Rokotusinfo ry
Tietosisältö:  Uutisvirta Kirjoitukset Rokotteet Rokotetutkimus Taudit Sivukartta Linkit Usein kysytyt kysymykset
Yhdistys: Tapahtumat Yhteystiedot Kysymyksiä ja vastauksia Liity! Tiedotteet Julkaisut Puheenvuoroja FinIP-tutkimus
> Tiedote 6.10.2007: Risuja rokotetutkimukselle - laillisuus ja eettisyys saavat moitteita

Rokotusinfo/tiedote: Risuja rokotetutkimukselle - laillisuus ja eettisyys saavat moitteita

Kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaisille suunnattu 33 paikkakunnalla alkava laaja papilloomavirusrokotetutkimus on herättänyt rankkaa kritiikkiä. Kouvolan Sanomissa (5.10.) lääkäri-isä moitti tutkimusta laittomaksi, koska siihen pyydetään suostumus vain toiselta vanhemmalta. Hän pitää hyvien tapojen vastaisena sitä, että tutkimusta on lobattu kouluissa jo ennen suostumuksen pyytämistä.

Rokotteisiin liittyvän tiedonsaantioikeuden puolesta toimiva Rokotusinfo ry vahvistaa, että kritiikki on hyvin perusteltua. Eduskunnan oikeusasiamiehen mukaan lapsen osallistumisesta lääketieteelliseen tutkimukseen voivat pääsääntöisesti päättää vain molemmat vanhemmat yhdessä. Oikeusasiamies esitti kantansa marraskuussa 2006 antaessaan Kansanterveyslaitokselle moitteita vastasyntyneillä tehdyn tutkimuksen toteutuksesta.

Rokotusinfon puheenjohtaja Jyrki Kuoppala yhtyy kritiikkiin myös tutkimuksesta tiedottamisen osalta:

"Suostumuslomakkeet on lähetetty Kansanterveyslaitoksen kuoressa ja tutkimuksen rahoittaja- ja toteuttajatahojen rooleja ei saatekirjeessä selvästi kerrota." Rahoittaja on lääkeyhtiö GlaxoSmithKline ja tutkimuksen nyt käynnistyvän vaiheen päätoteuttaja on Tampereen yliopisto.

"Näyttää siltä, että tutkimuksen varjolla on tehty lääkemarkkinointia tavoilla, jotka eivät ole sallittuja. Tämä on tapahtunut ennen kuin tutkimukseen on kenenkään suostumusta edes pyydetty. Vanhemmat ovat ottaneet meihin yhteyttä tästä asiasta."

Kuoppala oudoksuu myös tutkimusasetelmaa: "On erikoista, että HPV-rokotetta verrataan B-hepatiittirokotteeseen, jota ei ole edes tarkoitettu papilloomaviruksen torjuntaan."

Rokotusinfo on pyytänyt perheiltä lisätietoja koululaisille ja vanhemmille pidettyjen HPV-rokotetilaisuuksien sisällöstä ja ollut asiasta yhteydessä viranomaisiin.

Rokotusinfo aikoo julkaista verkkosivuillaan muistilistan, jonka avulla perheet voivat arvioida rokotetutkimuksia. Yhdistys kehottaa perheitä lukemaan tarkasti tutkittavan tiedotteen ja suostumuslomakkeen kokonaisuudessaan.

Lisätietoja:

Kouvolan Sanomissa julkaistu kirjoitus: http://www.kouvolansanomat.fi/Mielipide---Sana-on-vapaa/2007/10/05/Rokotetutkimus+rikkoo+lakia+ja+hyvi%E4+tapoja/200724151182/69

Eduskunnan oikeusasiamiehen ratkaisu: ratkaisu http://www.rokotusinfo.fi