Rokotusinfo ry
Tietosisältö:  Uutisvirta Kirjoitukset Rokotteet Rokotetutkimus Taudit Sivukartta Linkit Usein kysytyt kysymykset
Yhdistys: Tapahtumat Yhteystiedot Kysymyksiä ja vastauksia Liity! Tiedotteet Julkaisut Puheenvuoroja FinIP-tutkimus
> Tiedote 23.7.2011: Rokotusinfo: Rokotuspolitiikkaan tarvitaan muutoksia

Rokotusinfo: Rokotuspolitiikkaan tarvitaan muutoksia

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) politiikka sikainfluenssarokotteen hankinnassa ja jakelussa sekä narkolepsiaselvityksissä oli ongelmallista THL:n läheisten lääkeyhtiösuhteiden vuoksi. Rokotusinfon ohella THL:n lääkeyhtiökytköksiin ovat suhtautuneet kielteisesti myös lääkärikunnan vanhin, arkkiatri Risto Pelkonen ja Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskuksen johtaja Timo Vesikari.

Sidonnaisuuksia myös kohdunkaulansyöpärokotteissa

THL:n lääkeyhtiösidonnaisuuksissa on myös tuoreita ongelmia. THL on kesällä julkistanut suosituksensa kohdunkaulansyöpää torjumaan tarkoitetun tyttöjen HPV-rokotteen käytöstä.

Suosituksen laatineen 13-jäsenisen työryhmän jäsenistä valtaosa raportoi sidonnaisuuksia HPV-rokotteiden valmistajiin. Alan yleisestä käytännöstä ja omien johtajiensa (Terhi Kilpi ja Juhani Eskola, Lääkärilehti 37/2010) linjauksista poiketen THL ei julkistanut näitä sidonnaisuuksia raportissaan.

Rokotusinfo on julkistanut sidonnaisuusilmoitukset verkkosivuillaan. Yhdistys on hankkinut sidonnaisuusilmoitukset julkisuuslain nojalla.

Oikeuskanslerin selvitystä odotetaan alkusyksyksi

Oikeuskansleri selvittää edelleen lahjontaepäilyjä liittyen vuoden 2009 huhtikuussa päätettyyn sikainfluenssarokotehankintaan.  THL on saanut rokotteiden valmistajalta miljoonia euroja, jonka epäillään vaikuttaneen hankintapäätökseen. THL solmi sekä rahoitussopimuksen että rokotehankintasopimuksen huhtikuussa 2009.

Oikeuskanslerin ratkaisua sikainfluenssarokotteen hankintaan ja siitä tiedottamiseen liittyvistä kanteluista odotetaan alkusyksyksi.

Sikainfluenssarokotteen tiedotus

Rokotusinfon mukaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ei kertonut asiallisesti sikainfluenssarokotteen riskeistä. Esimerkiksi Sveitsissä Pandemrix-rokotetta ei hyväksytty lainkaan lapsilla käytettäväksi ja Saksassa lääkäriliitto ei suositellut lasten rokottamista.

  • "Sekä ylin poliittinen terveysjohto että Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylin johto suosittelivat Pandemrix-rokotuksia hyvin voimakkaasti, vaieten rokotetta koskevan tutkimusnäytön vähäisyydestä. Pääjohtaja Pekka Puska korosti rokotteen turvallisuutta harhaanjohtavasti, vedoten kokemuksiin kausi-influenssarokotteista", huomauttaa Rokotusinfo ry:n puheenjohtaja Jyrki Kuoppala.

Rokotusinfon mukaan Pandemrixin riskeistä oli tietoa jo vuonna 2009. Sveitsissä Pandemrix ei saanut myyntilupaa lapsilla käytettäväksi. Saksassa lääkäriliitto suositteli, että lapsia ei rokotettaisi Pandemrixillä. THL viittasi huolenaiheille kintaalla ja pääjohtaja Pekka Puska vaati Sveitsin ja Saksan asiantuntijakannoista kertoneita "huhujen levittäjiä" vastuuseen "rokotusvastaisuudesta".

Rokotusinfon mukaan merkittävä ongelma oli THL:n virheellinen tiedotus ja voimakas mm. terveydenhuollon ammattilaisiin kohdistunut painostus.

  • Näyttää siltä, että rokotuspolitiikasta keskustelu on vaikeaa kuin YYA-aikoina ulkopolitiikasta keskustelu. THL:n pääjohtajan ratkaisuja kohtaan suunnattu kritiikki käännetään rokotevastaisuudeksi tavalla, joka tuo mieleen neuvostovastaisuus -käsitteen käytön", pohtii Rokotusinfo ry:n puheenjohtaja Jyrki Kuoppala.

Rokotusinfo pelkää, että sidonnaisuudet lääkeyhtiöihin vaikuttavat riskeistä tiedottamiseen.


Lisätietoja: http://www.rokotusinfo.fi/yhd/tiedotteet_html
Rokotusinfo ry, p. 050-572 2062