Rokotusinfo ry
Tietosisältö:  Uutisvirta Kirjoitukset Rokotteet Rokotetutkimus Taudit Sivukartta Linkit Usein kysytyt kysymykset
Yhdistys: Tapahtumat Yhteystiedot Kysymyksiä ja vastauksia Liity! Tiedotteet Julkaisut Puheenvuoroja FinIP-tutkimus
Yhdistys: Rokotusinfo ry > Kenen asialla Rokotusinfo on?

Rokotusinfo ry

Rokotusinfo on potilaan oikeuksien asialla, eli rokotusten kohdalla tämä useimmiten tarkoittaa rokotettavien lasten vanhempia.

Saamme paljon yhteydenottoja vanhemmilta, jotka ovat kokeneet, etteivät potilaan oikeudet välttämättä toteudu rokotustilanteissa, ennen muuta rokotusten aiheuttamista mahdollisista haitoista, etenkin niistä vakavammista, vanhemmat eivät ole saaneet tietoa neuvoloiden henkilökunnalta. Olemme huomanneet, että rokottavien sairaanhoitajien ja lääkäreiden tiedot ovat usein puutteelliset. Tämän vuoksi me haluamme välittää tietoa rokotuksista potilaille ja lasten vanhemmille.

Minusta on outoa, että nykypäivän Suomessa on tilanteita, jossa esimerkiksi lasten vanhemmille annetaan ensin ymmärtää, ettei rokotteilla ole riskejä, ja sitten kun jotain tapahtuu lapselle kerrotaan kyseessä olevan "tavanomainen rokotteen aiheuttama haitta", josta lapsen vanhemmat ovat vastuussa, koska "antoivat rokotuttaa lapsensa". Tällainen tapaus oli esimerkiksi eräs tyttö, joka sairastui reumaan vihurirokkorokotuksen seurauksena.

Yhdistyksemme on sitä mieltä, että vanhempien ja potilaiden tulisi saada mahdollisimman paljon tutkimuksiin perustuvaa tietoa rokotuksista, jotta he voisivat aidosti tehdä itse rokotuspäätöksen. Esim. Yhdysvalloissa lasten vanhemmille kerrotaan rokotteiden pakkausselosteessa mainitut vakavat haitat, ja vanhemmat vahvistavat allekirjoituksellaan saaneensa näistä tiedon. Jokainenhan on joka tapauksessa lain mukaan vastuussa itsestään ja lapsistaan teki minkälaisen rokotuspäätöksen tahansa. Emme myöskään hyväksy painostusta rokotuspäätöksen yhteydessä, jota monia vanhempia kohtaan on käytetty neuvoloissa ja sairaaloissa.

Haluamme ennen kaikkea avoimuutta, lisää tietoa, lisää vaihtoehtoja, keskustelua ja vanhempien ja potilaiden mielipiteen kunnioittamista nykyisen rokotuskulttuurin sijaan, jossa monet vanhemmat ovat kokeneet, että rokotteet annetaan mitään puhumatta tai kysymättä heidän mielipidettään asiasta.

Marja Tuomela, Rokotusinfo ry, vpj.