Rokotusinfo ry
Tietosisältö:  Uutisvirta Kirjoitukset Rokotteet Rokotetutkimus Taudit Sivukartta Linkit Usein kysytyt kysymykset
Yhdistys: Tapahtumat Yhteystiedot Kysymyksiä ja vastauksia Liity! Tiedotteet Julkaisut Puheenvuoroja FinIP-tutkimus
Rokotteet > DTwP/DTaP eli hinkuyskä-, kurkkumätä- ja jäykkäkouristusrokote, muut P-, D- ja T-rokotteet

Yleistä

DTaP-IPV-Hib, DTaP-IPV, DTaP, DTwP (PDT), DT, dT (Td), dtap, T-, T ilman tiomersaalia ja d- rokotteet kuuluvat lakisääteisesti lapsille tarjottaviin rokotteisiin ja ne on suunnattu hinkuyskän (P, pertussis), kurkkumädän (D, difteria) ja jäykkäkouristuksen (T, tetanus), polion ja hemofilustautien haittoja vastaan.

Rokotteet eivät sisällä eläviä taudinaiheuttajia - wP-osa (P-osa)sisältää tapettuja hinkuyskäbakteereja, aP-osa hinkusyskäbakteerien osia, T-, D- ja d-osat kurkkumätä- ja jäykkäkouristusbakteerien tuottamia myrkkyjä (toksiineja) käsiteltyinä.

DTaP (tai DTPa) -rokote on soluton, DTwP (PDT)-rokotetta vähempihaittaiseksi mutta yhtä tehokkaaksi kerrottu hinkuyskä-kurkkumätä-jäykkäkouristusrokote, johon Suomessakin on siirrytty v. 2005 alusta kaikille tarjottavana, osana viitosrokotetta DTaP-IPV-Hib. DTaP-rokote kolmoisrokotteena (kauppanimi Infanrix) on mahdollista hankkia apteekista maksullisesti (reseptillä), hinta v. 2003 hiukan yli 20 euroa. V:n 2003 alusta dtap-rokote (pienempi kirjain tarkoittaa pienempää pitoisuutta) on tarjolla kaikille vasta-aiheettomille kuusivuotiaille tarkoitettuna tehosteena.

Vuoden 2005 alussa DTP-rokotteisiin Suomessa tuli suurehkoja muutoksia. Soluttoman DTaP-kolmoisrokotteen (Infanrix) saatavuus kuitenkin toistaiseksi säilyy ennallaan, samoin kuutosrokotetta (jossa myös Hepatiitti B) on tarjolla. Neuvolan kautta tarjolla on vain nelos- ja viitosrokotteita, ja viisivuotiaille tai vanhemmille tarjottava kaksoisrokote, jonka käyttöön myös alle viisivuotiaille ei eräiden neuvojen mukaan liene estettä. Neuvolassa tarjotaan alle neljävuotiaille veronmaksajien rahoituksella viitosrokotetta, jossa on DTaP:n lisäksi Hib-rokote ja IPV- eli poliorokote samassa annoksessa. Eräissä rokotetutkimuksissa ja apteekissa tarjotaan kuutosrokotteita, joissa on edellisten lisäksi Hepatiitti B -rokote, joka ei kuulu Suomessa kaikille tarjottaviin rokotteisiin. Neljävuotiaille tarjotaan neuvolassa nelosrokotetta DTaP-IPV.

Vaihtoehtoisesti käytettäviä rokotteita

Neuvoloissa maksuttomasti tarjottavan viitosrokotteen (DTaP-IPV-Hib) sijasta on aiemmin ollut mahdollista hankkia apteekista itse DTaP-rokote (kauppanimi Infanrix, hinta reilut 20 euroa per rokote v. 2003-2004), jonka yleensä neuvola maksutta rokottaa. Infanrix -tuotteen valmistus on kuitenkin valmistajan mukaan nyttemmin lopetettu. Meillä ei ole tietoa muiden valmistajien tuotteiden saatavuudesta. On myös mahdollista ottaa rokote ilman hinkuyskäkomponenttia (diTeBooster, kts. jäljempänä), pelkän jäykkäkouristusrokotteen saatavuus lienee nykyään huono. Kannattaa huomioida, että DiTe-rokotteessa on vähemmän kurkkumätätoksoidia kuin lapsille tarkoitetuissa yhdistelmärokotteessa. Saatavilla on myös kuutosrokote (Infanrix Hexa), joka sisältää samat komponentit kuin neuvolassa tarjottava viitosrokote ja lisäksi Hepatiitti B-osan, sekä yksittäisinä Hib-rokotetta ja poliorokotetta.

Uusi tieto 12.2.2007: Infanrix -kolmoisrokote on Yliopiston apteekin mukaan poistunut valikoimasta, eikä sitä enää ole saatavillla. 5.3.2007 GSK:n tuoteinfo kertoi, että rokotteen valmistus on loppunut.

Myös viitosrokottelle Infannrix-Polio+Hib jonka tyyppiseen rokotteeseen siirtymistä Kansanterveyslaitos on ehdottanut vuodesta 2005 alkaen on myönnetty Suomessa myyntilupa v. 2003, tosin esim. Yliopiston apteekin kautta tätä rokotetta ei ole toistaiseksi saatavilla (20.10.2003) - kauppanimellä Infanrix-IPV+Hib on saatavilla erityislupa hakemalla eli myyntiluvattomana.

Suomesta on saatavilla diTeBooster (SSI) - rokotetta, joka on kurkkumätä- jäykkäkouristustehoste, ei tiomersaalia, joka on varsinaisesti tarkoitettu yli 5-vuotiaiden tehosteisiin (KTL:n jakelemana aikuisten tehosteena vuodenvaihteen 2004-2005 tienoilta), mutta KTL:n yleisen rokotusohjelman neuvonnan mukaan ei liene estettä käyttää lapsilla. Rokote on hankittava itse apteekista. Tosin riittävää kurkkumätäsuojaa ei tällöin katsota tulevan, ja myös jäykkäkouristustoksoidin määrä näyttää pienemmältä kuin varsinaisissa alle 5-vuotiaiden jäykkäkouristusrokotteissa.

Yksittäinen poliorokote on saatavilla (8/2006), samoin hib-rokote. Apteekkien kautta on mahdollista saada yksittäisiä jäykkäkouristusrokotteitakin (esimerkiksi Novartis Vaccines:in (ent. Chiron) Tetanol on yksi jäykkäkouristusrokotevalmiste). Rokotusinfo ry ottaa mielellään vastaan tietoja muista ulkomaisista valmistajista ja yksittäisrokotteista jotta voimme listata niitä näillä sivuilla ja siten palvella lukijoita. Ulkomailta apteekin kautta tilaamiseen tarvitaan tyypillisesti Lääkelaitoksen 10 euroa maksava erityislupa, koska rokotteella ei ole Suomessa myyntilupaa. Kustannuksia pienentää jos kerralla tilataan useamman annoksen erä. Kannattaa huomioida, että myyntiluvan puuttuminen tarkoittaa sitä, että tehoa ja turvallisuutta eivät Suomen lääkevalvontaviranomaiset ole tarkastaneet myyntiluvan myöntämiseen vaadittavalla tavalla.

Koostumus/aineita joista tarkempi info esillä

  • dtap sisältää mm. formaldehydiä. Tarkempi koostumus valmisteyhteenvedossa.
  • (19.10.2004): Tiomersaalia tai muita aineita voi olla rokotteissa silloinkin, kun valmisteyhteenvedon valmistusaineissa ei tiomersaalia mainita. Suomessa käytettävien rokotteiden elohopeyhdiste tiomersaalin pitoisuudet vähenevät merkittävästi vuodenvaihteessa 2004-2005. Silti esim. PDT-kolmoisrokotteen tilalle tulleet nelos- ja viitosrokotteet voivat edelleen valmisteyhteenvetojen mukaan sisältää tiomersaalia. Kansanterveyslaitoksen yleisen rokotusohjelman rokotusneuvonnasta kerrotun mukaan tiomersaalia valmisteyhteenvedossa mainittavia määriä on vuoden 2005 alussa enää Japanin aivokuumerokotteessa, joka on matkailijarokote, sen sijaan ei yleisen rokotusohjelman rokotteissa. Tämän kerrotaan koskevan myös KTL:n välittämiä kauden 2004-2005 influenssarokotteita. Elohopeayhdiste tiomersaalia tosin voi edelleen olla monissa (myös lasten) rokotteissa valmistusprosessin tuloksena määriä, jotka luokitellaan jäämiksi - KTL:n neuvonnan mukaan korkeintaan viisi mikrogrammaa per annos, todennäköisesti vähemmän, kun nykyään neuvoloissa tarjottavassa Kansanterveyslaitoksen kolmoisrokotteessa tiomersaalia on 50 mikrogrammaa per annos. Pienestäkin tiomersaalimäärästä voi kuitenkin olla haittaa, esimerkiksi Kansanterveyslaitoksen valmistaman DTwP-kolmoisrokotteen tilalle tulevassa Pentavac-rokotteessa voi valmisteyhteenvedon mukaan olla tiomersaalia määriä, joka voi aiheuttaa allergisen reaktion.
  • (v. 2004 loppuun mennessä käytöstä poistetut) DTwP, DT ja dT sisälsivät mm. tiomersaalia (elohopeayhdiste) sekä alumiiniyhdistettä. Valmistuksessa on käytetty formaldehydiä. Tarkempi koostumus valmisteyhteenvedossa.

Tekstejä Rokotusinfon sivustolla

Hyväksymisinformaatio

Linkit

(25.11.2011) Mediuutiset: Väitös: Hinkuyskää aiheuttava bakteeri on muuntunut rokotusten takia

"Hinkuyskää aiheuttava Bordetella pertussis -bakteeripopulaatio on muuntunut hinkuyskärokotusten aloittamisen jälkeen, ilmenee FM Teemu Kallosen väitöstutkimuksesta.

Kallonen selvitti molekyylibiologisin menetelmin hinkuyskää aiheuttavan bakteerin muuntumista Suomessa ja muualla maailmassa. Muuntumista oli tapahtunut kaikissa tutkituissa maissa. Syynä tähän saattavat olla kussakin maassa käytetyt erilaiset rokotteet. "

(27.10.2011) Tutkimus: Influenssarokote yhteydessä lisääntyneeseen non-Hodgkinin lymfoomaan

Tutkimus pyrki selvittämään eri rokotteiden ja non-Hodgkinin lymfooman mahdollisia yhteyksiä. Tulosten mukaan poliorokotteen ja isorokkorokotteen saaminen oli yhteydessä vähäisempään non-Hogdinin lymfooman esiintymiseen, influenssarokotteen saaminen puolestaan oli yhteydessä lisääntyneeseen riskiin. Yhteydet vaihtelivat lymfooman histologisen tyypin mukaan.

Duodecimin terveyskirjasto.fi:n artikkelin mukaan non-Hodgkinin lymfooma on aiemmin yhdistetty apinaperäiseen SV40-virukseen, jonka tartuntatie ihmiseen on artikkelin mukaan ollut aiemmin käytössä ollut poliorokote, joka sisälsi rhesusapinan munuaissoluista tuotettuja eläviä soluja.

(27.10.2011) Kirjeenvaihtoa: Kantelu Julkisen sanan neuvostoon 17.4.2011 ja päätös 26.10.2011

(6.4.2011) Medpagetoday: Pahasti maitoallergiset voivat reagoida DTP-rokotteiden maitoproteiineihin

Uutisen mukaan tutkimusartikkeli varoittaa, että kolmoisrokotteessa (jäykkäkouristus, hinkuyskä ja kurkkmätä; Suomessa yleensä nelos- ja viitosrokotteena) oleva lehmänmaidosta peräisin oleva proteiini näyttää aiheuttaneen allergisia reaktioita keskimäärin 11-vuotiaissa lapsissa. Tutkijoiden mukaan rokote-erissä voi olla maitoproteiinia, jota käytetään rokotteen valmistuksessa.

(10.2.2011) Rokotusinfo ry: Tiedote: THL julkaisi rokotehaittailmoitustietoja vuodelta 2008: mm. kaksi kuolemantapausta

(10.9.2010) CBC News (USA): Ensimmäinen korvaus rokotteisiin liittyvästä autismitapauksesta

Uutisen mukaan korvauksena maksetaan kertasumma 1,5 miljoonaa dollaria sekä hoitokuluihin 500 000 dollaria vuodessa. Uutisen mukaan valtio on päätynyt Hannah Polingin vahingot myöntäessään siihen, että rokotteet eivät "aiheuttaneet" ("cause") Hannah Polingin autismia, vaan sen sijaan rokotusten "tuloksena oli" ("resulted") Hannah Polingin autismi. Hannah Poling oli terve 18-kuukautinen, kunnes sai yhtenä päivänä rokotteet tuhkarokkoa, sikotautia, vihurirokkoa, poliota, vesirokkoa, kurkkumätää, hinkuyskää, jäykkäkouristusta ja Hib-tauteja vastaan.

Tapausta kommentoi mm. Adventures in Autism.

Haitat Lääkelaitoksen tilastosta

Taustaa

Tiedot on saatu Lääkelaitoksen haittavaikutusrekisteristä. Tietoja ei voida pitää määrällisesti eikä laadullisesti kattavina, eikä tietoja voi tulkita Lääkelaitoksen kannanotoksi lääkkeen ja haittavaikutuksen syy-yhteydestä. Eri lääkkeiden tai valmisteiden vertailu on oikeutettua vain poikkeustapauksissa.

Lääkelaitoksen haittavaikutustilastoon kirjatut havaitut tai epäillyt kolmoisrokotteen (DTwP) erilaiset haitat 1974-2002 (osan vuotta):
  • Allergic reaction
  • Anaphylactoid reaction
  • Apnoea
  • Apnoea, Hypertonia
  • Cellulitis
  • Convulsions
  • Convulsions aggravated
  • Convulsions, Cyanosis, Tachycardia
  • Convulsions, Hypotonia, Face oedema
  • Crying abnormal
  • Crying abnormal, Apnoea
  • Dyspnoea, Vomiting
  • Fever
  • Fever, Agitation
  • Fever convulsions
  • Fever convulsions, Urticaria, Arthritis
  • Fever convulsions, Vomiting
  • Fever, Hypotonia, Vomiting
  • Fever, Injection site reaction
  • Fever, Lymphadenopathy
  • Fever, Pain, Vomiting
  • Hypocalcaemia, Syncope
  • Hypotonia
  • Hypotonia, Dystonia
  • Hypotonia, Syncope, Fever
  • Hypotonia, Vomiting, Diarrhoea, Fever
  • Hypotonic-hyporesponsive episode
  • Hypotonic-hyporesponsive episode, Fever
  • Injection site abscess
  • Injection site abscess sterile
  • Injection site reaction
  • Injection site reaction, Fever
  • Injection site reaction, Fever, Hypotonia
  • Injection site reaction, Larynx oedema
  • Meningism
  • Neuritis
  • Opisthotonos, Fever
  • Photophobia, Fever
  • Pneumonia
  • Purpura
  • Respiratory depression, Hypotension NOS
  • Respiratory depression, Hypotension NOS, Syncope
  • Syncope
  • Urticaria
  • Urticaria, Face oedema, Cyanosis
  • Urticaria, Fever
  • Urticaria, Oedema, Pain
Lääkelaitoksen haittavaikutustilastoon kirjatut havaitut tai epäillyt tetanusrokotteiden (Td,DT,T) erilaiset haitat 1974-2002 (osan vuotta):
  • Allergic reaction
  • Anaphylactoid reaction
  • Bronchospasm
  • Bullous eruption
  • Death NOS
  • Dyspnoea, Rash
  • Encephalopathy
  • Fever, Injection site reaction
  • Flushing, Dizziness
  • Headache
  • Injection site reaction
  • Injection site reaction, Arthralgia
  • Injection site reaction, Fever
  • Injection site reaction, Fever, Fatigue
  • Injection site reaction, Fever, Headache, Nausea
  • Larynx oedema
  • LE syndrome
  • Lymphadenopathy
  • Lymphadenopathy, Injection site reaction
  • Lymphangitis, Lymphadenopathy
  • Malaise, Fever, Lymphadenopathy
  • Myalgia, Hypertonia
  • Neuritis
  • Oedema, Injection site reaction, Pruritus NOS
  • Rash
  • Rash, Pruritus NOS
  • Renal failure acute, Serum sickness
  • Urticaria