Rokotusinfo ry
Tietosisältö:  Uutisvirta Kirjoitukset Rokotteet Rokotetutkimus Taudit Sivukartta Linkit Usein kysytyt kysymykset
Yhdistys: Tapahtumat Yhteystiedot Kysymyksiä ja vastauksia Liity! Tiedotteet Julkaisut Puheenvuoroja FinIP-tutkimus
> Tiedote 5.2.2011: Arkkiatri: THL:n lääkeyhtiökytkyt pois - Rokotusinfo kritisoi THL:n tiedotusta

Arkkiatri: THL:n lääkeyhtiökytkyt pois

- THL:n lääkeyhtiökytkyjen purkuvaatimukset lääkärikunnassa lisääntyvät

Rokotusinfo ry yhtyy arkkiatri Risto Pelkosen (1) ja Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskuksen johtajan, professori Timo Vesikarin (2) kantoihin, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) lääkeyritysyhteistyö tulee purkaa.

Rokotusinfo myös kritisoi voimakkaasti THL:n pääjohtajan Pekka Puskan johtamaa laitoksen tiedotuslinjaa sikainfluenssa-asioissa.

Lääkärikunnan vanhin ja rokotetutkija: eroon kytköksistä

Arkkiatri Risto Pelkonen katsoi Pohjolan Sanomien lauantaisessa haastattelussa, että olisi parempi, että THL:ssä ei tehtäisi lääkeyhtiön rahoittamia tutkimuksia.

Professori Vesikarin Lääkärilehdessä esittämän arvion mukaan rokotteiden kattavuuden ja haittavaikutusten seuranta ovat Suomessa aivan retuperällä. Rokotusinfon mukaan THL:n tulisi keskittyä rokotteisiin liittyviin perustehtäviin, ja lääkeyhtiötoimeksiannoista tulisi luopua.

Myös oikeuskansleri Jaakko Jonkka on ottanut julkisuudessa kantaa lääkeyhtiösuhteisiin ja sanonut, että käytäntöihin tarvittaneen muutoksia. (3) Oikeuskansleri tutkii THL:n toteuttaman, budjetiltaan yli 10 miljoonaa euron rokotetutkimukssopimukseen ja THL:n rokotehankintaan liittyviä lahjus- ja jääviysepäilyjä. Tutkimuksen toimeksiantajana on Pandemrix-rokotteen valmistaja GlaxoSmithKline. Oikeuskansleri on saanut THL:n sikainfluenssa-asioihin liittyen 40 kantelua.

Rokotusinfo: Narkolepsian ja rokotehankinnan vastakkainasettelu on väärä

Narkolepsiaepäilyn selvittämisen yhteydessä THL on asettanut narkolepsian kanssa vastakkain sen, mitä olisi THL:n näkemyksen mukaan tapahtunut, jos rokotetta ei olisi hankittu.

Kokemukset muista maista ja asiantuntija-arviot - esimerkiksi HUSin infektiotautiopion professorin Heikki Peltolan näkemykset (4) - eivät tue THL:n arviota, että rokotteella oli merkittävä rooli sikainfluenssan torjunnassa.

Rokotusinfo ry:n mukaan THL:n vastakkainasettelu ei ole oikea: oikea kysymys ei ole, pitikö rokotetta hankkia vai ei, vaan miten rokotetta käytettiin ja miten siitä tiedotettiin.

Yhdistys: THL:n tiedotus harhaanjohtavaa

Rokotusinfo ry:n mukaan pahimmat ongelmakohdat olivat THL:n tiedotuskäytännöissä. Rokotusinfo katsoo, että pääjohtaja Pekka Puskan johtama tiedotuslinja oli erittäin harhaanjohtava, ja johti siihen, että kansalaisilla ei ollut mahdollisutta arvioida rokotteen hyötyjä ja haittoja asianmukaisesti. Yhdistyksen mukaan THL otti terveydellisiä riskejä niistä asianmukaisesti kertomatta, jonka seurauksena lain mukaiset potilaan oikeudet eivät toteutuneet.

Toisin kuin THL on julkisuuteen kertonut, varoitusmerkkejä rokotteen riskeistä oli runsaasti. THL:n käytössä ollut Pandemrix-rokotteen valmisteyhteenveto sisälsi tiedot siitä, kuinka vähän rokotetta oli tutkittu ennen myyntiluvan myöntämistä. Arvostetun Cochrane-tutkimusverkoston rokoteasioiden koordinaattori Tom Jefferson totesi vuonna 2009, että on odotettavissa, että uudesta rokotteesta tulee tarkemmalta luonteeltaan ennalta-arvaamattomia haittoja.


Lisätietoja: http://www.rokotusinfo.fi

(1) Pohjolan Sanomat 5.2.2011, arkkiatri Risto Pelkosen haastattelu:
"Arkkiatri Risto Pelkonen haluaa THL:n erilleen lääkefirmojen tutkimuksista"

"THL:n rooli. Jo syksyllä Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskuksen
johtaja Timo Vesikari kritisoi ylipäänsäkin sitä, että lääkefirman toimeksiantamien
lääketutkimuksien tekijänä on THL:n kaltainen viranomainen.

- Parempi on, että pysyvät erillään. On parempi, että lääkefirman tutkimuksia tekevät puolueettomat tutkijat, eivät päätöksiä tekevän viranomaisen, THL:n tutkijat. Lääketutkimuksia voi tehdä esimerkiksi juuri Tampereen rokotetutkimuskeskus, joka ei ole viranomaisen roolissa."

(2) Professori Timo Vesikari, Lääkärilehti 5.11.2010

(3) YLEn uutinen 26.8.2010: "Oikeuskansleri: Rokotekauppojen säännöksiin tarvittaneen muutos"  http://www.yle.fi/uutiset/kotimaa/2010/08/oikeuskansleri_rokotekauppojen_saannoksiin_tarvittaneen_muutos_1931660.html

(4) Professori Heikki Peltola, Lääkärilehti 3.9.2010, http://www.laakarilehti.fi/files/nostot/nosto35_1.pdf
"Näkemys, jonka mukaan Suomessa estettiin paljon sairastumisia ja useita kuolemia, ei ole uskottava."