Rokotusinfo ry
Tietosisältö:  Uutisvirta Kirjoitukset Rokotteet Rokotetutkimus Taudit Sivukartta Linkit Usein kysytyt kysymykset
Yhdistys: Tapahtumat Yhteystiedot Kysymyksiä ja vastauksia Liity! Tiedotteet Julkaisut Puheenvuoroja FinIP-tutkimus
> Tiedote 22.10.2009: WHO: Raskaana oleville lisäaineeton sikainfluenssarokote

Aiheesta myös: Rokotusinfo ry: Tiedote 24.10.2009: Lisäaineen haitoista muutospainetta sikainfluenssarokotuksiin

Rokotusinfo ry: Tiedote 22.10.2009: WHO: Raskaana oleville lisäaineeton sikainfluenssarokote

Raskaana oleville tulisi tarjota ensisijaisesti adjuvantiton sikainfluenssarokote, suosittaa Maailman terveysjärjestön WHO:n rokotusasiantuntijaryhmä SAGE. Suomeen ei tällaista rokotetta ole tilattu.

Adjuvantti on lisäaine, jonka tarkoitus on vahvistaa rokotteen tehoa ja siten lisätä rokotteen riittävyttä. Rokotusohjelmaan kuuluvissa kausi-influessarokotteissa ei ole adjuvanttia.

Lisäaineen vaikutuksista raskaana oleviin tai sikiöön ei ole tutkimustietoa.

Rokotteen valmisteyhteenveto tai siitä tiivistetty pakkausseloste ovat viranomaisen hyväksymiä tuoteselosteita. Ne kertovat rokotteen koostumuksen, ominaisuuksia ja tutkimustietoa hyödyistä ja haitoista. Erityisesti riskiryhmiin kuuluvien kannattaa lukea ne huolellisesti.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on tilannut Suomeen koko väestölle Pandemrix-rokotetta. Se sisältää adjuvanttia. Rokote tilattiin ilman tarjouskilpailua THL:n suurimmalta yhtiörahoittajalta.

Rokotusinfo ry:n mukaan on huolestuttavaa, että THL ei ole noudattanut WHO:n suositusta. On hälyttävää, että THL:ssä WHO:n heinäkuista suositusta ei tunneta vielä lokakuussakaan.

Yhdistyksen mukaan THL on tiedottanut rokotteen ominaisuuksista ja haittavaikutuksista virheellisesti. Rokotteen on väitetty olevan kausi-influenssarokotteen kaltainen. Valmisteyhteenvedon tietojen mukaan adjuvantillisessa rokotteessa haittavaikutuksia on jopa kymmenkertaisesti kausi-influenssarokotteeseen verrattuna.

Rokotteen valmisteyhteenvetoon tai siitä tiivistettyyn pakkauselosteeseen kannattaa aina tutustua huolellisesti ennen rokotteen ottamista, muistuttaa Rokotusinfo. Ne löytyvät Suomen ja EU:n lääkeviranomaisten verkkosivuilta.

Lisätietoa:

WHO:n rokotusasiantuntijaryhmän suositus: http://www.who.int/entity/wer/2009/wer8430.pdf

Ilta-Sanomat 19.10. "Onko sikainfluenssarokote vaarallinen raskaana oleville?" - THL:n ylijohtaja ei tunne WHO:n suositusta raskaana olevien rokottamisesta

http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=1742581

http://www.rokotusinfo.fi/rokotteet/sikainfluenssa_html

Suomeen tilatun Pandemrix-sikainfluenssarokotteen valmisteyhteenveto:

http://www.emea.europa.eu/humandocs/PDFs/EPAR/pandemrix/emea-combined-h832fi.pdf

Kausi-influenssarokotteen valmisteyhteenveto:

http://spc.nam.fi/indox/nam/html/nam/humspc/4/311104.shtml