Rokotusinfo ry
Tietosisältö:  Uutisvirta Kirjoitukset Rokotteet Rokotetutkimus Taudit Sivukartta Linkit Usein kysytyt kysymykset
Yhdistys: Tapahtumat Yhteystiedot Kysymyksiä ja vastauksia Liity! Tiedotteet Julkaisut Puheenvuoroja FinIP-tutkimus
> Tiedote 28.10.2008: Influenssarokotteella ei tehoa alle 2-vuotiaissa

Rokotusinfo ry: Tiedote 28.10.2008

Influenssarokotteella ei tehoa alle 2-vuotiaissa

Suomessa tarjotaan nyt toista vuotta verovaroin hankittuja influenssarokotteita 6 kk-36 kk ikäisille pikkulapsille. Influenssan ohella rokotteen luvataan torjuvan korvatulehduksia.

Rokotusinfo ry:n mukaan tutkimusnäyttö kertoo, että influenssarokotteella ei ole alle 2-vuotiaissa lumelääkettä parempaa tehoa influenssan tai korvatulehduksen torjumisessa. (1)

Yhdistyksen mukaan julkisuudessa luodaan tutkimusnäyttöön perustumattomia, ylioptimistisia mielikuvia joidenkin muidenkin rokotteiden hyödyistä.

Rokotushyötyjen korostaminen julkisuudessa perustuu yleensä Kansanterveyslaitoksen rokoteosaston tiedotukseen. Rokotusinfo on huolestunut lääkeyhtiöiden vaikutusvallasta rokoteosaston toimintaan.

Rokotusinfon mukaan tiedotuksen luonnetta voi selittää sanonta "kenen leipää syöt, sen lauluja laulat." Vuonna 2007 rokoteosasto sai lääkeyhtiöiltä jo reippaasti enemmän rahaa (n. 1,4 miljoonaa euroa) kuin veronmaksajilta budjettirahoituksena (n. 1,1 miljoonaa) (2). Rokotusinfon mukaan lainsäätäjä ei ole antanut Kansanterveyslaitokselle valtuuksia tällaisen rahoituksen vastaanottoon.

Lisätietoja:

Rokotusinfo ry
http://www.rokotusinfo.fi

(1) http://www.aafp.org/afp/20061001/cochrane.html

(2) http://www.rokotusinfo.fi/tekstit/ktl_roko_rahoitus_2007_html

Rokotusinfo: "Tiedotus uusista rokotteista ei perustu näyttöön"

http://www.rokotusinfo.fi/yhd/tiedotteet/tiedote_080928_html