Rokotusinfo ry
Tietosisältö:  Uutisvirta Kirjoitukset Rokotteet Rokotetutkimus Taudit Sivukartta Linkit Usein kysytyt kysymykset
Yhdistys: Tapahtumat Yhteystiedot Kysymyksiä ja vastauksia Liity! Tiedotteet Julkaisut Puheenvuoroja FinIP-tutkimus
> Tiedote 29.8.2009: Rokotetutkimukselle moitteita

Sivuillla on myös rokotetutkimus -lehdykkä jossa vanhemmille suunnattua tietoa FinIP-rokotetutkimuksesta ja muista Suomessa tehtävistä rokotetutkimuksista. Voit myös jakaa lehdykkää muille perheille tai tulostaa sitä esim. ilmoitustaululle; jos teet näin, pyydämme tulostamaan lehdykän tämän sivun kautta

Rokotusinfo ry: Tiedote 29.8.2009: Rokotetutkimukselle moitteita

Apulaisoikeusasiamies Jukka Lindstedt moittii Kansanterveyslaitosta ja Tampereen yliopistoa virheellisestä menettelystä HPV-rokotetutkimuksessa. Kohdunkaulansyöpärokotteen tehoa ja turvallisuutta selvittävä tutkimus on ollut käynnissä kouluissa syksystä 2007 alkaen.

Tampereen yliopisto ja Kansanterveyslaitos (nykyään Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, THL) eivät ole ratkaisun mukaan noudattaneet lain vaatimuksia HPV-rokotetutkimuksen suostumuksen hankinnassa.

Tutkimukseen osallistuvien lasten huoltajilta tarvitaan riittävään tutkimusta koskevaan tietoon perustuva suostumus lapsen osallistumisesta tutkimukseen.

Tutkimuksesta annettiin ristiriitaisia tietoja julkisessa tiedottamisessa ja suostumuslomakkeessa. Suostumusta tutkimukseen ei ole ottanut vastaan lääkäri. Rokotetutkimuksessa ei ole noudatettu käytäntöä, jossa olisi ollut suostumuksen antamisen yhteydessä mahdollisuus kysyä lääkäriltä lisätietoja.

Rokotetutkimuksessa ei ole myöskään pyydetty suostumusta lapsen molemmilta vanhemmilta, kuten laki vaatii.

Kyseessä on jo toinen kerta, kun Kansanterveyslaitos saa oikeusasiamiehen nuhteet samoista virheellisistä menettelyistä lääketieteellisessä tutkimuksessa. Aiemman ratkaisun antoi oikeusasiamies Riitta-Leena Paunio lokakuussa 2006.

Rokotusinfo ry:n mukaan THL ja Tampereen yliopisto ovat toistaneet samoja virheitä muissakin rokotetutkimuksissa, muunmuassa lastenneuvoloissa ja tutkimusklinikoilla paraikaa käynnissä olevassa pneumokokkirokotetutkimuksessa.

Rokotusinfo on rokotuksiin liittyvien potilaan oikeuksien puolesta toimiva kansalaisjärjestö.

Ratkaisut verkossa:

(1) Apulaisoikeusasiamies Lindstedtin ratkaisu, Dnro 2983/4/07, on luettavissa verkossa osoitteessa http://www.eduskunta.fi/eoaratkaisut/eoak+2983/2007

(2) Oikeusasiamies Riitta-Leena Paunion ratkaisu on luettavissa verkossa osoitteessa http://www.eduskunta.fi/eoaratkaisut/eoak+1016/2004

Lisätietoa

Rokotetutkimukset -aihetta käsitellään myös tiedotteissa: