Rokotusinfo ry
Tietosisältö:  Uutisvirta Kirjoitukset Rokotteet Rokotetutkimus Taudit Sivukartta Linkit Usein kysytyt kysymykset
Yhdistys: Tapahtumat Yhteystiedot Kysymyksiä ja vastauksia Liity! Tiedotteet Julkaisut Puheenvuoroja FinIP-tutkimus
> Pyyntö THL:lle korjata virheellinen influenssarokotteita koskeva tiedotteen väite

Hyvä THL:n väki,

pyydän korjaamaan tiedotteessanne olleen virheellisen väitteen. Tiedotteenne http://www.thl.fi/fi_FI/web/fi/tiedote?id=27247 mukaan "Tehosteainetta tai säilytysaineita kausi-influenssarokotteissa ei ole."

Suomessakin on myynnissä tehosteaineellinen (adjuvanted) influenssarokote, Inflexal V, kts. esim. http://www.yliopistonapteekki.fi haku "INFLEXAL V".

Tiedotteenne väite ei pidä paikkaansa myöskään säilytysaineiden osalta. Oman verkkosivunne http://www.ktl.fi/portal/suomi/julkaisut/oppaat_ja_kirjat/rokottajan_kasikirja/peruskatsaus_rokotteisiin/rokotteiden_koostumus/ mukaan "Säilytysaineet suojaavat rokotteita vierailta mikrobeilta. Yleisimmät säilytysaineet ovat tiomersaali, formaldehydi, fenoksietanoli, fenoli ja neomysiini."  Suomessa myynnissä olevissa influenssarokotteissa on ainakin formaldehydiä ja neomysiiniä.

Tiedotteenne väite voi olla jopa hengenvaarallinen joidenkin jollekin säilytysaineelle (esim. formaldehydi, neomysiini) allergisten henkilöiden kohdalla, joten olisi tärkeä että asia korjattaisiin nopeasti. Pakkausselosteissa on kuvaukset vasta-aiheista, joten olisi hyvä että ohjeistaisitte pakkausselosteeseen tutustumiseen näiden asioiden osalta. Allergisuus jollekin rokotteen ainesosalle on joissakin influenssarokotteissa vasta-aihe rokotteen ottamiselle.

Osassa kausi-influenssarokotteita käytetään säilyteaineena elohopeayhdiste tiomersaalia. Kts.  esim. http://www.cdc.gov/flu/protect/vaccine/thimerosal.htm. Tietojemme mukaan näitä rokotteita ei ole myynnissä Suomessa, mutta monet suomalaiset tietenkin matkustavat, ja esim. USA:ssa kausi-influenssarokotteita markkinoidaan aktiivisesti. Mikäli haluatte tuoda esille, että Suomessa käytettävissä olevissa rokotteissa ei ole elohopeapohjaisia säilytysaineita, kannattaa selvästi viitata vain Suomessa tarjolla oleviin rokotteisiin.

Matkustaville tarjolla on myös tehosteaineellisia rokotteita. Monissa Euroopan maissa on tarjolla Fluad -nimistä tehosteaineelista kausi-influenssarokotetta, jonka tehosteaineen (MF59) koostumus on osittain sama kuin Pandemrixin AS03-tehosteaineen.