Rokotusinfo ry
Tietosisältö:  Uutisvirta Kirjoitukset Rokotteet Rokotetutkimus Taudit Sivukartta Linkit Usein kysytyt kysymykset
Yhdistys: Tapahtumat Yhteystiedot Kysymyksiä ja vastauksia Liity! Tiedotteet Julkaisut Puheenvuoroja FinIP-tutkimus
> Tiedote 30.1.2011: Rokotusinfo: Terhi Kilven väite Kanadan rokotteesta virheellinen

Rokotusinfo: Terhi Kilven väite Kanadan rokotteesta virheellinen


Suomessa epäillään yli 50 lapsen tai nuoren saaneen narkolepsian sikainfluenssarokotteen seurauksena.

Sunnuntaisuomalainen -liite (1) on tänään julkaissut Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) rokoteosaston johtajan Terhi Kilven haastattelun. Haastattelussa on väite, jonka mukaan Kanadassa olisi käytetty "täsmälleen samanlaista" sikainfluenssarokotetta kuin Suomessa. (2) Haastateltu on toimittajan mukaan tarkistanut artikkelin koko sisällön.

Rokotusinfo ry:n mukaan rokotejohtajan väite on virheellinen. Kanadassa on käytetty Kanadassa valmistettua rokotetta, jonka kauppanimi on Arepanrix. Suomessa taas on käytetty Pandemrix-nimistä rokotetta. Kanadan rokote on valmistettu eri tehtaassa kuin Suomessa käytetty. Kyseessä ei ole täsmälleen samanlainen rokote.

Rokotejohtajan väite on myös ristiriidassa sen kanssa, mitä rokotteen valmistaja, lääkeyhtiö GlaxoSmithKline on kertonut valmistamistaan rokotteista. GlaxoSmithKline Oy:n Pandemrixista vastaava henkilö kertoi Rokotusinfo ry:lle toukokuussa 2010, että Suomessa käytetyn ja Kanadassa valmistetun rokotteen valmistusmenetelmät erosivat. Myös rokotteiden säilyvyysajat olivat erilaiset.

Taustaa:

Ylimmän johdon väistöliikkeet johtivat paineen Terhi Kilpeen

Viime talvena sikainfluenssarokotuksia suositteli voimakkaasti sekä ylin poliittinen terveysjohto että THL:n ylin johto. Peruspalveluministeri Paula Risikko, pääjohtaja Pekka Puska ja rokotepuolen ylijohtaja Juhani Eskola ovat viime kuukausina pysytelleet visusti poissa narkolepsiajulkisuudesta. Vastuu ja seurausten kantaminen on vieritetty alemmas. Pekka Puska on nimittänyt Terhi Kilven johtamaan narkolepsiaselvityksiä. Hallintojohtaja Jaakko Penttinen on antanut julkisuuteen lausunnon, jonka mukaan Terhi Kilven muistio, jolla oli keskeinen rooli sikainfluenssarokotehankinnassa, ei ole THL:n virallinen lausunto.

Ylimmän virkamies- ja poliittisen johdon väistöliikkeet ovat johtaneet Terhi Kilpeen kohdistuvaan kovaan paineeseen ja erovaatimuksiin, joihin liittyvistä tunnelmistaan osastonjohtaja on kertonut henkilöhaastatteluissa viime viikon Lääkärilehdessä ja tämän päivän Sunnuntaisuomalaisessa. Kilpi katsoo olevansa tähänastisen uransa pahimmassa paikassa.

Väistöt ja paineen kohdentaminen eivät kuitenkaan näytä auttaneen kansalaisten luottamuksen säilyttämisessä - vain viisi prosenttia 6722 vastanneesta vastasi myöntävästi Iltalehden kysymykseen "Luotatko Suomen terveysviranomaisiin".

Oikeuskansleri Jaakko Jonkka tutkii Terhi Kilven johtaman tutkimuksen (budjetiltaan yli 10 miljoonaa euroa) sopimukseen ja THL:n rokotehankintaan liittyviä lahjus- ja jääviysepäilyjä, ja on perjantaina pyytänyt sosiaali- ja terveysministeriöltä lisäselvityksiä asiaan. Oikeuskansleri on saanut asiaan liittyen 40 kantelua.(1) Sunnuntaisuomalainen ilmestyy sanomalehdissä Etelä-Suomen Sanomat, Ilkka, Karjalainen, Keskisuomalainen, Pohjalainen ja Savon Sanomat.

(2) "Kanadassa täsmälleen samanlaisen rokotteen sai yli kaksi miljoonaa ihmistä, joista vain kahden on ilmoitettu sairastuneen narkolepsiaan."