Rokotusinfo ry
Tietosisältö:  Uutisvirta Kirjoitukset Rokotteet Rokotetutkimus Taudit Sivukartta Linkit Usein kysytyt kysymykset
Yhdistys: Tapahtumat Yhteystiedot Kysymyksiä ja vastauksia Liity! Tiedotteet Julkaisut Puheenvuoroja FinIP-tutkimus
> Vanhempien yhdistys hämmästelee rokotelupakäytäntöä ja -tiedotusta

Tiedote: Vanhempien yhdistys hämmästelee rokotelupakäytäntöä ja -tiedotusta

Valtaosa suomalaisista vastasyntyneistä on saanut noin vuoden ajan tubirokotteen, jolla ei ole Suomessa voimassa olevaa myyntilupaa, vaan kevyemmän menettelyn kautta myönnettävä määräaikainen erityislupa.

"Vanhempia kummastuttaa, että sairaalassa tai neuvolassa tarjottava rokote ei ole hyväksytty normaalin suomalaisen myyntilupamenettelyn mukaisesti, eikä tästä kerrota", toteaa Rokotusinfo ry:n varapuheenjohtaja Marja Tuomela. "Rokotukset ovat vapaaehtoisia ja lasten rokotuksista päättäminen on vanhempien tehtävä. Terveydenhoitohenkilöstön tehtävä taas on antaa lasten vanhemmille tietoa rokotteista. Nyt myyntiluvattomuudesta ei ole avoimesti kerrottu vanhemmille, ja tuskinpa monellekaan on tullut mieleen kysyä, onko sairaalassa tarjottavalla rokotteella myyntilupaa."

Tuberkuloosia torjumaan tarkoitettu BCG- eli Calmette-rokote on käytössä vastasyntyneiden rutiinirokotuksena länsimaista enää muutamassa. Suomessakin luopumista on harkittu moneen otteeseen.

Uusi rokote on aiemmin tänä vuonna ollut esillä lisääntyneiden haittavaikutusten vuoksi. Rokotetta välittävän Kansanterveyslaitoksen asiantuntijoiden mukaan haitat ovat rokotteen valmistajan vaihduttua Suomessa jopa kymmenkertaistuneet aiempiin verraten, mutta ovat silti valmistajan arvioimissa tavallisten haittojen rajoissa. KTL:n asiantuntijoiden mukaan vaihtoehtoja nykyiselle rokotteelle ei ole. Rokote jouduttiin vaihtamaan valmistusmaan lääkevalvontaviranomaisen hyllytettyä aiemman rokotteen myyntiluvan tehdastarkastuksen perusteella. Tämän jälkeen valmistaja veti rokotteen kokonaan markkinoilta.

Vuoden 2002 elokuusta lähtien neljässä päivässä myönnetyn erityisluvan turvin käytössä olevalla uudella tanskalaisrokotteella ei ole vieläkään Suomessa voimassa olevaa myyntilupaa. Lääkelain mukaan kulutukseen luovuttaminen on sallittua ilman myyntilupaa ainoastaan erityisistä sairaanhoidollisista syistä yksittäistapauksissa. Rokotteesta on kesällä 2003 ilmeisesti jätetty myyntilupahakemus, joten lupapäätös tyypillisellä 120-200 päivän käsittelyajalla voi viipyä ensi vuoden puolelle. Ennen myyntilupahakemusta lääkkeitä valvovalla Lääkelaitoksella on ratkaistavanaan, uusitaanko elokuussa päättyvä rokotteen määräaikainen erityislupa.

Calmetten lisäksi joitakin vähemmän käytettyjä rokotteita tarjotaan ilman voimassaolevaa myyntilupaa, niinikään erityisluvan turvin.

Lisätietoja:

Rokotusinfo ry, http://www.rokotusinfo.fi

http://www.rokotusinfo.fi/tekstit/calmette_haitat_html, kooste Rokotusinfon sivuilla olleista Calmette-rokoteasioista