Rokotusinfo ry
Tietosisältö:  Uutisvirta Kirjoitukset Rokotteet Rokotetutkimus Taudit Sivukartta Linkit Usein kysytyt kysymykset
Yhdistys: Tapahtumat Yhteystiedot Kysymyksiä ja vastauksia Liity! Tiedotteet Julkaisut Puheenvuoroja FinIP-tutkimus
> Kirjeenvaihtoa 22.10.2011: Pääjohtaja Pekka Puska - kaksi vuotta sikainfluenssarokotusten aloittamisesta

Hyvä Pekka Puska,

En ole saanut teiltä vastausta 5.10.2011 lähettämiini narkolepsiaan sairastuneen lapsen vanhemman kysymyksiin. Olisikohan teillä kiinnostusta näin rokottamisen aloittamisen kaksivuotispäivänä tai sitä lähellä kommentoida narkolepsiaan sairastuneen vanhemman kysymyksiä tai muuten allamainittuja tapahtumia?

yst.terv.
Jyrki Kuoppala
pj, Rokotusinfo ry

Hyvä Pekka Puska,

vastauksenne herätti narkolepsiaan sairastuneen vanhemmassa muutaman lisäkysymyksen, jotka ohessa.

yst.terv.
Jyrki Kuoppala
pj, Rokotusinfo ry


Moi,

 
Olisi hyvä saada vastaus Puskalta myös seuraaviin kysymyksiin:
 
1. Mistä DG Puska on saanut "senhetkisen käsityksensä", jonka mukaan rokote "näyttäisi olevan täysin turvallinen"? Mediahan pursuaa senhetkistä tietoa josta käy hyvin ilmi että asia on juuri päinvastoin!
 
2. Missä yhteyksissä DG Puska on pahoitellut perheille asiaa? Vaikka olisikin, niin riittääkö pikku pahoittelut Puskan mielestä yli sadan lapsen elämän systemaattisesta pilaamisesta?
 
3. Millä menetelmällä DG Puska varmisti että puutteellisesti testattu Pandemrix on riskeiltään vastaava rokote kuin edelliset adjuvantittomat influenssarokotteet, joiden kostumus oli muutenkin lähes täysin erilainen?
 
4. Miksi DG Puska ei ennen Pandemrixin pakkomarkkinointia "muistuttanut kansalaisia että ei ole mitään lääketieteen toimenpiteitä, joihin ei liittyisi haittojen mahdollisuus"? Miksi hän tekee sen vasta nyt, vaikka vielä vähän aikaa sitten "rokote oli kaikilla mittareilla täysin turvallinen"?
 
Saa lähettää nimissäni herra Puskalle, mutta veikkaanpa että näihin ei enää vastauksia saadakaan...
 
 
-

Kaksi vuotta sikainfluenssarokotusten alusta

22.10.2011 klo 12:15:46
Jyrki Kuoppala/Rokotusinfo
En nyt löydä tarkkaa aloituspäivää, mutta mediatietojen mukaan rokotukset oli ainakin tarkoitus aloittaa 22.10.2009.

Allaolevasta, adjuvantin tutkimattomuudesta varoittavasta ja THL:n harhaanjohtavaa tiedotusta paheksuvasta tiedotteesta tuli tänään kuluneeksi tasan kaksi vuotta. Tämä varoitus riskeistä meni läpi sekä YLEn että MTV3:n TV-uutisissa, tosin taisi olla niin, että vain aamupäivän uutisissa, ja iltauutisista oli jo siivottu pois. Esim. THL:n kakkosmies Juhani Eskola sitten kommentoi tätä MTV3:lla, http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/2009/10/980449/kansalaisjarjesto-rokotusinfo-pongahti-sikainfluenssajulkisuuteen ja THL:n rokotehankintapuolen Ölander http://www.ts.fi/online/lahialue/83008.html

Noin viikko tuon jälkeen tuli sitten Puskan hyökkäys, kts. esim. Uuden Suomen uutinen "Kova varoitus: H1N1-huhujen levittäjillä ”osavastuu kuolemista” http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/75478-kova-varoitus-h1n1-huhujen-levittajille

Tänään tulee kuluneeksi myös kaksi vuotta siitä, kun verkkosivuillamme kerrottiin Saksan lääkäriliiton suosituksesta, että Pandemrix -sikainfluenssarokotetta ei annettaisi lapsille eikä raskaana oleville. Syynä tälle oli epäily vakavista rokotteen adjuvantin aiheuttamista haitoista, jotka eivät välttämättä tule illmi. THL:n Pekka Puskan vastaus tämän tiedon ja WHO:n kantojen kertomiseen oli yllämainittu syytös "huhujen levittämisestä" ja vaatimus vastuuseen.

(22.10.2009) Lääkärilehti: Enää 12 % saksalaisista aikoo ottaa sikainfluenssarokotteen "Muun muassa Saksan lääkäriliiton varapuheenjohtaja Frank Ulrich Montgomery on vaatinut tehosteaineetonta rokotetta lapsille ja raskaana oleville naisille."

(22.10.2009) Irish Times: Saksan Lääkäriliitto ei suosittele adjuvantillisen Pandemrix-sikainfluenssarokotteen antamista raskaana oleville ja lapsille. - Lääkäriliiton varapuheenjohtaja Tri Frank Ulrich Montgomery suosittelee valtiolle vaihtokauppaa - valtion työntekijöiden pitäisi käyttää adjuvantillista Pandemrix -rokotetta ja antaa valtion työntekijöille (ministerit, sotilaat, rokotusviranomaisen työntekijät) tilattu "paremmin testattu" rokote niille, joille se kuuluu. Uutisen mukaan monet johtavat lääkärit Saksassa ovat huolissaan adjuvantin vaikutuksista ja vastustavat sen käyttöä riskiryhmillä kunnes seurantatietoa on kerätty enemmän. Järjestöstä sanotaan, että jos huolena olisivat pelkät lievät haitat, adjuvantillista rokotetta voitaisiin hyvin käyttää, mutta järjestöä huolestuttavat pitkän ajan kuluessa ilmenevät harvinaiset mutta vakavat haitat. Uutisen mukaan myös Irlantiin on tilattu sekä adjuvantitonta (Celvapan) että adjuvantillista rokotetta (Pandemrix) Saksan Lääkäriliitto


------------------------

Tiedote 22.10.2009: WHO: Raskaana oleville lisäaineeton sikainfluenssarokote

Aiheesta myös: Rokotusinfo ry: Tiedote 24.10.2009: Lisäaineen haitoista muutospainetta sikainfluenssarokotuksiin
Rokotusinfo ry: Tiedote 22.10.2009: WHO: Raskaana oleville lisäaineeton sikainfluenssarokote

Raskaana oleville tulisi tarjota ensisijaisesti adjuvantiton sikainfluenssarokote, suosittaa Maailman terveysjärjestön WHO:n rokotusasiantuntijaryhmä SAGE. Suomeen ei tällaista rokotetta ole tilattu.

Adjuvantti on lisäaine, jonka tarkoitus on vahvistaa rokotteen tehoa ja siten lisätä rokotteen riittävyttä. Rokotusohjelmaan kuuluvissa kausi-influessarokotteissa ei ole adjuvanttia.

Lisäaineen vaikutuksista raskaana oleviin tai sikiöön ei ole tutkimustietoa.

Rokotteen valmisteyhteenveto tai siitä tiivistetty pakkausseloste ovat viranomaisen hyväksymiä tuoteselosteita. Ne kertovat rokotteen koostumuksen, ominaisuuksia ja tutkimustietoa hyödyistä ja haitoista. Erityisesti riskiryhmiin kuuluvien kannattaa lukea ne huolellisesti.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on tilannut Suomeen koko väestölle Pandemrix-rokotetta. Se sisältää adjuvanttia. Rokote tilattiin ilman tarjouskilpailua THL:n suurimmalta yhtiörahoittajalta.

Rokotusinfo ry:n mukaan on huolestuttavaa, että THL ei ole noudattanut WHO:n suositusta. On hälyttävää, että THL:ssä WHO:n heinäkuista suositusta ei tunneta vielä lokakuussakaan.

Yhdistyksen mukaan THL on tiedottanut rokotteen ominaisuuksista ja haittavaikutuksista virheellisesti. Rokotteen on väitetty olevan kausi-influenssarokotteen kaltainen. Valmisteyhteenvedon tietojen mukaan adjuvantillisessa rokotteessa haittavaikutuksia on jopa kymmenkertaisesti kausi-influenssarokotteeseen verrattuna.

Rokotteen valmisteyhteenvetoon tai siitä tiivistettyyn pakkauselosteeseen kannattaa aina tutustua huolellisesti ennen rokotteen ottamista, muistuttaa Rokotusinfo. Ne löytyvät Suomen ja EU:n lääkeviranomaisten verkkosivuilta.

Lisätietoa:

WHO:n rokotusasiantuntijaryhmän suositus: http://www.who.int/entity/wer/2009/wer8430.pdf

Ilta-Sanomat 19.10. "Onko sikainfluenssarokote vaarallinen raskaana oleville?" - THL:n ylijohtaja ei tunne WHO:n suositusta raskaana olevien rokottamisesta

http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=1742581

http://www.rokotusinfo.fi/rokotteet/sikainfluenssa_html

Suomeen tilatun Pandemrix-sikainfluenssarokotteen valmisteyhteenveto:

http://www.emea.europa.eu/humandocs/PDFs/EPAR/pandemrix/emea-combined-h832fi.pdf

Kausi-influenssarokotteen valmisteyhteenveto:

http://spc.nam.fi/indox/nam/html/nam/humspc/4/311104.shtml