Rokotusinfo ry
Tietosisältö:  Uutisvirta Kirjoitukset Rokotteet Rokotetutkimus Taudit Sivukartta Linkit Usein kysytyt kysymykset
Yhdistys: Tapahtumat Yhteystiedot Kysymyksiä ja vastauksia Liity! Tiedotteet Julkaisut Puheenvuoroja FinIP-tutkimus
> Tiedote 24.10.2009: Lisäaineen haitoista muutospainetta sikainfluenssarokotuksiin

Aiheesta myös: Tiedote 22.10.2009: WHO: Raskaana oleville lisäaineeton sikainfluenssarokote

Lisäaineen haitat johtamassa Sveitsin rokotuskäytännön muutoksiin - odottaville ja lapsille lisäaineeton rokote

- Rokotusinfo ry ehdottaa samaa muutosta selvitettäväksi Suomessa

Sveitsi aikoo turvallisuussyistä vaihtaa raskaana olevien ja lasten sikainfluenssarokotetta. Raskaana oleville ja lapsille aiotaan antaa adjuvantitonta rokotetta, jollaista maailman terveysjärjestö WHO suosittelee.

Suunnitelman muutosta käsiteltiin tiistaina rokotuskomitean ja lääkeviranomaisten ja terveyshallinnon kokouksessa. Tiedotusvälineissä käsitellään eri rokotevaihtoehtojen ominaisuuksia. (1)

Lisäaine on adjuvantti, jonka tarkoitus on vahvistaa rokotteen tehoa ja siten lisätä rokotteen riittävyttä.

Sveitsiin on tilattu lisäainetta sisältävää Pandemrix -rokotetta kuten Suomeenkin. Muutosten vuoksi selvitetään, saadaanko raskaana oleville ja lapsille toisen valmistajan lisäaineetonta rokotetta, vai voidaanko tilattu Pandemrix-rokote hyväksyä käyttöön ilman lisäainetta. Teknisesti tämä onnistuu, koska rokote ja adjuvantti ovat eri pakkauksissa.

Myöskään Saksan lääkäriliiton tiedotteen mukaan raskaana olevia ja lapsia ei pidä rokottaa adjuvanttia sisältävillä rokotteilla. (2)

Muista maista ainakin Espanja, Kanada ja USA antavat raskaana oleville turvallisuussyistä adjuvantitonta rokotetta.

Rokotusinfo: THL:n väitteet virheellisiä

Rokotteen lisäaineen riskit ovat puhuttaneet Suomessakin tällä viikolla. Rokotehuollosta Suomessa vastaava Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on kuitenkin tyrmännyt väitteet riskeistä ja sanonut rokotteen aineiden olevan vaarattomia raskaana oleville. (3)

Rokotusinfo ry:n mukaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen väitteet rokotteen ainesosien vaarattomuudesta sikiölle ja raskaana oleville eivät perustu tutkimusnäyttöön. EU:n lääkeviraston julkaisemista asiakirjoista ilmenee, että adjuvanttia sisältävien rokotteiden käytöstä ei ole tutkimustietoa raskaana olevilla.(4)

Rokotusinfo ehdottaa selvitettäväksi, olisiko Suomessa syytä tehdä samankaltainen ratkaisu kuin Sveitsissä.

Yhdistyksen mukaan keskustelu eri rokotevaihtoehdoista ja niiden ominaisuuksista on tarpeellista. Koska rokotukset ovat vapaaehtoisia, tulee yhdistyksen mukaan jo potilaslain perusteella väestöllä olla saatavilla tietoa ratkaisun pohjaksi. Keskustelu edistää tiedon hahmottamista ja ymmärtämistä, ja johtaa parhaimmillaan hyvään harkintaan perustuvan rokotuspäätöksen tekemiseen.

Virtahepo olohuoneessa

Rokotusinfo ry:n mukaan keskustelua varjostaa kuuden miljoonan euron virtahepo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen olohuoneessa.(5)

Summa on THL:n rokoteosaston johtajan arvio siitä, minkä verran laitos saa tänä vuonna rahaa rokotevalmistajien tuotekehitykseen liittyvien tutkimusten toteuttamiseksi. Valtion budjettirahaa THL:n rokoteosastolle on viime vuosina varattu tästä vain murto-osa, hiukan yli miljoona euroa.

Eniten yhtiörahoitteisia tutkimuksia THL:ltä on tilannut Suomeen ilman tarjouskilpailua tilatun 37 miljoonaa euroa maksaneen Pandemrix-rokotteen valmistaja. Edellisvuonna yhtiöltä hankittiin samanhintainen lintuinfluenssarokote.

Valtiontalouden tarkastusvirasto on huomauttanut yhtiörahoituksen tuomista eturistiriidoista, mutta asiaa ei toistaiseksi ole ratkaistu.

Lisätietoja:

http://www.rokotusinfo.fi/rokotteet/sikainfluenssa_html
http://www.rokotusinfo.fi

Viitteet:

(1)

Tages Anzeiger: Schweinegrippe: Die Schweiz ändert ihre Impfstrategie (21.10.)

http://www.tagesanzeiger.ch/wissen/dossier/schweinegrippe/Schweinegrippe-Die-Schweiz-aendert-ihre-Impfstrategie/story/21675460

(2)

Die Bundesärztekammer (BÄK): Montgomery beklagt Informationschaos bei geplanter Massenimpfung gegen die Neue Grippe (20.10.2009)

http://www.baek.de/page.asp?his=3.71.6895.7773.7824

(3)

Turun Sanomat: Tehosteainetta sisältävä sikainfluenssarokote ei vaaraksi raskaana oleville (23.10)

http://www.ts.fi/online/lahialue/83008.html

Helsingin Sanomat Vieraskynä, tutkimusprofessori Petri Ruutu (23.10.)

"Rokote ei sisällä aineita, jotka ovat haitallisia sikiölle tai raskauden kululle."

http://www.hs.fi/verkkolehti/paakirjoitus/artikkeli/Kattavat+rokotukset+ehk%C3%A4isev%C3%A4t+tehokkaasti+vakavia+sairastumisia/1135250225372

(4)

Pandemic influenza A(H1N1)v vaccines authorised via the core dossier procedure Explanatory note on scientific considerations regarding the licensing of pandemic A(H1N1)v vaccines

(London, 24 September 2009)

"Pandemrix

Non-clinical studies with regard to female fertility, embryo-foetal and postnatal toxicity (up to the end of the lactation period) were conducted in rats with the Pandemrix mock-up vaccine containing the AS03 adjuvant. There was no cause for concern identified in this study. No data are available on administration around the implantation phase of the embryos. There are no data in pregnant women with a vaccine that contains the AS03 adjuvant."

http://www.emea.europa.eu/pdfs/human/pandemicinfluenza/60825909en.pdf

(5)

"Virtahepo olohuoneessa", kuvaus terapeutti Tommy Hellstenin keskusteluun tuoman käsitteen merkityksestä

http://takkirauta.blogspot.com/2009/03/virtahepo-olohuoneessa.html