Puheenvuoroja FinIP-tutkimus
Kirjoitukset > Ajatuksia rokotusriskien pienentämiseksi

Kysymys:
Ymmärrän että rokotuksissa on riskejä ja olen tutustunut asiaan, mutta koska pelkään enemmän tauteja kuin rokotuksia, olen valinnut että rokotutan lapseni. Haluan kuitenkin varmistaa että tämä tapahtuu mahdollisimman turvallisesti. Mitä minun kannattaa huomioida?

Vastaus:
Seuraavassa joitakin vinkkejä siitä mihin kannattanee eri lähteistä tutustua:

- on esitetty ajatuksia ja tutkimustuloksiakin, että runsas C-vitamiinin saaminen rokotusten yhteydessä voi merkittävästi vähentää rokotusten haittoja.

- akuutteja oireita rokotuksista (keskushermosto-oireita ym.) voi ilmetä esim. 48 tai jopa 72 tunnin kuluessa rokotuksesta

 - eräät rokotusten riskeistä varoittavat tahot suosittelevat jatkuvaa lapsen tarkkailua 24 tuntia vuorokaudessa jotta lapsi voidaan tarvittaessa viedä sairaalahoitoon.

- välittömiä hoitotoimia vaativa anafylaktinen shokki voi tulla myöhemminkin kuin tyypillisenä välittömänä reaktiona - kannattaa selvittää minkä ajan kuluessa reaktio voi tulla ja harkita terveysaseman tms. läheisyydessä pysyttelyä ko. ajan (tunti tai useampia) jotta apu on tarpeeksi lähellä.

- jotkut ajattelevat rokotuksen päälläolevan virusinfektion aikaan olevan riskialttiin, ehkä haluat valita rokotusajankohdan siten että lapsi on täysin terve ja terveen oloinen. Akuutti sairaus on esim. nykyisessä nelosrokotteessa vasta-aihe, vaikka esim. Kansanterveyslaitos antaa tästä poikkeavia ohjeita. Tosin on useita oireettomia yleisiä virusinfektiota, joten infektiottomuus ei ole oireettomuudesta huolimatta varmaa.

- joistakin rokotteista on saatavissa erilaisilla säilöntäaineilla ja apuaineilla varustettuja versioita tai eri viljelmässä (eläimen kudoksessa tai ihmisen kudoksessa kasvatettu), voit ehkä valita sellaisen rokotteen jonka koostumus mielestäsi on riskeiltään pieninNuoli ylös

- voit tutustua eri teorioihin rokotusten oikeasta antamisajankohdasta ja mahdollisesti valita ajankohdan joka on mielestäsi riskeiltään pienin - esimerkiksi rokottaa jo vastasyntyneenä, tai lykätä rokotuksia myöhemmäksi.

- joidenkin teorioiden mukaan yhdistelmärokotteiden ottaminen erillisinä annoksina on turvallisempaa, toisten teorioiden mukaan taas erilliset annokset ovat riskialttiimpia. Oikea valinta tässä suhteessa voi olla yksi mahdollisuus pienentää riskiä.

- PDT-rokote on mahdollista korvata DTPa-rokotteella jolla arvellaan olevan samaa luokkaa oleva teho mutta vähemmän haittavaikutuksia. Tämä kannattaa ehkä selvittää. Ellei ole tehty aiemman haitan perusteella haittavaikutusilmoitusta joutuu rokotteen tällöin hankkimaan ja maksamaan itse (resepti tarvitaan, saanee yleensä esim. omalta tai neuvolalääkäriltä)

- aiempi rokotusreaktio voi olla merkki tavallista suuremmasta mahdollisuudesta saada rokotuksesta vakavia oireita tai vaurioita. Jotkut ajattelevat lähisuvussa esiintyneiden reaktioiden kertovan mahdollisesta geneettisestä suuremmasta alttiudesta saada rokotuksista vakavia haittoja. Kannattaa tutustua aiheeseen ja selvittää onko sellaisia rokotteita saatavilla joilla reaktion mahdollisuus olisi pienempi.

- kannattanee hankkia etukäteen rokotteiden valmistajan pakkausselosteet jotta voi tutstua valmistajan ohjeisiin ja toimia niiden mukaan.

- myös piikityskohdasta (olkavarsi, pakara, reisi) on erilaisia näkemyksiä ja erilaisia riskejä, esim. pakarassa ajatellaan olevan iskiashermon vaurioitumisen vaaran, tätäkin asiaa ehkä kannattaa selvittää.

 

Nuoli ylös