Rokotusinfo ry
Tietosisältö:  Uutisvirta Kirjoitukset Rokotteet Rokotetutkimus Taudit Sivukartta Linkit Usein kysytyt kysymykset
Yhdistys: Tapahtumat Yhteystiedot Kysymyksiä ja vastauksia Liity! Tiedotteet Julkaisut Puheenvuoroja FinIP-tutkimus
Ajankohtaista-kansio > BCG-rokotteen käyttö keskeytetty

Ajankohtaisarkisto - BCG-rokote

Tämä sivu sisältää hiukan vanhempia uutisia. Katso myös BCG- eli Calmette-rokotteen sivu, jossa uusi Ajankohtaista -osio

Suomessakin vuodesta 1978 käytetty tuberkuloosirokote (BCG) hyllytetty Irlannissa, muutkin rokotevalmistaja Evansin lisenssit katkolla.

31.7.2002:

Irlannin lääkelautakunnan tiedote http://www.imb.ie/pdfword/bcg1.PDF (31.7.2002) kertoo, että myyntiluvan hyllytys tapahtui sen seurauksena, ett IMB kävi tutustumassa rokotevalmistajan prosesseihin ja oli tyytymätön käytettyihin menetelmiin. Tutustuminen puolestaan tapahtui sen jälkeen kun rokotevalmistaja Evans (Powderject-yhtiön omistama) oli vetänyt takaisin rokote-erän mahdollisesti heikentyneen tehon vuoksi. IMB päätti myös tarkastella uudestaan kaikkia rokotevalmistaja Evansin myyntilupia.
Nuoli ylös

9.8.2002:

Powderjectin tiedote http://www.powderject.com/mains/press_releases/100802.htm kertoo, että rokotteen myyntilupa hyllytettiin väliaikaisesti Irlannissa ja valmistaja vapaaehtoisesti vetää BCG-rokotteensa pois Iso-Britannian markkinoilta. Powderject korostaa ett BCG-rokotteen valmistusprosessi on täysin erillinen kaikista muista Powderjectin rokotteista.
Nuoli ylös

13.8.2002:

Irlannin terveysministeriön tiedotteen http://www.doh.ie/pressroom/pr20020813.html mukaan Irlanti tilaa korvaavat rokotteen Tanskan valtion seerumi-instituutista.

Irlannissa tutkitaan aikaisintaan kolme kuukautta rokotusten jlkeen kaikki yksilöt joita asia koskee, jotta selvitetään onko rokote ollut tehokas. Jos todetaan, ett rokote ei ole ollut tehokas, tarjotaan uusi rokote. BCG-rokotteen aikaansaamaa arpea pidetään merkkinä onnistuneesta rokotuksesta, vaikka joskus rokote voi tehota vaikka arpea ei muodostuisikaan. Ellei arpea ole, rokotetuille tehdään Mantouxin koe.
Nuoli ylös

15.8.2002:

Suomen Kansanterveyslaitos kertoo (http://www.ktl.fi/ajankohtaista/bcg_150802.html) että kaikki suomalaislapset saavat vastasyntyneinä ns. BCG-rokotuksen tuberkuloosia vastaan, ja että käytössä on ollut hyväksi havaittu Evansin rokote vuodesta 1978. KTL:n mukaan valmistaja on havainnut rokotemikrobien määrän vähenemistä joissakin erissä, jonka perusteella valmistaja on päättänyt keskeyttää rokotteen jakelun ja käytön. KTL on tilannut uutta rokotetta Tanskasta ja saa sitä jakeluun muutamassa viikossa, tällä välin rokottaminen keskeytyy. KTL:n mukaan jo rokotettuja lapsia ei tarvitse rokottaa uudelleen.
Nuoli ylös

16.8.2002

http://www.helsinginsanomat.fi/uutiset/juttu.asp?id=20020816KO9

Helsingin Sanomat: Vastasyntyneiden rokottaminen tuberkuloosia vastaan keskeytettiin 15.8. HS:n mukaan Kaikki alle 2,5-kiloiset, joiden vanhemmat eivät erikseen kieltäydy, rokotetaan Suomessa BCG-rokotteella. Helsingin Sanomien mukaan rokotusten keskeyttämisen syynä on se, että bakteerien määrä laski alle EU-rajan joissakin rokote-erissä puolentoista vuoden säilytyksen jälkeen.

Helsingin Sanomien mukaan Suomen lisäksi kaikki vastasyntyneet rokotetaan tuberkuloosia vastaan Euroopan maista vain Irlannissa ja Portugalissa, ja lähes kaikissa teollistuneissa maissa tuberkuloosia vastaan rokottamisesta on luovuttu.
Nuoli ylös

20.8.2002: BCG-rokotetta taas saatavilla

http://www.ktl.fi/ajankohtaista/bcg_200802.html

Vastasyntyneiden tuberkuloosia vastaan suunnatut BCG-rokotukset jouduttiin keskeyttämään vajaa viikko sitten, kun rokotevalmistaja Evans Vaccines Ltd veti rokotteensa pois markkinoilta siinä ilmenneiden säilyvyysongelmien vuoksi. Korvaavaa tanskalaisrokotetta on nyt saatu Suomeen ja ensimmäiset erät lähetetään synnytyssairaaloihin tänään 20.8. iltapäivällä.

Nuoli ylös