Rokotusinfo ry
Tietosisältö:  Uutisvirta Kirjoitukset Rokotteet Rokotetutkimus Taudit Sivukartta Linkit Usein kysytyt kysymykset
Yhdistys: Tapahtumat Yhteystiedot Kysymyksiä ja vastauksia Liity! Tiedotteet Julkaisut Puheenvuoroja FinIP-tutkimus
Kertomuksia yksilöiden rokotusvalinnoista > Vakava HPV-rokotteen haittatapaus Suomessa

Vakava HPV-rokotteen haittatapaus Suomessa

24.7.2016, päivitetty 12.2.2017. Julkaistaan perheen luvalla. HPV-rokote, haitta. HPV-rokotteesta vakavia haittoja kärsineitä on Suomessa useissa perheissä, eli kyseessä ei ole ainoa tapaus, jossa HPV-rokotteesta on Suomessa tullut vakava haitta. Joukko perheitä pitää yhteyttä keskenään.

"15-vuotias tyttäreni on sairastunut vakavasti HPV-rokotteesta. Oirekuvan ja tutkimuslöydökset on lääkäri vahvistanut olevan ko. olevan rokotteen seurausta ja samankaltainen kuin Tanskassa HPV- rokotteesta vakavasti sairastuneilla 765 tytöllä.

Tyttäreni sai kaikki kolme HPV-rokotusta 2014-2015. Heti ensimmäisen piikin jälkeen alkoivat oudot lämmönsäätelyhäiriöt, raajat olivat aina kylmät (ja ovat edelleenkin), yöllä hikoili yöpaitansa ja lakanat täysin märiksi. Oli kuin tytöllä olisi alkaneet vaihdevuodet. Säännöllisenä jo olleet kuukautiset loppuivat yli puoleksi vuodeksi kokonaan. Ensimmäinen tajuttomuus kohtaus tuli noin pari viikkoa toisen piikin jälkeen. Lisäksi näkö- ja kuulohäiriöt, erityisesti tasapaino ongelmat olivat erikoista tanssia koko ikänsä harrastaneelle tytölle. Tyttö alkoi uupua ja olla väsynyt koko ajan. Aiemmat oireet vahvistuivat edelleen. Erään koulupäivän aikana näkö meni täysin sumeaksi, näkökenttä kapeni putkimaiseksi ja molemmat silmät olivat äärimmäisen kipeät. Kortisoni hoito toi näön viikon sisällä takaisin, mutta kivut jäivät. Kivut silmien takaosassa jatkuivat puoli vuotta 24/7 hellittämättä edes unessa. Vähäinenkin jalkeilla olo provosoi kivun niin kovaksi, että kirkui kivusta. Mikään kipulääke ei tuonut mitään vastetta. Nukkuminen oli parin kuukauden ajan n. 15-30 min pätkissä. Puheen tuottaminen oli työlästä. Tyttö kuvasi sumuista oloaan, kuin aivoissa olisi ollut jotain raskasta, joka esti ajattelun ja puhumisen. Sairaalassa ei osattu auttaa ja tyttö jäi kipujensa ja muiden oireiden kanssa täysin heitteille.

Vointi romahti lopulta liikuntakyvyttömäksi, kun ei pystynyt varaamaan jaloilleen ja jouduimme nostamaan häntä siirtymisissä ja auttamaan kaikessa. Silmät tulivat valonaroiksi ja tyttö eli kuukauden täysin pimennetyssä huoneessa. Oirekuvaan tulivat myös aivosähkötoiminnan häiriöt, jolloin tytön vartalo nytkähti täysin hallitsemattomasti ja sähköiskun lailla. Tässä vaiheessa yksityislääkärin lähete sairaalaan toi lopulta avun pitkän antibiootti tiputuksen avulla. Kivut helpottuivat ja tyttö pääsi jalkeille.

Liikkuminen rajoittui kuitenkin seuraavat kuukaudet lähinnä sisätiloissa ja omassa pihassa tapahtuvaksi. Pyörätuoli oli oltava käytössä jos liikkui kodin ulkopuolella. Lyhyenkin jalkeilla olon jälkeen joutui lepäämään vuoteessaan pidemmän aikaa.

Kolme kuukautta antibioottitiputuksesta vointi romahti uudelleen. Jalat alkoivat jäykistyä spastiseen kiertyneeseen asentoon. Kävely oli lähes mahdotonta jalkojen kivun takia. Ambulanssi jouduttiin kutsumaan kotiin kipukohtauksissa viikoittain. Käsien ja raajojen voimat olivat olemattomat, tyttö tarvitsi pesuista lähtien kaikessa apua. Vartalon hallitsemattomat rajut motoriset kohtaukset pelottivat tyttöä kovasti ja kohtauksia tuli tiheästi useita kertoja päivässä. Lopulta tytär ei uskaltanut enää liikkua lainkaan peläten kipukohtauksia ja jalkojen pettämistä alta. Vuodepotilaana tilanne rauhoittui. Uupumus oli suurta ja vuorokaudessa yhtäjaksoiset unimäärät olivat jopa 18 h.

Tyttären kaipaus on kova 1 1⁄2 vuoden jälkeen kavereita tapaamaan, kouluun, rakkaisiin harrastuksiinsa ja nuoren naisen elämään, joka lipuu koko ajan kauemmaksi hänen ulottuviltaan."

Suositeltavaa lisälukemista HPV-rokotteen haitoista ja oletetusta tehosta:

HPV-rokotesivu: http://www.rokotusinfo.fi/rokotteet/hpv_html
HPV-myytinmurtaja: http://www.rokotusinfo.fi/tekstit/hpv_myytinmurtaja_html
Tiedetoimittaja Jani Kaaron ansiokas artikkeli: http://www.rapport.fi/rapport/artikkeli.php?aid=225576