Rokotusinfo ry
Tietosisältö:  Uutisvirta Kirjoitukset Rokotteet Rokotetutkimus Taudit Sivukartta Linkit Usein kysytyt kysymykset
Yhdistys: Tapahtumat Yhteystiedot Kysymyksiä ja vastauksia Liity! Tiedotteet Julkaisut Puheenvuoroja FinIP-tutkimus
> Tiedote 23.1.2011: Rokotejohtaja Lääkärilehdessä: Rokote ei aiheuttanut narkolepsiaa yksin

Rokotejohtaja Lääkärilehdessä: Rokote ei aiheuttanut narkolepsiaa yksin


Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen rokoteosaston johtaja Terhi Kilpi katsoo perjantaisen (21.1.) Lääkärilehden haastattelussa, että rokote ei todennäköisesti ole aiheuttanut narkolepsiaa yksin:

    "Tämän hetkisen tiedon valossa on todennäköisintä, ettei rokote ole yksin aiheuttanut narkolepsian puhkeamista, vaan siinä on täytynyt olla jokin muukin tekijä mukana."

Kysessä on ensimmäinen rokotusviranomaisten julkinen kannanotto, jossa katsotaan, että rokotteen ja narkolepsian välillä on syy-yhteys.

Vanhemmat: Emme ole lähettäneet vihaposteja


Lääkärilehti antaa haastattelussa ymmärtää, että narkolepsiaan sairastuneiden lasten vanhemmat olisivat lähettäneet "vihameilejä" Terhi Kilvelle, ja käyttää myös "vihasivusto" -sanaa. Vanhemmat kiistävät väitteet ja pitävät potilaiden omaisten käsittelyä lehdessä tällä tavalla perusteettomana ja sopimattomana. Lehti ei ottanut vanhempiin yhteyttä ennen kirjoituksen julkaisua.

Vanhemmat korostavat, etteivät mitkään yhteydenotot asiasta vastuussa oleviin viranomaisiin ole olleet vihamielisiä saati uhkaavia, vaan pyyntöjä sairastuneiden lasten terveyden ja oikeuksien edistämiseksi. He myös hämmästelevät Lääkärilehdessä haastatellun Terhi Kilven puheita vanhempien kohtaamisen tärkeydestä, ja sanovat, että eivät ole saaneet Terhi Kilveltä vastausta yhteenkään sähköpostiinsa tai yhteydenottoonsa. Vanhemmat pyrkivät saamaan vastineensa kirjoitukseen julkaistuksi Lääkärilehdessä.

Rokotejohtaja Terhi Kilven eturistiriidat


Terhi Kilven eri roolien eturistiriidat ovat olleet keskustelun kohteena ja johtaneet erovaatimuksiin. Kilpi johtaa lääkeyhtiö GlaxoSmithKlinen Pandemrix-sikainfluenssarokotteen ja narkolepsian yhteyden selvittämistä, mutta toisaalta hän johtaa rokotetutkimusta, jota sama lääkeyhtiö rahoittaa yli 10 miljoonalla eurolla. Oikeuskansleri Jaakko Jonkka tutkii jääviysepäilyjä. Kilpi oli myös avainasemassa päätettäessä Pandemrix-rokotteen hankinnasta ja käyttösuosituksista.

Lääkärilehti käsitteli kahdessa kirjoituksessaan Terhi Kilpeen kohdistunutta kritiikkiä.

Lisätietoja: Rokotusinfo ry, http://www.rokotusinfo.fi

http://www.laakarilehti.fi