Rokotusinfo ry
Tietosisältö:  Uutisvirta Kirjoitukset Rokotteet Rokotetutkimus Taudit Sivukartta Linkit Usein kysytyt kysymykset
Yhdistys: Tapahtumat Yhteystiedot Kysymyksiä ja vastauksia Liity! Tiedotteet Julkaisut Puheenvuoroja FinIP-tutkimus
> Tiedote 4.1.2009: Tutkintapyyntö rokotehaitoista sekä KTL:n rahoituksesta

Rokotusinfo ry: Tiedote 4.1.2009

Rokotusinfo ry on jättänyt joulukuussa Helsingin poliisille kaksi Kansanterveyslaitoksen toimintaan liittyvää tutkintapyyntöä.

Tutkintapyynnöt koskevat Kansanterveyslaitoksen rokoteosaston henkilökunnan toimintaa kahdessa erillisessä asiassa.

Ensimmäinen asia on Calmette-rokotteen käyttöön liittyvät menettelyt elokuun 2003 ja elokuun 2006 välisenä aikana. Rokotusinfon mukaan rokotteen käyttöä on jatkettu, vaikka sen haitat on tiedetty hyötyjä suuremmiksi. Yhdistys pyytää tutkimaan, onko kyse rikoslaissa rangaistavaksi säädetyistä teoista kuten yleisvaaran tuottamus, terveyden vaarantaminen, vammantuottamus tai kuolemantuottamus. Yhdistyksen mukaan lääkehaittarekisteriin on kirjattu rokotteesta haittoja saaneille mm. kolme kuolemantapausta.

Toinen tutkintapyyntö koskee Kansanterveyslaitoksen rokoteosaston ja sen henkilöstön viime vuosina lääkeyhtiöiltä vastaanottamaa rahoitusta ja sen mahdollisia epäasiallisia vaikutuksia osaston toimintaan.

Rokotusinfon mukaan tällaiseen rahoitukseen ei ole lainsäätäjältä saatuja valtuuksia ja se on piilotettu toimintakertomuksissa ja tulossopimuksissa harhaanjohtavien termien taakse. Lääkeyhtiörahoitus on vuonna 2007 ollut jo 35 prosentta enemmän kuin osaston budjettirahoitus. Asiakirjoista käy ilmi, että rokoteosasto hyväksyy myös lääkeyhtiöiden henkilökunnalleen maksamat suorat palkkiot.

Yhdistys pyytää tutkimaan tämän rahoituksen mahdolliset vaikutukset asiantuntijatoimintaan, jonka perusteella mm. päätetään verovaroin hankittavien rokotteiden lisäämisestä. Tutkintapyynnössä pyydetään selvittämään onko asiassa syyllistytty virkarikokseen, lahjoman pyytämisen tai vastaanottamiseen, veropetokseen tai näihin yllyttämiseen, avunantoon tai kehottamiseen.

Mahdollisista vaikutuksista Rokotusinfo mainitsee vuonna 2008 julistetut n. 50 miljoonan rokotehankinnat joista valtaosa yhdeltä lääkeyhtiöltä, mm. uusi lintuinfluenssarokotehankinta 36 miljoonan euron hinnalla aiemman 20 miljoonan euron lintuinfluenssarokotehankinnan perumisen jälkeen.