Rokotusinfo ry
Tietosisältö:  Uutisvirta Kirjoitukset Rokotteet Rokotetutkimus Taudit Sivukartta Linkit Usein kysytyt kysymykset
Yhdistys: Tapahtumat Yhteystiedot Kysymyksiä ja vastauksia Liity! Tiedotteet Julkaisut Puheenvuoroja FinIP-tutkimus
Rokotteet > Papilloomavirusrokote (HPV)

Yleistä

Papilloomavirusrokote (HPV) kuuluu lakisääteisesti kaikille vasta-aiheettomille tarjottaviin rokotteisiin (ns. yleinen rokotusohjelma) vuodesta 2013 alkaen, rokotusten arvioitu aloitusajankohta marraskuu 2013. Merck:in Gardasil -niminen tuote on hyväksytty 2006 (naispuolisille henkilöille) ja GSK:n Cervarix -tuote on hyväksytty 2007 niinikään naispuolisille henkilöille. Cervarix:issä on käytössä uusi adjuvantti AS04. Molempia papilloomavirusrokotteita on kokeiltu laajasti Suomessa. Tutkimuksissa vertailuryhmä on saanut esim. hepatiitti A -rokotetta. Businessweekin (linkki alla) kirjoituksen mukaan rokotteet toimivat samanlaisella periaatteella kuin hepatiitti B -rokote. Papilloomavirusrokotteista odotetaan merkittävää myyntiä - esim. GSK:n kaikkien rokotteiden myynti yhteensä vuonna 2005 oli n. kaksi miljardia euroa, mutta papilloomavirusrokotteen markkinan koon arvioidaan voivan olla yli kolme miljardia dollaria jo vuonna 2008.

Gardasil -rokotteen hyväksymisinformaation mukaan rokotetta saaneilla koehenkilöillä todettiin mahdollisesti systeemisistä autoimmuunihäiriöistä kertovia oireita n. 2,5-kertaisesti vertailuryhmään nähden ja erityisesti reumaa yli kolminkertaisesti vertailuryhmään nähden (9 tapausta per 11813 koehenkilöä vs. 2 tapausta per 9701 koehenkilöä). EU:n lääkevalvontaviraston hyväksymän valmisteyhteenvedon mukaan tutkimuksissa Cervarix-rokotteen haittoja seurattiin aktiivisesti vain 14 vuorokautta. Vertailuryhmä on saanut lumerokotetta tai lumelääkettä, jonka tarkka koostumus eri tutkimuksissa ei EU:n hyväksymistä tiedoista selviä, mutta ainakin joissakin tutkimuksissa vertailuryhmä on informaation mukana saanut adjuvanttia sisältävää lumetta. USA:n hyväksynnän mukaan joissakin tutkimuksissa vertailuryhmä on saanut alumiinia sisältävää lumetta. Adjuvanttina Gardasilissa on alumiinihydroksifosfaattisulfaattiadjuvantti (225 ug Al). Gardasil on tarkoitettu kondyloomaa aiheuttavia HPV-virustyyppejä 6 ja 11 sekä kohdunkaulansyöpään yhteydessä olevia virustyyppejä 16 ja 18 vastaan ja on siten nelosrokote.

HPV-rokotteet on hyväksytty käytettäväksi naispuolisilla henkilöillä. Myyntiluvan mukaisiin käyttöaiheisiin ei kuulu käyttö pojilla ja miehillä.

Tietoja täydennetään myöhemmin resurssien puitteissa.

Tekstejä Rokotusinfon sivustolla

Hyväksymisinformaatio

Tutkimusnäyttö

  • (19.8.2009) CNN Money: Tutkimus: Merckin HPV-rokotteella odotettua enemmän pyörtymisiä ja veritulppia - uutisen mukaan kuolemantapauksia rokotteen saajilla ei ollut odotettua enempää, ja vaikka kuolemaan johtaneita keuhkoveritulppia ilmeni neljä, tutkijoiden mukaan tähän havaintoon tulee suhtautua varovaisesti, koska kuolleilla oli muita riskitekijöitä kuten ehkäisypillereiden käyttö tai tupakointi.
  • (20.7.2009) Ohtanen: HPV-rokotus kohdunkaulan syövän ehkäisyyn Belgiassa - lainaus: "Tärkeisiin ja toistaiseksi ratkaisemattomiin rokotteen tehoa ja suojan kestoa koskevin kysymyksiin ei voida nykytiedon valossa vastata. Rokotusohjelman kohteena tulisivat olemaan nuoret terveet naiset, joten merkittäviä haittavaikutuksia ei saa olla. Rokottamiseen toistaiseksi liittyvien runsaiden epävarmuustekijöiden takia on tärkeää, että tiedotusvälineiden rokotuksesta antama ylioptimistinen kuva tasapainotetaan riippumattomalla, oikealla ja monipuolisella tiedotuksella, jolla tuetaan yksilöiden ja päättäjien valveutunutta päätöksentekoa."

Linkit

2013

(12.2.2017) Vakava HPV-rokotteen haittatapaus Suomessa - HPV-rokote, haitta

(1.11.2013) Rokotusinfo: HPV-myytinmurtaja Facebook-sivuna - tekstinä

(31.10.2013) Tutkijat huolissaan GSK:n HPV-rokote Cervarixin keskenmenoriskistä

(30.10.2013) Rokotusinfon Facebook-muistiinpanot mm. HPV-rokotteesta

(3.10.2013) THL:n HPV-rokotetta koskeva tiedotuskäytäntö tuo mieleen Pandemrix-rokotteen kanssa noudatetun

(27.9.2013) Eduskunta: Kirjallinen kysymys HPV-rokotteen haitoista

(27.9.2013) Demari HPV-rokotteesta: Kansanedustaja varoittaa rokotteesta: "Haitat saattavat olla moninkertaiset"

(27.9.2013) Suomen Terveysjärjestö: HPV-rokotteilla on vakavia haittoja

(27.9.2013) Rokotusinfo: HPV-rokote ja narkolepsia - toistaako historia itseään?

(27.9.2013) Jerusalem Post: Rokottaa HPV-rokotteella vai ei?

(27.9.2013) TV2, Tanska: 19-vuotias Astrid pyörätuolissa HPV-rokotteen jäljiltä

(27.9.2013) Paholaisen Asianajaja -blogi Iltalehden rokotusjutun saamasta JSN:n langettavasta päätöksestä

Paholaisen Asianajaja -blogi kertoo Julkisen Sanan Neuvoston (JSN) ratkaisusta, jossa JSN antoi Iltalehdelle huomautuksen siitä, että Iltalehden rokotehaittoja ja rokotehaittaseurantaa käsittelevän jutun kannen otsikko ("Aleksi-vauvasta tuli neuvolarokotteen uhri") ja lehden lööppi ("Aleksi-vauva kuoli rokotteen takia") eivät JSN:n näkemyksen mukaan vastaa jutun sisältöä. Jutusta ei JSN:n näkemyksen mukaan löydy väitteille katetta.

Paholaisen Asianajajan suositukseen JSN:n koko päätöksen lukemisesta on helppo yhtyä. Kannattaa myös lukea Paholaisen Asianajajan kirjoitukseen jätetyt kommentit, joista ilmenee, että JSN:lle kanteli Sosiaali- ja terveysministeriön rokotevirkamies, jonka taustan JSN näyttää pyrkivän ratkaisussaan piilottamaan. Kyseinen rokotevirkamies ennen STM:öön siirtymistään työskenteli lääkeyhtiö GlaxoSmithKlinelle, jonka valmistaman rokotteen haittoja Iltalehti käsitteli. Samsta kommentista ilmenee JSN:n ratkaisussa ollut asiavirhe.

Kannattaa lukea kommenteista myös Iltalehden päätoimittajan perusteellinen ja hyvin perusteltu näkemys siitä, miksi Iltalehti pitää juttuaan hyvän journalistisen tavan mukaisena ja miksi Iltalehti katsoo, että sillä on ollut riittävät perusteet kertoa vauvan olleen rokoteohjelman uhri.

Iltalehti pysyy kannassaan, että perusteet sille, että vauva oli rokoteohjelman uhri, ovat olemassa mm. rokotteiden haittaseurannan puutteiden ja haittoihin reagoinnin muodossa.

(27.9.2013) Tesso: Tartuntatautilakia uudistetaan, pakkokeinoja tai vapauden rajoituksia voi tulla lisää

"Lisäksi olemme pohtineet­ yksilön vapauden ja vastuun rajoja. Kun lailla halutaan suojella koko väestöä, tartuntavaara voi pakottaa rajoittamaan kansalaisten vapauksia."

(27.9.2013) Lääkäri Suzanne Humphries - Seminaari rokotuksista Tampereella la 23.11 ja Helsingissä 24.11.2013

(23.9.2012) Nordic Vaccine Meetingin antia: PDT-rokote lisää kuolleisuutta.

Frank Shannin mukaan korkean kuolleisuuden alueilla inaktivoidut (inanimate), tapettua / infaktivoitua taudinaiheuttajaa sisältävät(PDT-rokote (hinkuyskä, jäykkäkouristus , kurkkumätä), influenssarokotteet kuuluvat tähän luokkaan samoin HPV-rokote) _lisäävät kuolleisuutta_ muihin tauteihin kuin mitä vastaan ne on tarkoitettu, lähinnä verenmyrkytykseen ja keuhkokuumeeseen

- sitten taas BCG-rokote eli tuberkuloosirokote ja tuhkarokkorokote (molemmat aktiivisia eli elävää taudinaiheuttajaa sisältäviä, tarkoitus aiheuttaa nautatuberkuulosi-infektio / lievä tuhkarokko) vähentävät kuolleisuutta _muihin kuin tuberkuloosiin ja tuhkarokkoon_, lähinnä verenmyrkytykseen ja keuhkokuumeeseen.

A-vitamiini sitten Shannin mukaan vahvistaa näitä vaikutuksia.

Esityksen aiheena ovat rokotteiden "ei-tarkat" (non-specific) vaikutukset, eli rokotteiden vaiktuukset muihin tauteihin / muista syistä aiheutuneeseen kuolleisuuteen kuin mitä vastaan rokotteet on tarkoitettu.

Pohjoismaisen rokoteväen (mm. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja sisarorganisaatiot muissa maissa) kokouksen sponsoreina olivat rokotevalmistajat, mm. GlaxoSmithKline.

(23.9.2012) Pfizer: Pneumokokkirokotteen myynnin odotetaan olevan 4,4 miljardia dollaria tänä vuonna.

Pfizerin rokote sai WHO:n hyväksynnän yli 50-vuotiaila käytettäväksi. USA:n viranomaiset odottavat vielä tuloksia siitä, ehkäiseekö rokote keuhkokuumetta aikuisissa. Näitä tuloksia odotetaan vasta ensi vuodeksi, mutta tämä ei ole estänyt Pfizeriä etenemästä markkinoinnissaan.

(23.9.2012) THL:n rokotusohjelmayksikön päällikkö vaihtui - Tuija Leinon tilalle Hanna Nohynek

Aiempi rokotusohjelmayksikön päällikkö Tuija Leino tuli tunnetuksi mm. lausunnoistaan, joiden mukaan Sveitsin päätös olla hyväksymättä Pandemrix-rokotetta lapsille (koska turvallisuudesta ei ollut riittävästi tietoa) oli kauppapolitiikkaa ja erikoisuuden tavoittelua.

Myös uusi yksikön päällikkö Hanna Nohynek on herättänyt huomiota ja ollut uutisaiheena lausunnoillaan - Pietarsaaressa hän kyseenalaisti rokottamattomien lasten potilaan oikeudet. (Rokotusinfo ry - Tiedote 29.10.2011: Rokotusinfo: THL:n lääkäri kyseenalaistaa rokottamattomien lasten potilaan oikeudet)

(23.9.2012) THL:n pääjohtaja Pekka Puska ja väärät terveysväitteet

THL:n pääjohtaja Pekka Puska kertoo THL:n tiedotteessa, että "epäterveellisiä vaihtoehtoja ei pitäisi puolustaa väärillä terveysväitteillä". Tästä on helppo olla samaa mieltä. Harmi ettei pääjohtaja Puska noudattanut omaa neuvoaan vuonna 2009 - jos olisi noudattanut, ehkäpä meillä olisi vähemmän narkolepsiaan sairastuneita lapsia.

(23.9.2012) Ranskalaistutkimus: Narkolepsialla ja Pandemrix -rokotteella yhteys myös aikuisväestössä

- suomalaistutkimus ei ole tätä yhteyttä löytänyt

(23.9.2012) Terveysvirastojen johtajien erilaisia suhtautumisia Suomi / USA

"Rokoteturvallisuudessa on vastaamattomia kysymyksiä. Ketään ei pitäisi uhata tämän tiedon etsimisen vuoksi. Tässä ei ole puolia - vain lasten hyvinvoinnista huolestuneita ihmisiä." - Tri Bernadine Healy, aiempi johtaja, USA:n kansallinen terveysinstituutti

"-Jos tulee kuolemantapauksia henkilöille, jotka ovat kieltäytyneet rokotuksesta uskoen näihin perättömiin huhuihin, niin se on tietysti ikävä asia. Silloin huhujen levittäjille tulee tiettyä painetta päänsä päälle, ja heillä on jonkunlainen osavastuu kuolemista, Puska sanoo Suomenmaassa." (viitaten Pandemrix-sikainfluenssarokotteeseen liittyvistä Maailman terveysjärjestyön WHO:n kannoista tiedottaneeseen Rokotusinfo ry:hyn vuonna 2009)

http://www.facebook.com/vaccineepidemic/info

(23.9.2012) Kertausta: THL:n pääjohtajan linjaama ja johtama Pandemrix -tiedotuslinja

Pekka Puska YLE TV1:n A-studiossa 21.10.2009, kun Pandemrix-rokotukset olivat käynnistymässä seuraavana päivänä:

"Kaikissa suhteissa tämä näyttäisi olevan täysin turvallinen rokotus. Meillähän vuosikausia pyöri influenssarokotukset, ja se on hyvin, hyvin turvalliseksi todettu."

Pekka Puska kymmenen kuukautta myöhemmin, 21.8.2010, kun epäiltiin Pandemrix-rokotteiden aiheuttaneen lapsille ja nuorille parantumatonta aivosairautta narkolepsiaa, varmistettu 14 tapausta puolessa vuodessa kun tavallisesti tapauksia havaitaan 3 vuodessa:

"Me emme tienneet kukaan, liittyykö tähän jotakin, me emme vieläkään tiedä, se oli se paras tieto."

"Rokotteen pitkäaikaisvaikutuksia kuten tämä, suurissa väestöissä, ei ollut mitään mahdollisuutta tutkia."

Rokotusinfon tiedote 1.9.2011:

"Pääjohtaja Puska on aiemmin hyväksynyt ihmisoikeuksia ja lakia noudattamattomia käytäntöjä Kansanterveyslaitoksen (KTL) tutkimuksissa, ja on saanut asiasta toistuvasti nuhteita oikeusasiamieheltä. Puska on myös kannattanut mm. nimillä "Salaa vanhemmilta" ja "Lex Puska" tunnettua, KTL:n saamien nuhteiden vaikutuksesta laadittua lakiehdotusta, jolla lapset olisi voitu ottaa lääketieteellisen tutkimuksen koehenkilöksi ilman vanhempien suostumusta ja vanhemmilta salaa.

Pekka Puskan noudattama linjaus on, että THL hankkii mahdollisimman paljon ulkopuolista rahoitusta. Pekka Puskan johtama THL:n toiminta sikainfluenssarokotteen tiedotuksessa osoittaa halveksuntaa ihmisoikeuksia ja potilaslain tiedonsaantioikeutta koskevia määräyksiä kohtaan. Puska kertoi julkisuuteen, että Pandemrix-rokote on "täysin turvallinen", ja viittasi harhaanjohtavasti laitoksen kokemuksiin tavallisista kausi-influenssarokotteista.

Toisin kuin Pandemrix-rokotteessa, kausi-influenssarokotteissa ei skvaleeniadjuvanttia ollut. Adjuvantillisen rokotteen käytöstä ja erityisesti lapsia koskevan tutkimustiedon puutteesta varoitettiin mm. rokotteen valmisteyhteenvedossa, ja tämä oli myös THL:n tiedossa. Tutkimustiedon vähäisyydestä johtuen mm. Saksan lääkäriliitto suositteli, että lapsia ei rokoteta Pandemrix-rokotteella, ja Sveitsin lääkeviranomaiset eivät hyväksyneet Pandemrixia lapsilla käytettäväksi. Pääjohtaja Pekka Puska vaati näistä viranomais- ja asiantuntijakannoista kertoita vastuuseen "rokotusvastaisuudesta".

THL:n loppuraportti viittaa siihen, että nimenomaan adjuvantti saattaa olla narkolepsiaan myötävaikuttanut rokotteen ainesosa.

"Monessa maassa olisi selvää, että pääjohtajan edellytykset jatkaa tehtävässään tällaisten tekojen jälkeen ovat vähäiset", katsoo Rokotusinfo ry:n puheenjohtaja Jyrki Kuoppala."

(4.9.2012) Facebook terveys- ja rokotuskeskustelun kanavana

Rokotusinfo ry on ottanut Facebook-sivunsa käyttöön keväällä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Facebook-sivu on ollut käytössä vuoden 2010 joulukuusta lähtien, ja rokotuksiin liittyviä asioita on käsitelty ensimmäisen kerran syyskuussa 2011, kun kerrottiin että narkolepsian ja sikainfluenssarokotteen syy-yhteys vahvistui THL:n työryhmän loppuraportissa, sittemmin pariin otteeseen keväällä.

Ns. sosiaalisessa mediassa mukanaolo näyttää olevan Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle yksi ravinto-, rasva- ja karppauskeskustelun kanava.

(4.9.2012) HPV-rokotteen ottaminen rokotusohjelmaan kohtaa vastustusta

Facebookiin on perustettu ryhmä "Vastustamme HPV-rokotteen lisäämistä rokotusohjelmaan".

(2.9.2012) Suomen Lääkäriliitto ja rokotetutkijat sponsoroivat Nature -lehden liitettä

Ajankohtaisen HPV-rokotteen tiimoilta nähtiin kuluneella viikolla mielenkiintoinen episodi.

Lääkärilehti uutisoi "Suomalainen HPV-rokotetutkimus herättää kansainvälistä kiinnostusta".

Lääkärilehden mukaan "Suomalaisten tekemä tutkimus HPV-infektioiden ja niiden pahanlaatuisten seurausten torjunnasta herättää kansainvälistä kiinnostusta. Nature-lehti kertoo erikoisnumerossaan tutkimuksesta, jossa on muun muassa osoitettu HPV-rokotuksen ehkäisevän paikallista syöpää.".

Tosiasiassa kyseessä ei ollut Nature -lehden erikoisnumero kuten Lääkärilehti väitti, vaan Nature -lehden sponsoroitu liite, jossa kaksi kolmesta sponsorista olivat suomalaisia: Lääkärilehden julkaisija Suomen Lääkäriliitto sekä rokotetutkijoiden yhteenliittymä Vactia.

Nature on erittäin arvostettu tiedejulkaisu. Lukijalle syntyy Naturesta ja tutkimuksesta helposti käsitys, että nyt on saatu tämän arvostetun tiedejulkaisun tiukasta tieteellisestä seulasta läpi tutkimusartikkeli. Tamperelaisesta Vactiasta kerrotun mukaan kuitenkaan Vactian sponsoroima liite ei laisinkaan ole vertaisarvioitu julkaisu.

Vaikutelmaa Naturessa esiintymisen merkittävyydestä vahvistaa Tampereen yliopiston tiedote, joka on otsikoitu "Suomalainen HPV-rokotetutkimus kansainvälisenä edelläkävijänä". Tiedotteen mukaan "Suomalaisten tekemä tutkimus ihmisen papilloomavirus (HPV) -infektioiden ja niiden pahanlaatuisten seurausten torjunnasta on saanut kansainvälistä huomiota luonnontieteen johtavan Nature -lehden 30. elokuuta julkaistussa erikoisnumerossa."

Lääkärilehden lisäksi Tampereen yliopiston tiedote meni läpi myös STT:ssä ja Helsingin Sanomissa.

Saatuaan palautetta asiasta Lääkärilehti lisäsi uutiseensa maininnan julkaisijansa yhteydestä. Lisäksi Lääkärilehti muutti otsikkonsa hiukan vähemmän "huomiota" hehkuttavaan muotoon:

"Suomalainen HPV-rokotetutkimus herättää kiinnostusta"

- toisin sanoen Lääkärilehti tiputti otsikostaan pois sanan "kansainvälistä".

Mikä näissä tapahtumissa sitten on huomionarvoista?

Tampereen yliopiston tiedote julkaistiin "Tutkimusuutisia" -otsikolla. Tämä johdattaa lukijan ajattelemaan, että nyt on kyseessä merkittävä tutkimusjulkaisu, kun vielä mainitaan hyvin arvostettu Nature -lehti.

Vastauksena kysymykseen, onko tavallista, että sponsoroidusta julkaisusta laaditaan tiedote, Tampereen yliopiston tiedotusorganisaatiosta kerrottiin, että on tavallista, että näinkin merkittävästä julkaisusta kuin Nature -lehden, tiedotetaan. Kuinka moni lukija tuli harhaanjohdetuksi uskomaan, että kyseessä oli Naturessa julkaistu merkittävä tieteellinen artikkeli?

(2.9.2012) Verkkomedia: Kiistelty HPV-rokote tulee rokotusohjelmaan

(2.9.2012) Tutkimus: HPV-rokotteesta löydettiin HPV-viruksen DNA:ta

HPV-rokotteesta löydettiin adjuvantin nanopartikkeleihin sitoutuneena HPV-viruksen DNA:ta. Yhdeksän maan terveydenhuollon ammattilaiset lähettivät näytteitä, kun epäilivät rokotteen haittoja valmistusprosessin DNA-jäänteiden aiheuttamaksi. Tutkittiin, löytyikö viruksen DNA:ta, ja tuore vertaisarvioiduissa tiedejulkaisussa julkaistu artikkeli kertoo, että virus-DNA:ta löytyi kaikista näytteistä.

(29.1.2012) Palautteena saamiamme videolinkkejä rokotehaitoista: HPV-rokote, hepatiitti B, tuberkuloosirokote (BCG), MPR-rokote

Kuvaukset linkkivinkkien antajan. Kiitos palautteesta ja linkeistä!

(28.1.2012) Palautteena saamiamme linkkejä: Rokotetutkimukset, USA:n viranomaisten rokotussuhtautuminen, HPV-rokote, rokotehaitat, alumiini ja autismi

Kuvaukset linkkivinkkien antajan. Kiitos palautteesta ja linkeistä!

  • Tässä tutkimuksessa hinkuyskärokotteet johtivat 40-kertaiseen hinkuyskän (B. parapertussis kantaa) lisääntymiseen

(The Pourcyrous Study: a Major Landmark in Medical History, Journal of Pediatrics, 2009; 151: 167-172.)

(18.11.2011) Keskustelu jatkuu: Potilastietojen keskittäminen - fasismia(1)? * media keskitetyn terveyspolitiikan kritiikittömänä palvelijana - sananvapaus? * terveydenhuollon taso * luottamus terveydenhoidon toimijoihin

"Iso veli on siis Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, jonka tiivis taloudellispoliittinen yhteistyö lääketeollisuuden kanssa tuli esille sikainfluenssarokotusten yhteydessä. Potilaalla ei ole minkäänlaisia käytännön mahdollisuuksia valvoa omien tietojensa kulkua, varastointia tai käyttöä.

Mikään hyvyysvakuutus ei voi poissulkea tämän fasistisen järjestelmän väärinkäyttöä, jolle vain mielikuvitus on rajana. Tieto siitä, että EU:n tasolla ainoa lakialoitteenteko-oikeus terveydenhuollon osalta on komission "ministeriössä" nimeltään "Yritystoiminta ja teollisuus", ei myöskään tuo lohtua terveydenhuoltomme tulevaisuuden näkymiin."

"Kehen voi enää luottaa, kun jopa saman koulutuksen saaneet ihmiset puhuvat ristiin?

Välillä on tietysti hyvä kyseenalaistaa itsestäänselvyyksiä ja tuoda esiin vaihtoehtoisia näkemyksiä. Totuuskin muuttuu.

Kaikki terveysasiat eivät kuitenkaan ole mielipidekysymyksiä. Joihinkin kysymyksiin on vain yksi oikea vastaus.

Oman kokemuksen lisäksi kannattaa luottaa asiantuntijaan. Viethän autosikin remontoitavaksi hyvälle autonkorjaajalle etkä esimerkiksi jääkaapin myyjälle."

(1) Puheenjohtajan kommentti: Sana fasismi - vaikka sanaa käytetäänkin joskus myös yleisenä haukkumissanana - on asiateksissä tietynlaista poliittista aatesuuntausta kuvaava poliittis-aatteellinen käsite. Mirjaleena Isoaho luonnehtii Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylläpitämää AvoHILMO -järjestelmää fasistiseksi. Fasismiin on liitetty mm. autoritäärisyys ja keskusjohtoisuus sekä ajatusten iskostaminen ja kritiikittömyyteen kannustaminen (kts. alla).

En juuri tunne AvoHILMOksi ristittyä hoitoilmoituksia keräävää järjestelmää, joten en ala sitä tässä yhteydessä arvioimaan. Näin henkilötietojen paljastumisen aikoina potilastietojärjestelmien toteutus ja potilastietojen haltijat ovat toki tärkeä aihe, jota käsittele myös valtio-opin professori Matti Wiberg kirjoituksessaan Suomen Kuvalehdessä.

Isoahon luonnehdinta paljon potilastietoja sisältävästä hoitoilmoitusjärjestelmästä ja tiedot THL:n toiminnasta Pohjanmaalla ja pohjalaisia ruotsinkielisiä ja tavallista useammin valtionuskonnosta hiukan eroaviin suuntauksiin kuuluvia perheitä kohtaan nostavat kuitenkin esille kysymyksen, onko Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen rokotuksiin liittyvällä toiminnalla ja fasismilla yhtymäkohtia.

Englanninkielisen wikipedian mukaan fasismi on autoritäärinen (auktoriteetille alistumiseen perustuva) kansallismielinen poliittinen ideologia, joka pyrkii poistamaan voimat, ajatukset, ihmiset ja järjestelmät joiden ajatellaan olevan kulttuurin ja yhteiskunnan rapaantumista ja turmeltumista edistäviä. Wikipedian mukaan fasismin keinoihin kuuluvat indoktrinaatio (kyseenalaistamattomuuden iskostaminen), liikuntakasvatus, kuri ja perhepolitiikka (mm. eugeniikka), ja valtiota johtaa itsevaltiutta valtion, liikkeen ja muiden valtioinstituutioiden yli harjoittava ylivoimainen johtaja. Wikipedian mukaan fasistiset hallitukset kieltävät ja tukahduttavat vastustusta.

Nykysuomen sanakirjan (1980) mukaan fasismi on "kommunismin- ja marxilaisuudenvastainen, korporatiivista valtiojärjestelmää kannattava kansallismielinen liike Italiassa; myös muualla esiintyvien samansuuntaisten liikkeiden nimitys", ja korporatiivinen puolestaan on termi "valtiollisesta järjestelmästä tms., joka perustuu ammattiedustukseen."

Joskus fasismiin kuvataan liittyvän myös valtiollisten toimijoiden ja yksityisten yhtiöiden läheinen yhteistyö, ja esim. Antti Heikkilän mukaan fasismille on tyypillistä ajaa omia etuja terrorin ja pelon avulla.

Pääjohtajavirastona THL on hyvin keskusjohtoinen ja yhden vahvan johtajan alaisuudessa toimiva - laitoksen kannan päättää pääsääntöisesti pääjohtaja Pekka Puska. Autoritäärisyys näyttää olevan keskeinen käytäntö Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen toiminnassa - toistuvasti vedotaan "asiantuntija" -käsitteellä luonnehdittuihin kansallisiin auktoriteetteihin. Sairauksia vastaan kohdistuvan pelon lietsominen on keskeinen keino THL:n rokotustiedotuksessa. Myös ammattiedustuksen tärkeys lääkärin ammatin osalta ja vastutuksen poistaminen ovat olleet THL:n pääjohtajan Pekka Puskan esittäminä esillä. Vähintäänkin vihjauksia suomalaisen kansallisen päätöksenteon ylivertaisuudesta on THL:n piiristä toistuvasti esitetty, ainakin rokotusohjelmayksikön johtajan lausunnoissa, mm. luokittelemalla Sveitsin lääkeviranomaisten toiminta "poliittiseksi" ja "erikoisuuden tavoitteluksi" kun Sveitsin lääkeviranomainen kielsi Pandemrixin lapsilta vuonna 2009. "Kansallisen rokotusohjelman" lisäksi kansalliseen yhteishenkeen ja yhteen hiileen puhaltamiseen vetoamista ja ulkomailta tulevaan uhkaan viittaamista ilmenee myös mm. pääjohtaja Pekka Puskan tiedotteessa "Suomalainen terveyskeskustelu saa vaikutteita Ruotsista". Fasismiin liittyvän yhteiskunnan totalitaarisen kontrollin suuntaa meneviä pyrkimyksiä voi löytää myös merkinnästämme 14.11.2011, jossa kerrotaan siitä, kuinka THL kyseenalaistaa vanhempien päätösvallan lastensa rokotuksista.

(14.11.2011) Daily Mail: Tyttö nukkuu 23 tuntia päivässä HPV-rokotuksen jälkeen

(31.10.2011) Dokumenttielokuva: The Greater Good

Rokotuskeskustelu ja rokotuskysymystä käsittelevä, erittäin suositeltava dokumentti on maksutta katsottavissa 5. marraskuuta asti. Elokuvan DVD on myynnissä mercola.com -sivustolla 10 dollarin hintaan. Elokuvan sivustolta löytyy lisätietoa elokuvasta. Myös Mercola on julkaissut tietoa elokuvasta. Elokuvassa on mm. haastateltu Diane M. Harperia, joka on ollut kehittämässä HPV-rokotetta ja nyt varoittaa sen holtittoman käytön ja mainostuksen riskeistä. Elokuvassa haastatellaan monia lääkäreitä, niin rokotuksia puolustavia kuin niitä kohtaan kriittisiäkin.

Dokumentin nimi tulee sanoista "Suuremman hyvän vuoksi" ja viittaa ajatukseen, että enemmistön hyvinvoinnin vuoksi uhrataan joidenkin, rokotteista haittoja saavien hyvinvointi.

Suomessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on suositellut HPV-rokotetta rokotusohjelmaan. THL:n suosituksen laatineen 13-jäsenisen työryhmän jäsenistä valtaosa raportoi sidonnaisuuksia HPV-rokotteiden valmistajiin. Alan yleisestä käytännöstä ja omien johtajiensa (Terhi Kilpi ja Juhani Eskola, Lääkärilehti 37/2010) linjauksista poiketen THL ei julkistanut näitä sidonnaisuuksia raportissaan. Rokotusinfo on julkistanut sidonnaisuusilmoitukset verkkosivuillaan. Yhdistys on hankkinut sidonnaisuusilmoitukset julkisuuslain nojalla. Lisätietoa tiedotteessa Rokotusinfo: THL:n lääkeyhtiöyhtiösidokset edelleen ongelma.

Elokuvassa on kuvamateriaalia siitä, kuinka USA:ssa rokotusten pakollisuuden toteuttamista viedään eteenpäin poliisikoirien ja aseistettujen poliisien avulla. Sama saattaa olla edessä Suomessa, mikäli THL:n rokoteturvallisuuslääkärin Hanna Nohynekin hyökkäys roketteiden vapaaehtoisuutta vastaan on merkki yleisemmästä poliittisesta tavoitteesta ja mikäli kansalaiset eivät asetu pyrkimyksiä vastaan.

(25.10.2011) Verkkomedia: Judicial Watch: Rokotekuolemia ja muita haittavaikutuksia on piiloteltu (HPV-rokote)

(28.10.2010/29.10.2010) New York Times kertoo GlaxoSmithKlinen saastuneista lääkkeistä

New York Timesin uutinen kertoo tarkemmin tapauksesta, josta GlaxoSmithKline maksaa 750 miljoonaa euroa korvauksia. Uutisen mukaan GlaxoSmithKline valmisti ja myi vuosien ajan tietoisesti saastuneita lääkkeitä ja mm. vauvanhoitoon tarkoitettuja voiteita. Uutisen mukaan tehtaalta toimitettiin 20 erilaista turvallisuudeltaan kyseenalaista lääkettä, mm. tehotonta masennuslääkettä. Uutisen mukaan satoja GlaxoSmithKlinen maksamiin korvauksiin johtaneen kaltaisia oikeusjuttuja. Uutisesta käy myös ilmi, että 750 miljoonan dollarin korvaus on sovittu maksu, jolla vältetään varsinaiset rikossyytteet ja mahdolliset tuomiot sekä oikeuden tuomitsemat varsinaiset vahingonkorvaukset

Uutisen mukaan tämäntyyppiset lääkeyhtiöiden vahingonkorvaukset ja oikeusjutut ovat niin tavallisia, että kun GlaxoSmithKline heinäkuussa ilmoitti pistävänsä syrjään 2,4 miljardia dollaria tulevien vahingonkorvausten kattamiseksi, reaktio oli haukotus.

Päivitys 29.10.: Guardian kertoo, että viiden GlaxoSmithKlinen johtajan, joiden väitetään olleen välittämättä epäkohdista, uskotaan vielä olevan GlaxoSmithKlinessa.

(28.10.2010) Oikeusasiamiehen toimistosta jälleen nuhteita THL:lle

THL sai nuhteita mm. aiheettomasta viivyttelystä HPV-rokotteen haittoja koskevaan asiakirjapyyntöön vastaamisessa. Vastaus ei täyttänyt lain vaatimuksia sittenkään, kun THL sen antoi. Vastauksessaan tähän asiakirjapyyntöön THL katsoi rokotehaittoja koskevien asiakirjojen olevan salaisia, mutta ei antanut lain edellyttämää valitusosoitusta. Aiemmin THL:n edeltäjä KTL on saanut kahteen otteeseen nuhteita siitä, että lapsilla tehdyissä lääketieteellisissä tutkimuksissa ei ole noudatettu lain vaatimuksia.

Web-toimittajan kommentti: Rokotehaittoja koskevia tietoja saa paremmin lain vaatimuksia noudattavin tavoin lääkehaittarekisteristä vastaavalta viranomaiselta, Lääkelaitokselta (nyky. Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea).

(12.9.2010) YLE: HPV-rokote eli papilloomavirusrokote verovaroin kustannettavaksi aikaisintaan 2013

Ylen uutisen mukaan osa lääkäreistä ihmettelee Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n päätöstä lykätä edelleen papilloomarokotteen ottamista verovaroin kustannettavaksi. Rokotetutkimusta rokotevalmistajan rahoitukselle tehneen HYKS:n naistenklinikan ylilääkärin mukaan Suomi kohtelee nuoriaan huonommin kuin monet Euroopan maat.

Uutisen mukaan Suomessa tehtävään papilloomarokotetutkimukseen on osallistunut 60 000 yläasteikäistä tyttöä ja poikaa. Tutkimusta tehdään rokotevalmistaja GlaxoSmithKlinen rahoituksella ja varsinainen toteuttaja on Tampereen yliopisto, mutta tutkimuksessa on käytetty myös Kansanterveyslaitoksen nimeä ja kutsuja on mm. postitettu Kansanterveyslaitoksen nimellä varustetuissa kuorissa. Lisätietoa HPV-rokotetutkimuksesta löytyy rokotetutkimussivultamme.

(15.6.2010) OpEdNews: Tuleeko Merckin HPV-rokotteesta seuraava Vioxx?

Artikkeli käsittelee HPV-rokotteelle raportoituja haittoja ja mm. vertaa rokotetuilla esiintyvien ongelmien käsittelyä autoissa esiintyviin ongelmiin.

(11.6.2010) Cynthia A Janak: Totuus HPV-rokotteista

(11.6.2010) The 33 News: HPV-rokotemainonta laajenee poikiin

Myös suomalaisissa keskusteluissa näkyy, että HPV-rokotteen markkinointi uusille käyttöalueille kohdunkaulansyövän ehkäisemisen lisäksi on voimissaan.

(16.4.2010) American Chronicle: Intia sytytti maailmanlaajuiset vaatimukset HPV-rokotteiden hyllyttämiseksi

Artikkelin mukaan vanhemmat ja ammattilaiset ympäri maailmaa vaativat toimia HPV-rokotteita koskien, ja sanovat, että lääkeyhtiöiden markkinoinnissa käytettämiä virheellisiä väitteitä ja pakkorokotuksia ilman tietoon perustuvaa suostumusta ei voi hyväksyä.

(8.4.2010/9.4.2010) DNA India: HPV-rokotusohjelma keskeytetty neljän tytön kuoleman jälkeen

Uutisen mukaan keskeyttäväksi määrätty rokotusohjelma oli osa kahden vuoden tutkimusta. Ohjelma keskeytettiin, kun 120 tyttöä sai haittoja ja neljä kuoli rokotusten jälkeen. Uutisen mukaan rokote on hyväksytty vähäisin tutkimuksin - lapsilla käytettäväksi rokote on hyväksytty vain 110 tytöllä tehdyn tutkimuksen jälkeen niin, että seuranta-aika oli kuukauden ja seurannassakin tutkittiin vain immuunivastetta. Uutisessa haastatellun Brinda Karatin mukaan tieteen logiikkaa ja eettisiä normistoja on rikottu rokotteen tutkimuksissa.

Web-toimittajan kommentti: Suomessa mm. Tampereen yliopisto on tehnyt rokotetutkimusta molempien HPV-rokotevalmistajien lukuun, ja myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on ollut mukana HPV-tutkimukseen myötävaikuttamassa. Merkityksellinen osa HPV-rokotteen hyväksyntätutkimuksia on tehty Suomessa. Suomalainen laillisuusvalvoja on nähnyt ongelmia Suomessa tehdyssä HPV-rokotetutkimuksessa - tutkimuksessa ei ole esim. pyydetty lain vaatimalla tavalla suostumusta molemmilta tutkimuksen koehenkilöksi pyydetyn lapsen vanhemmilta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle ja Tampereen yliopistolle osoitettu eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen moittiva ratkaisu on luettavissa Eduskunnan verkkosivuilla. Rokotusinfo ry jakaa huolen rokotetutkimuksiin liittyvistä ongelmista ja on lähestynyt asiassa EU:n lääkevalvontaviranomaisia, koska ongelmia esiintyy myös esim. GlaxoSmithKlinen rahoittamassa kunnallisissa lastenneuvoloissa tehtävässä pneumokokkirokotetutkimuksessa, jossa ei edelleenkään kaksista moitteista huolimatta pyydetä molempien vanhempien suostumusta lapsella tehtävään tutkimukseen.

Päivitys 9.4.: Times of India: HPV-rokotekokeilujen hyllyttäminen oli vain varotoimi eikä vahvistus sille, että rokote olisi aiheuttanut haittoja tai kuolemia joissakin, kertovat viranomaiset. Intian lääketutkimusneuvoston johtaja Tri Katoch kertoo olevansa varma, että kuolemat eivät johdu rokotteesta. Katoch kertoo keskeyttäneensä tutkimukset, koska halusi osoittaa yleisölle, että kuolemat ja haitat rokotteeseen yhdistävät väitteet ovat virheellisiä. Katochin mukaan "aktivistit" ovat yhdistäneet kuolemat rokotteeseen, mutta todellisuudessa yhteyttä ei ole. Katochin mukaan myöskään mitään haittaraportteja ei ole. Katoch sanoo, että rokotuksia ei jatketa, ennen kuin asia on selvitetty. Katochin mukaan riippumattoman komitean tulee selvittää asia. Katoch haluaa myös osoittaa yleisölle, että eettisiä ohjeistoja on noudatettu.