Rokotusinfo ry
Tietosisältö:  Uutisvirta Kirjoitukset Rokotteet Rokotetutkimus Taudit Sivukartta Linkit Usein kysytyt kysymykset
Yhdistys: Tapahtumat Yhteystiedot Kysymyksiä ja vastauksia Liity! Tiedotteet Julkaisut Puheenvuoroja FinIP-tutkimus
Kirjoitukset > Rokotukset altistava tekijä äkkikuolemaan ja sydänlihastulehdukseen varusmiehillä

Rokotukset altistava tekijä äkkikuolemaan ja sydänlihastulehdukseen varusmiehillä

Suomessa on tutkittu varusmiehillä esiintyviä äkkikuolemia (Koskenvuo 1976) ja sydänlihastulehdusta (Karjalainen ja Heikkilä 1999). Molemmissa artikkeleissa on hyvin laaja otos, ja molemmissa käy ilmi, että rokotukset voivat altistaa sekä äkkikuolemalle että sydänlihastulehdukselle.

Tärkein tutkimuskriteeri oli: äkillinen kuolema ja sen mahdollinen yhteys rasittavaan/vaativaan liikuntaan. Sairauteen äkillisesti kuolemiseen käytettiin seuraavaa määritelmää: "kun henkilön ei tiedetty sairastavan vakavaa tautia, vammaa tai myrkytystä löydetään kuolleena tai kuolee 24 tunnin aikana parantumattoman sairauden puhkeamisesta, sanotaan kuoleman olevan äkillinen tai odottamaton" (Koskenvuo 1976).

  • 45 miestä kuoli odottamattomasti vuosina 1948 - 1972, tämä oli 1/3 kaikista tutkimusryhmän varusmiesten ei-väkivaltaisista kuolemista.
  • 5 tapausta tapahtui pian rokotuksen jälkeen (2 x TAB, 1 x isorokko, 1 x isorokko ja difteria, 1 x difteria)
  • 4 näistä miehistä (2 x TAB, 1 x isorokko, 1 x isorokko ja difteria) kuoli sydänlihakseen tai sepelvaltimoon liittyviin oireisiin rasittavan liikunnan aikana tai heti sen jälkeen.
  • Akuuttien oireiden alkamisen ja kuoleman välinen aika oli alle 15 min. tapauksissa, joissa oli yhteys rokotukseen
  • Muissa tapauksissa oireiden alkamisen ja kuoleman välinen aika oli yleensä yli kaksi tuntia. (15/45 tapausta kaikista tapahtui äärimmäisessä fyysisessä rasituksessa.)

Karjalainen ja Heikkilä (1999) seurasivat varusmiehiä vuosina 1977-1996. Artikkelin mukaan varusmiehet saivat vuoteen 1979 asti isorokkorokotuksen, ja se oli myös siihen asti suurin yksittäinen sydänlihastulehduksen syy. Tutkimusaikana sydänlihastulehduksia tuli ilmi 98 kpl. Näistä 10 seurasi isorokkorokotusta (eli n. 10%) ja siitäkin huolimatta, että rokotuksia annettiin vain kolmena ensimmäisenä seurantavuotena. Vuosina 1977-1979 kolmasosa sydänlihastulehdus-tapauksista seurasi isorokkorokotusta.

Erittäin vaativa fyysinen rasitus yhdistettynä infektioon (jollaisena rokotustakin voidaan pitää) altistaa vakaville sydänoireille ja jopa äkkikuolemalle (Karjalainen ja Heikkilä 1999, Koskenvuo 1976).

TAB = rokote lavantautia ja pikkulavantautia vastaan

Lähteet:

Karjalainen J, Heikkilä J 1999. Incidence of three presentations of acute myocarditis in young men in military service. European Heart Journal 20, 1120-1125.

Koskenvuo K 1976. Sudden deaths among Finnish conscripts. Br Med J. 2(6049): 1413-1415.


Nuoli ylös