Rokotusinfo ry
Tietosisältö:  Uutisvirta Kirjoitukset Rokotteet Rokotetutkimus Taudit Sivukartta Linkit Usein kysytyt kysymykset
Yhdistys: Tapahtumat Yhteystiedot Kysymyksiä ja vastauksia Liity! Tiedotteet Julkaisut Puheenvuoroja FinIP-tutkimus
Yhdistys: Rokotusinfo ry > Palaute - Tilaa uutiskirje tai lähetä palautetta

Kysymyksiin vastaamisesta

Vilkaisethan ensin Usein kysytyt kysymykset, vastaus voi löytyä sieltä!

Saamme jonkin verran kysymyksiä tyyppiä "Tilanteemme on ... Mitä rokotteita kannattaisi (tulisi) ottaa?"

Yhdistyksenä emme anna suosituksia siitä, tulisiko jonkun käyttää jotakin rokotetta jossakin tietyssä tilanteessa. Tämä on seurausta siitä, että yhdistyksen linjaksi on katsottu, että emme puhu rokotusten tai jonkin yksittäisen rokotuksen puolesta tai sitä vastaan, vaan tavoitteemme on edistää mahdollisuuksia kunkin itse päättää rokotuksista, itsemääräämisoikeuden piiriin kuuluvasta asiasta josta vastuu on jokaisella itsellä.

Yleisesti kysymykset ovat tervetulleita ja vastaamme niihin parhaamme mukaan. Vapaaehtoisten voimin toimivana yhdistyksenä välttämättä emme ehdi tai pysty kovin nopeasti vastaamaan akuutteihin omaa välitöntä asiaa koskeviin kysymyksiin.

Olemme tietoisia siitä, että eri tahot tarjoavat mielipiteitä ja suosituksia siitä, missä tilanteissa rokotteita tulisi käyttää, ja päätöksenteon mahdollisuuksia edistääksemme voimme välittää näitä mielipiteitä ja suosituksia. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että ottaisimme kantaa suosituksen puolesta. Monille varmaan sukulaiset ja tuttavat tarjoavat erilaisia neuvoja ja suosituksia, samoin monet lääkärit tai terveydenhoitajat tarjoavat suosituksia mitä rokotusten suhteen tulisi tehdä. Vastuu päätöksestä on kuitenkin päättäjällä itsellään. Saattaa olla aiheellista myös miettiä, onko suosittajalla mahdollisesti jotakin muutakin motiivia suositukselleen kuin neuvoa kysyvän ihmisen paras terveys.

Yleisten rokottamista tai rokottamatta jättämistä koskevien suositusten lisäksi on yksityiskohtaisempia, käyttöohjeen tyyppisiä neuvoja ja ohjeita siitä, miten rokotteita tulee käyttää jos niitä käytetään. Rokotevalmistajat ja rokotteita välittävät tahot tarjoavat näitä yksityiskohtaisia ohjeita osin lakisääteisestikin. Suomessa julkisen terveydenhuollon kautta tarjottavat rokotteet ovat pääsääntöisesti Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen välittämiä, joten tällaisia yksityiskohtaisia ohjeita antaa mm. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Lääkelaitos on taho joka myöntää rokotteille myyntilupia, ja sen verkkosivuilta löytyy rokotteiden valmisteyhteenvetoja ja pakkausselosteita joissa noita yksityiskohtaisia ohjeita myös on. Myös EU:n tasolla on hyväksyntäprosessi, ja myös EU:n puitteissa on valmisteyhteenvetoja ja pakkausselosteita julkaistu verkossa. Linkkejä näihin löytyy Rokotusinfon rokotekohtaisilta sivuilta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella on myös rokotuksiin liittyvää puhelinneuvontaa, tarkemmat tiedot Kansanterveyslaitoksen verkkosivuilta, joitakin tietoja on myös muut yhteystiedot -sivullamme. Varsinaista lakisääteistä asemaa sen suosittamiseen mitä rokotteita kunkin ihmisen tulisi itselleen tai lapselleen käyttää tai olla käyttämättä ei Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella joitakin poikkeuksia lukuunottamatta ole, kuten ei myöskään muodollista päätäntävaltaa siihen mitä rokotuksia kuntien tulee tarjota (poikkeuksena influenssarokotteen saajien määrittäminen). Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on lakisääteisesti olemassa väestön terveyden edistämistä ja sairauksien ehkäisemistä varten, mutta erityisesti rokotuksiin liittyvissä neuvoissa kannattanee huomioida myös laitoksen roolit rokotteisiin liittyvän välitys- ja usein lääkeyhtiön lukuun tapahtuvan (tuote)kehitys- ja tutkimustoiminnan harjoittajana.

Otamme mielellämme vastaan myös kokemuksia rokotteiden haittavaikutuksista, ja vaatimattomien mahdollisuuksiemme puitteissa voimme koettaa auttaa haittavaikutuksia kärsineiden perheitä lähinnä neuvonnalla.

Nimi: (vapaaehtoinen)


Sähköposti: (vapaaehtoinen)


Asia koskee:


Tähän voit kirjoittaa palautteesi tms.


Nuoli ylös

Vilkaisethan ensin Usein kysytyt kysymykset, vastaus voi löytyä sieltä!