Rokotusinfo ry
Tietosisältö:  Uutisvirta Kirjoitukset Rokotteet Rokotetutkimus Taudit Sivukartta Linkit Usein kysytyt kysymykset
Yhdistys: Tapahtumat Yhteystiedot Kysymyksiä ja vastauksia Liity! Tiedotteet Julkaisut Puheenvuoroja FinIP-tutkimus
> Tiedote 11.11.2010: THL salaa narkolepsiatutkimusten suunnitelmat

Tiedote 11.11.2010: THL salaa narkolepsiatutkimusten suunnitelmat

Rokotuksiin liittyvää tietoa jakava järjestö Rokotusinfo ry on pyytänyt Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta tiedot narkolepsiatutkimsten suunnitelmista. Pääjohtaja Pekka Puska on kuitenkin päättänyt salata asiakirjat.

Hallintojohtaja Jaakko Penttisen mukaan lain asettamaa estettä THL:n johtamien tutkimusten suunnitelmien luovuttamiselle ei ole. Pääjohtajaja Puskan päätös on tapahtunut hallintojohtaja Penttisen esittelystä.

Narkolepsiaan sairastuneiden lasten vanhemmat vaativat THL:stä riippumatonta narkolepsian syy-yhteyden tutkimusta. (1)

Salailua ja eturistiriitoja

Rokotusinfon mukaan narkolepsiatutkimuksessa on ongelmia. THL tutkii omaa asiaansa, koska se on voimakkaasti suositellut sikainluenssarokotetta.

THL:ssä on parhaillaan käynnissä sikainfluenssarokotteen valmistajan GlaxoSmithKlinen rahoittama yli 10 miljoonan euron arvoinen pneumokokkirokotetutkimus (FinIP). Narkolepsiatutkimuksen vastuuhenkilö on pääjohtaja Pekka Puskan nimittämänä Terhi Kilpi, sama henkilö kuin GlaxoSmithKlinen toimeksiannosta tehdyn FinIP-tutkimuksen.

"Salailu ja suurimman eturistiriidan omaavan henkilön nimittäminen tutkimuksen vastuuhenkilöksi ei anna hyvää ennustetta tutkimuksen asianmukaisuudesta", toteaa Rokotusinfo ry:n puheenjohtaja Jyrki Kuoppala.

Rokotusinfon mukaan tutkimusta tulisi tehdä avoimesti ja kaikki suunnitelmat ja materiaali tulisi julkistaa siinä määrin kuin laki sallii.

Rokotusinfon mukaan THL:n tiedotus rokotteen ja narkolepsian yhteysepäilystä on ollut tarkoitushakuista ja asenteellista. THL on hämmästellyt, miksi juuri Suomessa ja Ruotsissa on havaittu lisääntynyttä narkolepsiaa.

Rokotusinfon mukaan Suomen ja Ruotsin osuuden selittäjänä on, että arvioiden perusteella Suomen ja Ruotsin osuus Pandemrix-rokotteen käytöstä lapsilla on yli 50 prosenttia kaikkiaan 4 miljoonasta lapsilla käytetystä Pandemrix-annoksesta.

Pelkästään Suomessa on THL:n rokotuskattavuuslukujen (n. 80%) mukaan käytetty n. viidesosa eli 20 % kaikista lapsilla käytetyistä Pandemrix-rokoteannoksista. Asia on hyvin THL:n tiedossa, jolloin THL:n hämmästely Suomen ja Ruotsin osuudesta vaikuttaa Rokotusinfon mukaan kovin tarkoitushakuiselta.

Lisätietoja: Rokotusinfo ry, http://www.rokotusinfo.fi

Pääjohtaja Pekka Puskan päätös salata asiakirjat. (osoitetieto poistettu)