Rokotusinfo ry
Tietosisältö:  Uutisvirta Kirjoitukset Rokotteet Rokotetutkimus Taudit Sivukartta Linkit Usein kysytyt kysymykset
Yhdistys: Tapahtumat Yhteystiedot Kysymyksiä ja vastauksia Liity! Tiedotteet Julkaisut Puheenvuoroja FinIP-tutkimus
> Tiedote 14.6.2011: Rokotusinfo: THL:n lääkeyhtiöyhtiösidokset edelleen ongelma

Rokotusinfo: THL:n lääkeyhtiöyhtiösidokset edelleen ongelma

Oikeuskansleri selvittää edelleen lahjontaepäilyjä liittyen vuoden 2009 huhtikuussa päätettyyn sikainfluenssarokotehankintaan. Kanteluissa epäillään rokotteen valmistajalta saadun miljoonien eurojen rahoituksen olevan yhteydessä hankintapäätökseen. Myös rahoitussopimus allekirjoitettiin huhtikuussa 2009.

Kanteluissa on myös moitittu sitä, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ei ole kertonut asiallisesti sittemmin narkolepsiaan yhdistetyn sikainfluenssarokotteen riskeistä.

Tähän mennessä oikeuskanslerinvirastoon toimitetuista vastineista ilmenee, että THL ei katso asiakseen omien työntekijöidensä toiminnan laillisuuden valvontaa. THL myös katsoo myyntiluvan olevan riittävä peruste rokotteen turvallisuudelle ja käyttöpäätökselle.

Rokotusinfo ry haluaa THL:n roolit uudelleentarkasteluun. THL on aiemmin perustellut lääkeyhtiörahoitustaan asiantuntemuksen ylläpitämisellä voidakseen arvioida mitä ja millaisia rokotteita Suomessa tarvitaan. Vastineen mukaan THL tukeutuu kuitenkin arvioissaan EU:n lääkevirastoon, jonka hyväksyntä on THL:n mukaan riittävä peruste rokotteen hankinnalle ja käytölle. Tässä on selkeä ristiriita.

Rokotetutkimus on taloudellisesti mittavaa

Lääkeyhtiöille rokotteet ovat tuottoisaa, miljardiluokan liiketoimintaa. Suomessa tehdään runsaasti tutkimusta, jossa lääkeyhtiön toimeksiannosta testataan muissa maissa kehitettyjen rokotteiden vaikutuksia suomalaisilla koehenkilöillä. Kyseessä on rahallisesti hyvin mittava toiminta. Rokotusinfon mukaan viranomaislaitos THL:een tällainen lääkeyhtiöiden raha ei sovi.

Rokotusinfon mukaan THL:n lääkeyhtiösidonnaisuuksien käsittelyssä on tuoreitakin ongelmia. THL on vastikään julkistanut suosituksensa kohdunkaulansyöpää torjumaan tarkoitetun tyttöjen HPV-rokotteen käytöstä.

Suosituksen laatineen 13-jäsenisen työryhmän (3) jäsenistä valtaosa raportoi sidonnaisuuksia (4, 5) HPV-rokotteiden valmistajiin. Alan yleisestä käytännöstä ja omien johtajiensa (Terhi Kilpi ja Juhani Eskola, Lääkärilehti 37/2010) (1) linjauksista poiketen THL ei julkistanut näitä sidonnaisuuksia raportissaan. Rokotusinfo on julkistanut sidonnaisuusilmoitukset verkkosivuillaan. Yhdistys on hankkinut sidonnaisuusilmoitukset julkisuuslain nojalla.

Kytköksien purku saa kannatusta lääkärikunnassakin

Rokotusinfon lisäksi mm. arkkiatri Risto Pelkonen ja Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskuksen johtaja Timo Vesikari ovat katsoneet, että THL:n tulisi luopua lääkeyhtiökytköksistään. (2)

Oikeuskanslerin ratkaisua rokotehankintaan ja -tiedotukseen liittyvistä kanteluista odotetaan alkusyksyksi.(1) "Tärkeintä sidonnaisuuksien hallinnassa on niiden julkisuus", THL:n rokoteosaston johtaja ja ylijohtaja kirjoittivat Lääkärilehdessä 37/2010. http://www.laakarilehti.fi/files/SLL372010-2924.pdf

(2) Rokotusinfo ry: Tiedote 5.2.2011: Arkkiatri: THL:n lääkeyhtiökytkyt pois - Rokotusinfo kritisoi THL:n tiedotusta http://www.rokotusinfo.fi/yhd/tiedotteet/tiedote_110205_html

(3) Papilloomavirustautien torjunraryhmän asettamispäätös, sisältää työryhmän jäsenluettelon, http://www.rokotusinfo.fi/tiedostot/thl-hpv-asettamispaatos.pdf

(4) Muistio sidonnaisuuksista, http://www.rokotusinfo.fi/tiedostot/thl-hpv-muistio.pdf

(5) Sidonnaisuusilmoitukset, http://www.rokotusinfo.fi/tiedostot/thl-hpv-sidonnaisuudet.pdf

(6) THL:n asettaman papilloomavirustautien torjuntatyöryhmän selvitys (THL:n sivuilla)

Lisätietoja: Rokotusinfo ry, http://www.rokotusinfo.fi
Rokotusinfo ry: http://www.rokotusinfo.fi