Rokotusinfo ry
Tietosisältö:  Uutisvirta Kirjoitukset Rokotteet Rokotetutkimus Taudit Sivukartta Linkit Usein kysytyt kysymykset
Yhdistys: Tapahtumat Yhteystiedot Kysymyksiä ja vastauksia Liity! Tiedotteet Julkaisut Puheenvuoroja FinIP-tutkimus
> Tiedote 12.11.2010: THL:n lääkeyhtiökytkyjä vaaditaan purettaviksi lääkärikunnassakin

Tiedote 12.11.2010: THL:n lääkeyhtiökytkyjä vaaditaan purettaviksi lääkärikunnassakin

Sikainfluenssa-asioiden tiedotus harhaanjohtavaa ja virheellistä
- THL:n lääkeyhtiökytkyjä vaaditaan purettaviksi lääkärikunnassakin

Rokotusinfo kannattaa rokotetutkijan, Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskuksen johtajan, professori Timo Vesikarin Lääkärilehdessä 5.11.2010 julkaistua ehdotusta (2), että THL:n lääkeyritysyhteistyö tulee purkaa. Myös oikeuskansleri Jaakko Jonkka on ottanut julkisuudessa kantaa, että käytäntöihin tarvittaneen muutoksia.

THL:n roolien muutosta koskeva lakiehdotus on parhaillaan eduskunnan käsiteltävänä. Professori Vesikarin arvion mukaan rokotteiden kattavuuden ja haittavaikutusten seuranta ovat Suomessa aivan retuperällä. Myös Rokotusinfon mukaan THL:n tulisi keskittyä rokotteisiin liittyviin perustehtäviin, ja lääkeyhtiötoimeksiannoista tulisi luopua.

Narkolepsiaepäilyn selvittämisen yhteydessä on keskusteltu sikainfluenssarokotuskampanjasta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asettanut narkolepsian kanssa vastakkain sen, mitä olisi THL:n näkemyksen mukaan tapahtunut, jos rokotetta ei olisi hankittu ja käytetty.

Kokemukset muista maista ja asiantuntija-arviot - esimerkiksi HUSin infektiotautiopion professorin Heikki Peltolan näkemykset (1) - eivät tue THL:n arviota, että rokotteella oli merkittävä rooli sikainfluenssan torjunnassa.

Rokotusinfo ry:n mukaan THL:n vastakkainasettelu ei ole oikea, ongelmakohta ei ole, pitikö rokotetta hankkia vai ei, vaan miten rokotetta käytettiin ja miten siitä tiedotettiin.

Rokotusinfo ry:n mukaan pahimmat ongelmakohdat olivat THL:n ja sen seuraajana toimivan Sosiaali- ja terveysministeriön tiedotuskäytännöissä. Rokotusinfo katsoo, että pääjohtaja Pekka Puskan johtama tiedotuslinja oli erittäin harhaanjohtava, ja johti siihen, että kansalaisilla ei ollut mahdollisutta arvioida rokotteen hyötyjä ja haittoja asianmukaisesti. Yhdistyksen mukaan THL otti terveydellisiä riskejä niistä asianmukaisesti kertomatta, jonka seurauksena lain mukaiset potilaan oikeudet eivät toteutuneet.

Yhdistys on saanut yhteydenottoja kansalaisilta, jotka hämmästelevät, että ovat saaneet kuulla esimerkiksi rokotteen tehosteaineeseen liittyvistä riskeistä ulkomailla asuvilta ystäviltään ja sukulaisiltaan, mutta eivät suomalaisilta viranomaisilta. Esimerkiksi Saksan lääkäriliitto suositteli, että tehosteaineellista rokotetta ei käytettäisi lapsilla. Sveitsissä tehosteaineellista rokotetta ei edes hyväksytty lapsilla käytettäväksi riskejä koskevien tietojen valossa.

Rokotusinfon mukaan virheellinen tiedotuskäytäntö jatkuu narkolepsiayhteyden selvittämisessä, ja vastuuta kantavat johtajat näyttävät puuttuvan täysin. Rokotusinfo kohdistaa kritiikkiään myös asioista vastuulliseen ministeriin.

"Peruspalveluministeri Risikko näyttää toimivan rokoteasioissa täysin THL:n kumileimasimena, väistää narkolepsia-asiassa kokonaan vastuunsa ja sysää pallon THL:lle", toteaa Rokotusinfo ry:n puheenjohtaja Jyrki Kuoppala.

Rokotusinfon mukaan ministeriö on hyväksynyt pääjohtaja Puskan linjan, että THL hankkii rahoitusta merkittävästi lääkeyhtiöiltä. Seurauksena on yhdistyksen mukaan kestämätön tilanne, jossa lääkeyhtiön rokotteen mahdollisia haittoja tutkii lääkeyhtiöön toimeksiantosuhteessa oleva taho, THL. Nyt päättäjillä on lakimuutoksen käsittelyssä tilaisuus ohjata asia oikeille urille.

Lisätietoja: http://www.rokotusinfo.fi, p. 050-572 2062

(1) Prof. Heikki Peltola, Lääkärilehti 3.9.2010, http://www.laakarilehti.fi/files/nostot/nosto35_1.pdf

(2) Professori Timo Vesikarin kirjoitus, Lääkärilehti 5.11.2010

Lisätietoja: Rokotusinfo ry, http://www.rokotusinfo.fi