Rokotusinfo ry
Tietosisältö:  Uutisvirta Kirjoitukset Rokotteet Rokotetutkimus Taudit Sivukartta Linkit Usein kysytyt kysymykset
Yhdistys: Tapahtumat Yhteystiedot Kysymyksiä ja vastauksia Liity! Tiedotteet Julkaisut Puheenvuoroja FinIP-tutkimus
> Tiedote 29.10.2011: Rokotusinfo: THL:n lääkäri kyseenalaistaa rokottamattomien lasten potilaan oikeudet
THL:n lääkäri kyseenalaistaa rokottamattomien lasten potilaan oikeudet

- obs: svensk version


Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) rokoteturvallisuuslääkäri Hanna Nohynek kyseenalaisti Pietarsaaressa 26.10. pidetyssä yleisötilaisuudessa rokottamattomien lasten potilaan oikeudet.

Tilaisuudessa läsnä olleen äidin mukaan Nohynek kyseenalaisti rokottamattomien lasten oikeuden terveydenhoitoon tilanteessa, jossa lapsi on sairastunut johonkin rokotusohjelman tautiin.

Nohynekin näkemyksen (1) mukaan kyseessä on väärinkäsitys. Hän ei mielestään kyseenalaistanut oikeutta hoitoon, vaan rokottamattomien lasten vanhempien oikeuden päättää lapsensa terveydenhoidosta.

Pietarsaaressa keskiviikkona pidetyssä tilaisuudessa oli paikalla alueen terveydenhoitohenkilökuntaa ja yleisöä. Tilaisuus oli Pietarsaaren Sanomien (28.10.) mukaan varsin runsaslukuinen. Tilaisuudessa läsnä olleen Linda Karlströmin mukaan vanhemmat olivat järkyttyneitä rokoteturvallisuuslääkärin ajatuksesta:

"Vanhempien rokotuspäätöksen kunnioittamattomuus on pelottavaa. Rokotukset ovat vapaaehtoisia. Ne jotka päättävät olla ottamatta rokotuksia maksavat saman verran veroja kuin muutkin. Kuka lopuksi kustantaa kaikkien rokotteiden haittavaikutusten hoidon? Veronmaksajat!"

Karlström kommentoi Nohynekin väitettä väärinkäsityksestä:

"Kaikki kuulivat, kuinka Nohynek kyseenalaisti rokottamattomien lasten oikeuden hoitoon, mikäli he sairastuvat.  Yksi yleisöstä esitti Nohynekille vastarepliikin ja sanoi, että Nohynekin puhe on järkyttävää ja pelottavaa. Yleisö osoitti suurilla aplodeilla olevansa samaa mieltä. Nohynek ei vastannut. Miksi Nohynek ei korjannut väärinkäsitystä jos siitä oli kyse? En usko että kyse oli väärinkäsityksestä, pikemminkin ajattelemattomasta puheesta josta voi olla murheellisia seurauksia."

Rokotusinfo: Potilaan oikeudet koskevat kaikkia

Rokotusinfon mukaan laki ja ihmisoikeudet ovat asiassa selviä - rokotukset ovat Suomessa vapaaehtoisia, ja potilaslain mukaan hoidon tulee tapahtua yhteisymmärryksessä potilaan tai tämän huoltajien kanssa. Oikeus hoitoon on  rokotusvalinnasta riippumatta.

"Hoitamatta jättäminen ei tietenkään tule sallituksi sen perusteella, että vanhemmat eivät esimerkiksi ole ottaneet lapselleen liian suuririskiseksi arvioimaansa sikainfluenssarokotetta", toteaa Rokotusinfo ry:n puheenjohtaja Jyrki Kuoppala.

Rokotusinfo perää THL:ltä potilaan oikeuksia kunnioittavaa kannanottoa

Rokotusinfo näkee ongelmallisena, että THL:n virkamies esittää rokoteturvallisuuslääkärin roolissa yleisölle ja terveydenhuollon ammattilaisille näkemyksen, joka on ristiriidassa voimassaolevan potilaslain kanssa. Kommentit olivat erityisen vakavia ja uhkaavia, koska ne esitettiin sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämässä tiedotustilaisuudessa. Nohynekin pohdinnat terveyslainsäädännön muuttamisesta kuuluisivat Rokotusinfon mukaan poliittiseen keskustelutilaisuuteen, eivät rokoteturvallisuuslääkärin tiedotustilaisuuteen vanhemmille ja paikallisille terveydenhuollon
ammattilaisille.

"Rokoteturvallisuuslääkärin näkemyksestä ja esimerkistä voi tulla käsitys, että kyseessä on THL:n ohje kunnille, ja että hoitamatta jättämisen mahdollisuuden mainitseminen vanhemmille olisi sovelias keino rokotusvalistuksessa. Nohynekin näkemykset tässä yhteydessä voivat kuitenkin vaarantaa potilaan oikeuksien toteutumisen. Voi tulla väärinkäsitys, että THL:n suosituksista poikkeava rokotusvalinta olisi hyväksyttävä syy potilaan oikeuksien epäämiseen", jatkaa Kuoppala.

Rokotusinfon mukaan THL:n olisi tapahtuneen johdosta hyvä tarkistaa, että kunnille selvästi kerrotaan potilaan oikeuksien noudattamisen tärkeydestä ja nykyisistä potilaan oikeuksista, ja tarvittaessa päivittää rokoteosaston henkilökunnan tiedot asiassa.

Taustaa

THL:n rokotusväen poikkkeuksellinen jalkautuminen vanhempien pariin Pietarsaareen liittynee ruotsinkielisen Pohjanmaan rokotusvalintoihin. Yle Keski-Pohjanmaan mukaan Pedersören ruotsinkielisellä Ähtävällä viime vuonna syntyneiden vauvojen vanhemmista 15 prosenttia ei ottanut lapsilleen rokotuksia (2). THL:n pääjohtaja Pekka Puska kertoi lokakuussa Vaasassa, että Ruotsissa käytävä keskustelu rokotusten, ravinnon, oluen ja tupakkatuotteiden vaikutuksista terveyteen
vaikuttaa ihmisten mielipiteisiin Suomessa (3).


(1) Hanna Nohynekin Rokotusinfolle sähköpostilla 28.10. lähettämän viestin mukaan hänen tilaisuudessa esittämänsä viestin voi tiivistää näin:

"THL:n lääkäri kyseenalaisti rokotuksista kieltäytyvien vanhempien oikeuden evätä lapsiltaan oikeuden rokotuksiin

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) rokoteturvallisuuslääkäri Hanna Nohynek kyseenalaisti Pietarsaaressa 26.10. pidetyssä yleisötilaisuudessa yhteiskunnan velvollisuuden kunnioittaa niiden vanhempien näkemyksiä, jotka epäävät lapsiltaan oikeuden saada ne kansallisen rokotusohjelman rokotteet, joihin nämä lapset ovat oikeutettuja. Nohynek kysyi, miten tällaiset tilanteet pitäisi hoitaa ja kuka näiden lasten terveydestä ja sairaanhoidosta vastaa.
"


(2)
http://yle.fi/alueet/keski-pohjanmaa/2011/10/rokottamattomuudesta_voi_seurata_hengenvaarallinen_epidemia_2980616.html

(3)
http://www.thl.fi/fi_FI/web/fi/uutinen?id=26795

Lisätietoja: http://www.rokotusinfo.fi/yhd/yhteys_html

--
Karlström kommentoi vanhempien reaktiota:

"Bristen på respekt för föräldrarnas beslut i vaccinationsfrågan är skrämmande. Vaccination är frivilligt. De som tackar nej till vaccin betalar lika mycket skatt som andra. Vem är det som i slutänden bekostar vården av alla de biverkningar som uppstår på grund av vaccin? Det är också skattebetalarna!"

Karlström kommentoi Nohynekin väärinkäsitys -väitettä:

"Jag har pratat med många personer som var närvarande på infomötet. Alla hörde hur Nohynek ifrågasatte ovaccinerade barns rätt till vård vid eventuell sjukdom. En i publiken riktade en motreplik till Hanna Nohynek och sa att hennes uttalande är både upprörande och skrämmande. Publiken visade sitt samtycke med stora applåder. Nohynek svarade inte. Varför tog då inte Nohynek tillfället i akt att klargöra ett eventuellt missförstånd? Jag tror inte det är frågan om ett missförstånd överhuvudtaget, snarare ett ogenomtänkt uttalande som kan få tråkiga konsekvenser."


svensk version