Rokotusinfo ry
Tietosisältö:  Uutisvirta Kirjoitukset Rokotteet Rokotetutkimus Taudit Sivukartta Linkit Usein kysytyt kysymykset
Yhdistys: Tapahtumat Yhteystiedot Kysymyksiä ja vastauksia Liity! Tiedotteet Julkaisut Puheenvuoroja FinIP-tutkimus
> Tiedote 1.2.2011: Rokotusinfo: Valtion kannettava vastuu rokotehaitoista

Rokotusinfo: Valtion kannettava vastuu rokotehaitoistaSosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kari Välimäki ja arkkiatri Risto Pelkonen ovat ottaneet julkisuudessa kantaa, että sikainfluenssarokotteesta narkolepsiaan sairastuneille lapsille tulee maksaa korvauksia. Rokotusinfo ry:n mielestä sanat kannattaa muuttaa teoiksi, ja ryhtyä toimiin, että valtio korvaa rokotehaitat.

Valtion vastuusta rokotehaitan korvaamisessa on Korkeimman oikeuden ennakkopäätös. Koska viranomaiset suosittelivat voimakkaasti sokeripala-poliorokotuksia talvella 1984-1985, oli valtio velvollinen korvaamaan rokotteen aiheuttaman vahingon.

Rokotusinfon mukaan sikainfluenssarokotekampanja muistuttaa paljon poliorokotekampanjaa.

- Sekä ylin poliittinen terveysjohto että Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylin johto suosittelivat Pandemrix-rokotuksia hyvin voimakkaasti, vaieten rokotetta koskevan tutkimusnäytön vähäisyydestä. Pääjohtaja Pekka Puska korosti rokotteen turvallisuutta harhaanjohtavasti vedoten kokemuksiin kausi-influenssarokotteista. huomauttaa Rokotusinfo ry:n puheenjohtaja Jyrki Kuoppala.

Rokotusinfon mukaan ministeri Risikko, pääjohtaja Puska ja ylijohtaja Eskola voisivat kantaa vastuutaan edistämällä ripeitä valtion korvauksia perheille.

Lääkevahinkovakuutuspooli on kertonut julkisuuteen, että korvauksia aletaan käsitellä aikaisintaan elokuussa. Rokotusinfo ry:n mukaan valtion toimet olisivat paikallaan, koska vuosia kestävä korvauksien odottelu oikeusprosesseineen on perheille kohtuutonta. Sokeripala-poliorokotteen tapauksessa valtio kiisti korvausvastuunsa, ja korvausten saanti oikeusteitse kesti kymmenen vuotta.

Julkisuudessa on liikkunut huhuja, että lääkevalmistaja olisi vapautettu vastuusta. Sosiaali- ja terveysministeriön juristi kuitenkin on kertonut Rokotusinfolle, että normaali tuotevastuulainsäädäntö koskee myös Pandemrix-rokotetta. Valtio voi myöhemmin vaatia korvauksia lääkeyhtiöltä tai muilta myöhemmin vahingosta vastuullisiksi osoittautuvilta.