Rokotusinfo ry
Tietosisältö:  Uutisvirta Kirjoitukset Rokotteet Rokotetutkimus Taudit Sivukartta Linkit Usein kysytyt kysymykset
Yhdistys: Tapahtumat Yhteystiedot Kysymyksiä ja vastauksia Liity! Tiedotteet Julkaisut Puheenvuoroja FinIP-tutkimus
> Rokotukset ovat vapaaehtoisia - tiedonsaantioikeus riskien suhteen toteutuu vaihtelevasti på svenska

Rokotukset ovat vapaaehtoisia
- tiedonsaantioikeus riskien suhteen toteutuu vaihtelevasti

Rokotusinfo ry muistuttaa, että rokotukset ovat Suomessa vapaaehtoisia. Kullakin on oikeus päättää omista ja lastensa rokotuksista ja potilaslain nojalla oikeus saada tietoa rokotteiden hyödyistä, haitoista ja riskeistä. Ennen rokotuspäätöstä kannattaa tutustua rokotteen ominaisuuksiin esimerkiksi lukemalla rokotteen valmisteyhteenveto ja pakkausseloste. Ne löytyvät yleensä hakukoneella antamalla hakusanoiksi rokotteen kauppanimi ja "valmisteyhteenveto" tai "pakkausseloste".

Sosiaali- ja terveysministeriön kertoman mukaan rokotukset pysyvät vapaaehtoisina myös tartuntatautilain uudistuksessa. (1)

Rokotusinfo on huolissaan siitä, että lain turvasta huolimatta vapaaehtoisuuden ja tiedonsaantioikeuden toteutuminen käytännössä vaihtelee. Vapaaehtoisuutta vastaankin esitetään välillä puheenvuoroja, esimerkiksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen rokotusohjelmayksikön johtaja Hanna Nohynek on kyseenalaistanut vanhempien lakisääteisen oikeuden päättää lastensa rokotuksista. (2) Riskinä on, että tällaiset merkittävästä asemasta esitetyt asiat ymmärretään kehotukseksi toimia tavalla joka ei kunnioita potilaan oikeuksia.

Rokotusinfo ry hämmästelee myös Lääkäriliiton toiminnanjohtajan Heikki Pälven torstaina 11.4. TV-haastattelussa esittämää lausuntoa. Pälve sanoi televisiolähetyksessä näin:
"Joka lastaan rakastaa, hän lapsensa rokottaa, näin se on."
Rokotusinfon puheenjohtaja Jyrki Kuoppala pitää tunteisiin vetoavaa lausuntoa epäasiallisena ja harkitsemattomana, huonona esimerkkinä toisille lääkäreille ja riskinä potilaan oikeuksien toteutumiselle. Hän oli yhteydessä asiasta Heikki Pälveen, joka tarkensi että lausunto ei sovikaan potilastilanteeseen:

"Pälve kertoi, että ei käyttäisi tällaista perustelutapaa potilastilanteessa. Hyvä niin, toivottavasti sama pätee muihinkin lääkäreihin. Pääosinhan Pälve perusteli lähetyksessä rokotuksia koskevia näkemyksiaan asiaperustaisilla väitteillä, kuten toki suuri osa ammattilaisista tekee."

Rokotusinfo muistuttaa myös, että kutakin rokotetta kannattaa harkita erikseen. Hyödyissä ja riskeissä ja siinä mitä tiedetään
on eri rokotteissa merkittäviä eroja. Esimerkiksi kausi-influenssarokotteen teho on tutkimusnäytön valossa usein heikko tai jopa olematon ja sikainfluenssarokote Pandemrixin valmisteyhteenvedossa tuotiin selvästi esille, että lapsia koskevia turvallisuustietoja ei ollut juuri käytettävissä.


---

Rokotusinfo ry on rokotteisiin liittyvien potilaan oikeuksien kuten tiedonsaantioikeuden ja vapaaehtoisuuden puolesta toimiva yhdistys. Yhdistys ei anna suosituksia rokotteiden ottamisesta tai ottamatta jättämisestä.


(1)
STM:n Taneli Puumalainen ja Anni Virolainen-Julkunen, "Avoin päätöksenteko lisää luottamusta rokotteisiin", HS Mielipide 2.4.2013, http://www.hs.fi/paivanlehti/mielipide/Avoin+p%C3%A4%C3%A4t%C3%B6ksenteko+lis%C3%A4%C3%A4+luottamusta+rokotteisiin/a1364783849380

(2)
Tiedote 29.10.2011: Rokotusinfo: THL:n lääkäri kyseenalaistaa rokottamattomien lasten potilaan oikeudet
http://www.rokotusinfo.fi/yhd/tiedotteet/tiedote_111029_html