Rokotusinfo ry
Tietosisältö:  Uutisvirta Kirjoitukset Rokotteet Rokotetutkimus Taudit Sivukartta Linkit Usein kysytyt kysymykset
Yhdistys: Tapahtumat Yhteystiedot Kysymyksiä ja vastauksia Liity! Tiedotteet Julkaisut Puheenvuoroja FinIP-tutkimus
> Tiedote 4.10.2007: Rokotemainonnasta tutkintapyyntö

Rokotusinfo/tiedote: Rokotemainonnasta tutkintapyyntö

Rokotteisiin liittyvän tiedonsaantioikeuden ja muiden potilaan oikeuksien puolesta toimiva Rokotusinfo ry on pyytänyt Lääkelaitosta tutkimaan lehdissä, Internetissä ja tv-mainoksina tapahtuvaa rokotemarkkinointia ja ryhtymään asiassa tarvittaviin toimiin.

Rokotteet ovat reseptilääkkeitä. Reseptilääkkeiden markkinoinnin yleisölle kieltävät niin suomalainen lääkelaki kuin vastaava EU-direktiivi. Rokotemainontaa esiintyy silti laajasti ja mainonta lisääntyy koko ajan.

Rokotusinfo ry:n puheenjohtaja Jyrki Kuoppalan mukaan Lääkelaitos ei ole valvonut rokotemainontaa asianmukaisesti:

- Pyysimme jo vuosi sitten Lääkelaitosta ottamaan asiaan kantaa ja ryhtymään toimiin. Sen jälkeen mainonta on vain lisääntynyt. Silloin nähtyjen hepatiitti- ja rotavirusrokotemainosten lisäksi mukaan on tullut vesirokko- ja papilloomavirusrokotemarkkinointi. Lääkelaitoksen noudattaman linjauksen mukaan reseptilääkkeisiin saa viitata jopa kauppanimellä myös kuluttajille suunnatussa markkinoinnissa, jos annettava informaatio on tasapuolista ja asiallista ja kattaa kaikki markkinoilla olevat lääkevaihtoehdot.

Puheenjohtaja Kuoppala hämmästelee Lääkelaitoksen perusteluja siihen, että markkinointiin ei puututa.

- Erikoisinta asiassa on se, että markkinoinnin valvonnasta vastaavan osastopäällikön mukaan linjaus on kirjattu vain Lääketeollisuus ry:n lääkemarkkinoinnin ohjeissa olevaan pykälään, ei mihinkään voimassaolevaan lakiin, asetukseen tai Lääkelaitoksen määräykseen.

Rokotusinfon mielestä Lääkelaitoksen tulisi perustaa toimintansa lakiin, ei teollisuuden edunvalvontajärjestön julkaisemiin ohjeisiin.

Yhdistys harkitsee asian viemistä eteenpäin Lääkelaitosta valvoville tahoille, mikäli Lääkelaitos ei tälläkään kertaa puutu mainontaan. Direktiivin noudattamista valvoo EU-komissio ja suomalaisten viranomaisten toiminnan laillisuutta valvovat tavallisten lainvalvojien lisäksi oikeusasiamies ja oikeuskansleri.

Lisätietoja:

http://www.rokotusinfo.fi