Rokotusinfo ry
Tietosisältö:  Uutisvirta Kirjoitukset Rokotteet Rokotetutkimus Taudit Sivukartta Linkit Usein kysytyt kysymykset
Yhdistys: Tapahtumat Yhteystiedot Kysymyksiä ja vastauksia Liity! Tiedotteet Julkaisut Puheenvuoroja FinIP-tutkimus
Rokotteiden koostumus >

Inaktivoituja (toimimattomiksi tehtyjä) mikrobeja tai mikrobin osia käyttävissä rokotteissa käytetään rokotuksen vaikutuksen tehostamiseksi ja aikaansaamiseksi adjuvanttia, jonka tehtävä on ärsyttää elimistö muodostamaan puolustusreaktio varsinaista antigeenia vastaan. Useimmiten adjuvantit ovat alumiinipohjaisia, mutta ainakin joissakin tutkimuksissa kokeiltavissa rokotteissa käytetään myös öljypohjaisia adjuvantteja. Adjuvantin käyttöä nimitetään joskus rokotteiden "likaiseksi salaisuudeksi" (kts. esim. Nature -artikkeli Vaccine development: baring the 'dirty little secret' tai molekyylilääkeiteteen luento Irlannissa) koska adjuvantin tarpeellisuuden syitä ja toimintamekanismeja tunnetaan huonosti. Alumiiniadjuvanttien oheilla rokotteissa on kokeiltu tai käytetty adjuvanttina öljypohjaista MF59-adjuvanttia ja fosfaattia.

Öljypohjainen skvaleeni (squalene) (jota ainakin Novartiksen MF59-adjuvantissa, GlaxoSmithKlinen AS03-adjuvantissa ja Sanofi Pasteurin AF03-adjuvantissa)

Öljypohjaista MF59 -adjuvanttia (pohjana skvaleeni (squalene), myös ihmisen elimistön tuottama aine) (http://en.wikipedia.org/wiki/Squalene) on käytetty ainakin influenssarokotteessa ja kokeiltu mm. hepatiitti B -hoitorokotteessa, parvovirusrokotteessa (http://www.journals.uchicago.edu/JID/journal/issues/v187n4/020209/020209.web.pdf)

Nuoli ylös