Rokotusinfo ry
Tietosisältö:  Uutisvirta Kirjoitukset Rokotteet Rokotetutkimus Taudit Sivukartta Linkit Usein kysytyt kysymykset
Yhdistys: Tapahtumat Yhteystiedot Kysymyksiä ja vastauksia Liity! Tiedotteet Julkaisut Puheenvuoroja FinIP-tutkimus
> Tiedote 7.3.2011: Calmette-rokotehaitoista pyydetään onnettomuustutkintaa

Tiedote: Calmette-rokotehaitoista pyydetään onnettomuustutkintaa

- rokotehaittoja kärsineiden lasten vanhemmat ja Rokotusinfo ry pyytävät riippumatonta onnettomustutkintaa Calmette-rokotteen haitoista 2000-luvulla

Mittakaavaltaan perheitä ennalta-arvaamattomasti kohdanut onnettomuus oli terveyteen kohdistuneiden vaikutusten osalta huomattavasti suurempi kuin esimerkiksi Espoon Friisilässä rakennustyömaalla vuonna 2006 tapahtunut räjähdys, jossa loukkaantui kymmenen ihmistä. Räjähdyksen johdosta onnettomuustutkintakeskus suoritti tutkinnan tapahtuneesta suuronnettomuuden vaaratilanteena. Nyt Calmette-rokotehaitasta pyydetään samankaltaista tutkintaa.

Onnettomuustutkintalain mukaan suuronnettomuuksia, liikenneonettomuuksia ja suuronnettomuuden vaaratilanteita tutkitaan "yleisen turvallisuuden lisäämiseksi ja onnettomuuksien ehkäisemiseksi." Vanhempien ja Rokotusinfon mukaan myös laajat rokotehaittatapaukset on syytä tutkia riippumattomasti ja perusteellisesti, jotta voidaan selvittää mahdollisten virhearviointien syitä. On tärkeää saada selville, miten vastaavien tapahtumien toistumista voidaan ehkäistä.

Calmette-rokote vaihtui vuonna 2002, jonka jälkeen vuosina 2002-2006 rokotteesta oli enemmän haittaa kuin hyötyä. Silloisen Kansanterveyslaitoksen rokoteosaston johtaja Terhi Kilpi myönsi vuoden 2005 marraskuussa julkisuudessa, että rokotteesta on enemmän haittaa kuin hyötyä, mutta kertoi samalla, että rokotukset jatkuvat vuoteen 2008.

Onnettomuustutkintaa säätelee laki onnettomuuksien tutkinnasta. Lain perusteella tehtävää riippumatonta tutkintaa toteuttaa onnettomuustutkintakeskus tai tutkintaa varten asetettu, onnettomuustutkintakeskuksen yhteydessä toimiva tutkintalautakunta. Rokotusinfo ja vanhemmat pyytävät tutkimaan rokotehaittoja lain puitteissa suuronnettomuutena tai suuronnettomuuden vaaratilanteena.


Katso myös: Tiedote_25.2.2011: Tiedote 25.2.2011:Rokotuspolitiikan virheet pitää arvioida - haitalliseksi tiedetyn tubirokottamisen jatkaminen selvitettävä

Rokotusinfo ry: http://www.rokotusinfo.fi