Rokotusinfo ry
Tietosisältö:  Uutisvirta Kirjoitukset Rokotteet Rokotetutkimus Taudit Sivukartta Linkit Usein kysytyt kysymykset
Yhdistys: Tapahtumat Yhteystiedot Kysymyksiä ja vastauksia Liity! Tiedotteet Julkaisut Puheenvuoroja FinIP-tutkimus
Kirjoitukset > Voiko ravistellun vauvan oireyhtymä ollakin sairauden, tapaturman tai rokotuksen seuraus?

Voiko ravistellun vauvan oireyhtymä ollakin sairauden, tapaturman tai rokotuksen seuraus?

Yleistä

Vanhempia tai lastenhoitajia on tuomittu pahoinpitelyistä tai tapoista, kun vauvalla on todettu ravistellun vauvan oireyhtymä (engl. SBS, Shaken Baby Syndrome). Vammoina ja oireina on havaittu mm. verenpurkaumia silmänpohjassa ja aivovaurioita. Tällaiset vauriot on katsottu voimakkaan ravistelun tai iskun (esim. autokolariin verrattavien voimien) aiheuttamiksi, ja vaikka ruhjeita tai muuta näyttöä pahoinpitelystä ei välttämättä ole löytynyt, on vammojen luonteen perusteella asiantuntijalausuntojen nojalla todettu vanhempia ja lastenhoitajia syyllisiksi pahoinpitelyihin. Joidenkin asiantuntijoiden mukaan kuitenkin myös rokotteet voivat harvinaisissa tapauksissa aiheuttaa samalla tavalla ilmeneviä vammoja. Joskus vaurioihin liittyvät myös luunmurtumat.

Mm. vuonna 2004 British Medical Journalissa julkaistut artikkelit suosittavat, että pelkkiä ravistellun vauvan oireyhtymälle tyypillisiä oireita ei tulisi pitää näyttönä pahoinpitelystä, koska on muitakin ko. oireiden aiheuttajia kuin väkivalta. Sen sijaan pitäisi arvioida tapaushistoria kokonaisuudessaan. Kolaritutkija, tohtori Chris Van Ee katsoo jopa, että ravistellun vauvan oireyhtymä kuten sitä yleensä kuvataan (aikuinen ravistaa lasta niin että pää heilahtelee ja tuloksena on aivo- ja silmänpohjaverenvuoto) on biomekaanisesta näkökulmasta perusteellisesti pielessä.

Myös rokotteita pidetään joissakin tapauksissa ravistellun vauvan oireyhtymän oireiden (erityisesti silmänpohjan verenvuodon ja aivoturvotuksetn) aiheuttajina. Joidenkin rokotehaittojen tuntijoiden mukaan rokotteiden aivoihin aiheuttamia haittavaikutuksia väärindiagnosoidaan joskus ravistelun aiheuttamiksi. Erityisesti Suomessa 3, 5 ja 12kk (ennen vuotta 2005 3, 4, ja 5kk ja 2v) ikäisenä annettavan yhdistelmärokotteen hinkuyskäosan harvinaisena haittana pidetään keskushermostovaurioita, joiden oireet ovat samankaltaisia kuin ravistellun vauvan oireyhtymässä. Toinen mainittu rokote on Hepatiitti B-rokote, jota Suomessa tarjotaan vain erityisiin riskiryhmiin kuuluviksi katsotuille lapsille.

Nykyään yleistynyt näyttää olevan näkemys näkemys, että osalle ravistellun vauvan oireyhtymä -potilaista selitys on muu kuin kaltoinkohtelu. Esim. Britanniassa on purettu pahoinpitelytuomioita.


Nuoli ylös