Rokotusinfo ry
Tietosisältö:  Uutisvirta Kirjoitukset Rokotteet Rokotetutkimus Taudit Sivukartta Linkit Usein kysytyt kysymykset
Yhdistys: Tapahtumat Yhteystiedot Kysymyksiä ja vastauksia Liity! Tiedotteet Julkaisut Puheenvuoroja FinIP-tutkimus
> Tiedote 4.12.2007: Suomalaislapset koekaniineina - tutkimusten taso vaihtelee

Tiedote: Suomalaislapset koekaniineina - tutkimusten taso vaihtelee

- Rokotusinfo julkaisi muistilistan rokotetutkimusta harkitseville

Suomessa tehdään väestömäärään suhteutettuna erittäin paljon rokotetutkimuksia lapsilla. Tutkimuksia koskeva tiedotus ja tutkimusasetelmat ovat kuitenkin tasoltaan vaihtelevia. Nykyään yhä suurempi osa tutkimuksista on lääkeyhtiöiden rahoittamia tiaustutkimuksia, joiden tavoite on saada yhtiön rokote markkinoille.

Rokotusinfon varapuheenjohtajan Marja Tuomelan mukaan äskettäin käynnistyneestä laajasta papilloomavirus- eli HPV-rokotetutkimuksesta on jaettu harhaanjohtavaa tietoa tutkimukseen osallistuvien lasten vanhemmille. "HPV-rokotetutkimus on lääkeyhtiö GlaxoSmithKlinen (GSK) teettämä tilaustutkimus, jonka toteuttajana on Tampereen yliopisto. Kansanterveyslaitoksen myötävaikutuksella on kuitenkin luotu kuvaa, että kyseessä olisi Kansanterveyslaitoksen toteuttama julkissektorin tutkimus."

Tutkimukseen osallistuvien lasten vanhempien on myös annettu ymmärtää, että kyseessä olisi nelosvaiheen tutkimus eli lääkkeen hyväksymisen jälkeen tehtävä tutkimus. Rokote on tällä hetkellä hyväksytty vain tytöillä, toisin sanoen HPV-tutkimus on pojilla hyväksymistä edeltävä, kolmosvaiheen tutkimus. Suostumusasiakirjan mukaan rokotetta on saanut maailmanlaajuisesti vain 180 miespuolista henkilöä kukin yhden annoksen, eli poikien osalta tutkimus on vasta alkuvaiheessa.

Rokotusinfo ry on julkaissut sivustollaan www.rokotusinfo.fi muistilistan rokotetutkimuksiin osallistumista harkitseville. Listan on tarkoitus toimia apuna perheille, jotka harkitsevat lapsen tai nuoren osallistumista rokotetutkimukseen.

HPV-rokotetutkimus on eduskunnan oikeusasiamiehen tutkittavana, koska siihen on pyydetty suostumus vain toiselta vanhemmalta. Lain mukaan tutkimuksiin tulee olla pääsääntöisesti suostumus molemmilta, ja oikeusasiamies on vuonna 2006 nuhdellut Kansanterveyslaitosta tämän huomiotta jättämisestä. Myös EU-direktiivin mukaan kaikkien alaikäisten vanhemmilta tulee pyytää tietoon perustuva suostumus lapsen osallistumisesta lääketieteelliseen tutkimukseen.

Lisätietoja:

Muistilista rokotetutkimukseen osallistumista harkitseville