Rokotusinfo ry
Tietosisältö:  Uutisvirta Kirjoitukset Rokotteet Rokotetutkimus Taudit Sivukartta Linkit Usein kysytyt kysymykset
Yhdistys: Tapahtumat Yhteystiedot Kysymyksiä ja vastauksia Liity! Tiedotteet Julkaisut Puheenvuoroja FinIP-tutkimus
> Tiedote 25.2.2011: Rokotuspolitiikan virheet pitää arvioida - haitalliseksi tiedetyn tubirokottamisen jatkaminen selvitettävä

Rokotuspolitiikan virheet pitää arvioida - haitalliseksi tiedetyn tubirokottamisen jatkaminen selvitettävä

Rokotusinfo ry ja omaiset (6,7) kysyvät, miksi tubirokotteen haittoihin liittyen ei ryhdytty varotoimiin ja miksi tapahtumia ei ole pääjohtaja Puskan vakuuttelusta huolimatta selvitetty.

Julkisuudessa on keskusteltu viime vuosikymmenen Calmette-rokotteen haitoista. Sadat vauvat kärsivät haittoja rokotteesta. Rokotteesta oli Kansanterveyslaitoksen omankin arvion mukaan enemmän haittaa kuin hyötyä. (1,2) Rokotetta käytettiin neljän vuoden ajan, vaikka ensimmäiset varoitusmerkit olivat näkyvissä ja julkisuudessa jo puoli vuotta rokotteen käyttöönoton jälkeen (7). Kuolemantapauksiakin kirjattiin rokotteesta haittaa kärsineille. Virheen kohtalokkaita seurauksia olisi voitu vähentää ripeällä toiminnalla.

Rokotetta käytettiin Kansanterveyslaitoksen päätöksellä yli vuosi ilman voimassaolevaa myyntilupaa. Pistoskohta oli valmistajan ohjeiden ja myöhemmin myönnetyn myyntiluvan ohjeiden vastaisesti alaraaja, mikä valmistajan mukaan aiheuttaa enemmän haittoja kuin valmistajan ohjeen mukainen yläraaja.

Rokotehaittoja ei ole selvitett

Haittaa kärsineiden omaiset ovat olleet yhteydessä rokotuksiin liittyvien potilaan oikeuksien puolesta toimivaan potilasjärjestöön Rokotusinfo ry:hyn. Rokotusinfo yhdessä vanhempien kanssa pyrkii siihen, että rokotuspolitiikan vaaralliset virheet eivät toistuisi, ja että rokotusten haittojakin koskeva tiedotus olisi avointa. Kansanterveyslaitoksen ja sen seuraajana toimivan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) rokoteosaston toimia ja virhearvioita Calmette-rokotteen terveyshaittojen ilmettyä ei kuitenkaan ole yhdistyksen mukaan riittävästi selvitetty.

Calmette-haittojen käsittelyn ihmeellisyyksiä ja jopa harkitun tahalliselta vaikuttavaa tarpeetonta terveyden vaarantamista kuvaa Rokotusinfon mukaan esimerkiksi Etelä-Saimaa -lehdessä 20. marraskuuta 2005 ilmestynyt haastattelu. Silloisen Kansanterveyslaitoksen rokoteosaston johtaja, nykyinen THL:n rokotejohtaja Terhi Kilpi kertoi, että rokotteen haitat ovat hyötyjä suuremmat. Samassa haastattelussa Kilpi kuitenkin kertoo, että laajoja rokotuksia on tarkoitus jatkaa vuoden 2008 alkuun.

Joukkorokotuksista luovuttiin kuitenkin vuoden 2006 marraskuussa. Tähän ilmeisesti vaikutti se, että heikosti toimivaan rokotehaittojen seurantajärjestelmäään kirjattiin viimein keväällä 2006 yli vuoden jälkeen rokotteen aiheuttama kuolemantapaus sekä muita vakavia haittoja.

Virheellistä tietoa päätöksistä

Terhi Kilpi on myös antanut julkisuuteen virheellistä tietoa kansallisen rokotusasiantuntijaryhmän linjauksista BCG-rokotteen suhteen. Helsingin Sanomissa 3.6.2003 julkaistussa kirjoituksessa Kilpi väitti yhdessä silloisten rokoteturvallisuuslääkärin ja rokotussuositusryhmän puheenjohtajan kanssa, että "Kansanterveyslaitos ja kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä eivät näe tarvetta muuttaa BCG-rokotuksia koskevaa suositusta."  Todellisuudessa kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä katsoi joulukussa 2002, että muutostarve on, ja vain riskiryhmien rokotuksiin on syytä siirtyä:

"Kansanterveyslaitoksen asettama Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä ehdotti raportissaan ja esityksessään lasten ja nuorten uudistetuksi rokotusohjelmaksi 11.12.2002 vastasyntyneiden BCG-rokotusta jatkettavaksi toistaiseksi kuitenkin siten, että aktiivisesti pyritään siirtymään riskiryhmien rokotuksiin." (3)

Rokotuspolitiikkaa muutettava avoimemmaksi

Rokotusinfon mukaan rokotuspolitiikassa tarvitaan muutoksia. Avoimuutta ja normaalien käytäntöjen mukaista rokotuspolitiikan valmistelua ovat kaivanneet myös muut tahot - esimerkiksi parhallaan ministeriön vastattavana oleva kirjallinen kysymys 1191 "Selvitystyön käynnistäminen nykyaikaisen rokotuspolitiikan pohjaksi" kiinnittää huomiota THL:n poikkeuksellisiin käytäntöihin rokotuspolitiikassa. (4) Arkkiatri Risto Pelkonen on katsonut, että THL:n läheisiä lääkeyhtiösuhteita tulee purkaa. Professori Timo Vesikarin mukaan THL:n hoitamat rokotehaitta- ja -kattavuusseuranta ovat Suomessa aivan retuperällä. (Lääkärilehti 5.11.2010).

Käytännön tiedotus esim. rokotushaitoista ontuu Rokotusinfon mukaan pahasti. THL julkisti helmikuussa 2011 vuoden 2008 rokotehaittailmoitustiedot, joihin on kirjattu mm. kaksi kuolemantapausta. Rokotusinfon mukaan tapa käsitellä rokotehaittoja on julma haittoja kärsiville. Haitat kiistetään jos mahdollista, niitä vähätellään. Virheitä ei myönnetä, rokotteiden riskeistä ei tiedota asiallisesti, kun riskit realisoituvat, ei selvitetä mikä meni pieleen, eikä miten virheen toistumista voitaisiin ehkäistä. Yhdistyksen mukaan näin toimittaessa historia toistaa itseään ja laajamittaiset rokotehaitat toistuvat.

THL:n pääjohtaja Pekka Puska kommentoi Nelosen TV-uutisille elokuussa 2010, että Calmette-haittoja "jatkuvasti selvitellään". Narkolepsiaa koskevassa tiedotustilaisuudessa 1.2. kerrotun mukaan asia ei kuitenkaan  ollut enää 1.2. selvitettävänä. Mitään selvityksiä asiasta ei ole ainakaan toistaiseksi julkaistu, eikä pääjohtaja Puska arvioinut asiaa myöskään narkolepsiaa koskevassa tiedotustilaisuudessa.

Rokotusinfo ry: http://www.rokotusinfo.fi http://www.rokotusinfo.fi/yhd/yhteys_html

(1)

Ilta-Sanomat: Tubirokote vahingoitti satoja vauvoja

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/Tubirokote+vahingoitti+satoja+vauvoja/art-1288336072295.html?ref%253Dlk_is_ko_1


(2) Kansanterveyslaitoksen tiedotuslehti, 5-6/2006

http://www.ktl.fi/portal/suomi/julkaisut/kansanterveyslehti/lehdet_2006/nro_5-6_2006/bcg-rokotteen_haitat_lisaantyneet_valmisteen_vaihtumisen_myota/


(3)
Sosiaali- ja terveysministeriön lausunto 5.5.2004

(4)
http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/kk_1191_2010_p.shtml

(5)

THL:n pääjohtaja Pekka Puska, Nelosen uutiset 21.8.2010, http://www.nelonen.fi/uutiset?vt=video&vid=9434:

Toimittaja: "Rokotusinfo perää nyt sitä, että nyt pitäisi tämä 2000-luvun alun Calmette-kampanjakin tutkia, ja siellä mahdollisesti ilmenneet nämä kuolemantapaukset ja haittavaikutukset. Miten te kommentoitte tätä?"

Pekka Puska: "No tätä asiaahan jatkuvasti selvitellään, ja minusta on hyvä, että kaikki mahdolliset epäilyt aina tutkitaan."

(6)

Mielipide, Aamulehti 23.2.2011

"Poikani kuoli Calmette-rokotukseen

Aamulehdessä julkaistiin narkolepsiaan sairastuneen lapsen äidin mielipidekirjoitus rokotehaitoista Suomessa ( 18.2.). Hän ihmetteli, miksi Suomessa ei voi avoimesti keskustella vakavista rokotushaitoista. Kirjoituksessa viitattiin vaasalaiseen perheeseen, jonka vauva kuoli. Kyllä, juuri meidän vauvamme kuoli vuonna 2005 Calmetterokotuksen aiheuttamaan tuberkuloosiin. Syy-yhteys rokotuksen ja kuoleman välillä on kiistaton.

Pieni poikani syntyi täysin terveenä. Synnytyslaitoksella hänelle annettiin Calmette-tuberkuloosirokotus. Elimme normaalia lapsiperheen elämää ilman ongelmia.

Kahden kuukauden ikäisenä hän alkoi oireilla vakavasti ja joutui sairaalahoitoon. Pian sairastumisen syy löydettiin: rokotteesta aiheutunut tuberkuloosi.

Hoitava lääkäri soitti välittömästi Terveyden-ja hyvinvoinnin laitokselle (THL, ent. kansanterveyslaitos) ja sai hoitoohjeita. Tällöin tiedettiin jo, että oli kysymys rokotteesta saadusta tuberkuloosista. Vauvaamme hoidettiin tehoosastolla erittäin vahvoilla lääkkeillä, mutta lopulta tuberkuloosi levisi luustoon, eikä mitään enää ollut tehtävissä.

Poikani menehtyi 4,5 kuukauden ikäisenä rokottamisesta johtuen. Hän olisi nyt 6-vuotias eskarilainen.

Tuska lapsen menetyksestä on ollut suuri, ja perheemme elämä meni sekaisin vuosiksi.

Vielä kamalammaksi asian on tehnyt se, että yksikään viranomainen ei ole koskaan ottanut asiasta mitään vastuuta. THL ei ole koskaan ollut missään yhteydessä perheeseemme lapsen kuoleman jälkeen. Lääkevahinkovakuutuspooli korvasi lapsemme sairaala-ja hautajaiskulut. Emme ole halunneet lähteä vuosien oikeusprosessiin. Lapsen menettämisen jälkeen siihen ei ole ollut henkisiä voimavaroja.

Voittaisimmeko oikeustaistelun suomalaista rokotuskoneistoa vastaan, jossa rokotushaittoja ikään kuin ei ole olemassakaan ja ne ovat jokaisen henkilökohtaisia menetyksiä?

Calmette-rokotushaittoja eli tuberkuloosihaittoja ilmeni vuosina 2002–2006 satoja. Tietooni on tullut, että jopa viisi vauvaa on kuollut rokotteen ollessa vahva tekijä kuolemissa.

Miksi synnytyssairaalassa ei tuolloin annettu mitään tietoa jo tiedossa olleista rokotushaitoista?

Miksi THL ei antanut julkisuuteen mitään tietoa mittavista rokotushaitoista pienillä vauvoilla, vaikka ne olivat jo tiedossa? Mikä oli tuberkuloosiin sairastumisen riskikerroin, kun vauvani rokotettiin?

Minä äitinä olisin voinut valita rokottamatta jättämisen, jos minulle olisi annettu tietoa rokotushaitoista.

Olisiko vauvani säästynyt kuolemalta, jos minulle olisi annettu tietoa haitoista ja olisin valinnut toisin?

Onko niin, että Suomessa voidaan peitellä näin mittavia ja vakavia rokotushaittoja? Eivätkö kenelläkään THL:n rokoteturvallisuudesta vastanneella henkilöllä soineet hälytyskellot päässä, vaikka tuberkuloosihaittoja aiheutui huomattava määrä?

Olen nyt järkyttyneenä seurannut narkolepsiavanhempien tuskaa heidän lastensa sairastuttua vakavasti rokottamisesta johtuen.

Saako Suomessa rokotteista seurata vakavia, jopa kuolemaan johtavia terveyshaittoja ilman, että kukaan tekee asialle mitään? Kuka tutkisi huolellisesti pienten vauvojen Calmette-kuolemat ja tuberkuloosiin sairastumiset vuosina 2002–2006?

Mitkä ovat kaikkien rokotushaitoista kärsineiden lasten ihmisoikeudet?

Mielestäni kyse on erittäin vakavista ihmisoikeusrikkomuksista, joista vastuuseen ei ole vielä joutunut kukaan.

ANNIKA SUNDELL
Vaasa"


(7)

"TUBERKULOOSIROKOTUS VASTASYNTYNEILLE (2003)

Lapsenlapseni, pieni poika syntyi marraskuussa viime vuonna. Laitoksella hänelle annettiin tuberkuloosirokote, kuten kaikille vastasyntyneille, elleivät vanhemmat kiellä sitä. Lähes kaikki sen saavat.

Kuukauden kuluttua hänellä turposi imusolmuke nivuksessa, jonka sanottiin johtuvan rokotuksesta. Tietysti patti aiheutti suurta huolta, kuten kaikki patit aiheuttavat.

Maaliskuun alussa noin luumun kokoinen patti muuttui mustaksi. Pieni Elias vietiin sairaalaan, jossa todettiin patin olevan märkää täynnä. Se avattiin puuduttamatta ja yritettiin puristaa märkää ulos. Kotiin hän pääsi avoin märkivä haava nivuksissa ja ylipitkä antibioottikuuriresepti mukanaan.

Samalla saimme kuulla, että Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirissä on ainakin 10 samanlaista tapausta.

Otin heti yhteyttä Kansanterveyslaitokseen, jossa aluksi sain hyvin "ihmettelevän" vastauksen aivan kuin eivät tietäisi mitään. Kun tiukasti ilmoitin tietäväni ainakin 10 tapausta, sain rokoteosaston johtajan, joka on lastenlääkäri, suoran puhelinnumeron.

Hän sitten kyllä myönsi, että onhan näitä ympäri maata joku siellä toinen täällä. Kertoi, että rokote on elokuussa 2002 vaihtunut uuteen. Kertoi, että entinenkin saattoi aiheuttaa paikallista märkimistä rokotuskohtaan pari tapausta vuodessa, ja ne paranivat kyllä itsestään.

Tiukkasin lukumäärää, olihan Päijät-Hämeessäkin jo ainakin 10 tapausta ja yksi oli jo tuossa vaiheessa joutunut tuberkuloosin estolääkitykselle. Täällä keskussairaalassa puhuttiin epidemiasta.

Rokoteosaston johtaja lupasi selvittää tilanteen ja mitä sille voidaan tehdä. Vahinkohan on jo näiden lasten kohdalla tapahtunut. Kuusi viikkoa myöhemmin soitin johtajalle uudestaan. Vastaukset samoihin kysymyksiini eivät olleet selvinneet hänelle sen enempää. Kyselyjä kuulemma oli tehty. Missä vastaukset? Hän sanoi, ettei niitä ole vielä saatu.

Eikö muka kansanterveyslaitos saa vaikka saman päivän aikana, kun lähettää kyselyn, sairastuneiden lukumääristä lasten infektioita hoitavilta sairaaloiden yksiköiltä?

Rokotteen valmistajaankaan ei edes oltu yhteydessä. Se nyt olisi ollut kaikkein tärkein heidän tehtävänsä. Kysyä valmistajalta onko ollut jotain harmia rokotteen kanssa? Pyytää tutkimaan Suomeen tulleet erät, sillä jokaisesta valmistuserästä heillä on oltava varastossa näytteet. Tähän asti olin suhtautunut asiaan rauhallisesti ja vastuullisesti luottaen Kansanterveyslaitokseen.

Otin yhteyttä sähköpostitse suoraan Tanskaan rokotteen valmistajaan. Kerroin taustat ja rokotteen eränumeron, jolla pikku Elias on rokotettu. Parin päivän kuluttua saimme hyvin lämpimän ja pahoittelevan sähköpostin sieltä rokotusvahinkovastaavalta lääkäriltä.

Ihmettelivät suuresti, ettei Kansanterveyslaitos ole ottanut mitään yhteyttä heihin jo tuolloin maaliskuun alussa. Lupasivat tutkia erät, jotka ovat tulleet Suomeen ja eritoten tuon erän jonka mainitsin.

Pienen Eliaksen antibioottikuuri lopetettiin viiden viikon kuurin jälkeen. Hänellä on edelleen märkivä haava nivuksissaan.

Ainakin neljä lasta on nyt joutunut täällä Päijät-Hämeessä tubiestolääkitykselle. Sen kesto lienee ainakin kolme kuukautta.

Surkeasti on sairaala antanut hoito-ohjeita ja tietoja lääkityksistä. Olisi nähdäkseni myös ollut Kansanterveyslaitoksen tehtävä on antaa selkeät ohjeet tapauksia hoitaville sairaaloille hoidosta ym. neuvotellen rokotteen valmistajan kanssa. Sen tehtävä on myös tiedottaa äitiys- ja lastenneuvoloita.

Suunnattomasti ahdistusta, tuskaa, pelkoa, vaivaa on tapauksemme aiheuttanut meille ja muille tuntemiemme pienten potilaiden vanhemmille.

Kansanterveyslaitos on nähdäkseni suurin ainakin henkisen vastuun kantaja niille lapsille ja vanhemmille, jotka on rokotettu tuon maaliskuun alun jälkeen, jolloin se ainakin sai tiedon epidemiasta. Sen olisi ehdottomasti tuolloin pitänyt keskeyttää tuberkuloosirokotteen antaminen kunnes selvitykset on tehty. Ruotsissakin rokotetaan vasta puolivuotiaana ja vain riskiryhmät. Norja rokottaa vasta seitsemänvuotiaana.

Vedetäänhän dippikastikkeetkin pois markkinoilta, kun niissä on huomattu jotain epäilyttävää. Se jopa luetaan valtakunnan uutisissa ja lehdissä kirjoitetaan.

Rokotukset ovat vapaaehtoisia Suomessa, kuten rokotusturvallisuuslääkäri kansanterveyslaitokselta minulle huomautti. Näin se on, mutta mistä tieto kun laitos selkeästi niitä pimittää. Minä ainakin luotin "sokeasti" viranomaiseen. Toivon, että tieto tätä kanavaa myöten menee mahdollisimman monelle, eikä jää pienen rokotuksia vastustavan "porukan" pyöritettäväksi kuten rokoteturvallisuuslääkäri epäili.

Kun huomautin, että onneksi ei ollut kysymys poliorokotteesta, sain vastaukseksi pitkän selityksen näiden kahden rokotteen erilaisista vaikutusperiaatteista. Siis poliorokotteessa on kuolleita soluja ja tässä calmetrokotteessa on eläviä soluja. Siinä meille ajattelemisen aihetta.

Toivon, että kaikki Pienet Potilaamme paranevat mahdollisimman nopeasti, ja vanhemmat ottavat selvää oikeuksistaan korvauksiin. Nähdäkseni Kansanterveyslaitos on velvollinen antamaan apuaan meille kaikille. Kysykää sieltä, jos on epäselvyyksiä. Heidän velvollisuutensa on selvittää tämä perin pohjin.

Odotan myös julkista selvitystä Kansanterveystyön rokoteosaston johtajalta miksi kävi näin, miksi lapsia rokotetaan edelleen samalla rokotteella ja mikä on tämän hetkinen tilanne?

Ritva Helemaa

farmaseutti, mikrobiologinen laborantti"


Kirjoitus on julkaistu hiukan lyhennettynä ja muokattuna Helsingin Sanomissa Mielipide -palstalla 27.5.2003 otsikoituna "Tubirokotuksesta paljon murhetta".Lisätietoja aiheesta Rokotusinfon sivuilla:

* Calmette-aikajana: http://www.rokotusinfo.fi/tekstit/calmette_aikajana_html

* BCG-rokote: http://www.rokotusinfo.fi/rokotteet/bcg_html

* Tiedote: Tutkintapyyntö rokotehaitoista sekä KTL:n rahoituksesta  http://www.rokotusinfo.fi/yhd/tiedotteet/tiedote_090104_html

* Tiedote: Vauvojen tubirokotteen laillisuus selvitettäväksi  http://www.rokotusinfo.fi/yhd/tiedotteet/tiedote_031125_html

* Laillisuuskantelun asiakirjoja  http://www.rokotusinfo.fi/yhd/kirjeenvaihtoa/calmkantelu_html

* Vanhempien yhdistys hämmästelee rokotelupakäytäntöä ja -tiedotusta  http://www.rokotusinfo.fi/yhd/tiedotteet/tiedote_030815_htmlRokotusinfo ry: http://www.rokotusinfo.fi