Rokotusinfo ry
Tietosisältö:  Uutisvirta Kirjoitukset Rokotteet Rokotetutkimus Taudit Sivukartta Linkit Usein kysytyt kysymykset
Yhdistys: Tapahtumat Yhteystiedot Kysymyksiä ja vastauksia Liity! Tiedotteet Julkaisut Puheenvuoroja FinIP-tutkimus
Punnittuja puheenvuoroja > Rokotetutkimuksella eettisesti kestämätön toteutustapa

Julkaistu Turun Sanomien mielipidepalstalle 13.9.2008, lähdeviitteet sekä lähde- ja lisätieto-osio lisätty tähän verkkoversioon.

Rokotetutkimuksella eettisesti kestämätön toteutustapa

Haluamme oikaista joitakin Rokotusinfo ry:stä esitettyjä väitteitä (TS 11.9.). Kritiikkimme GlaxoSmithKlinen (GSK) suunnittelemaa pneumokokkirokotetutkimusta kohtaan kohdistui toteutustapaan, ei siihen että tutkimus halutaan tehdä.

GSK:n HPV- ja pneumokokkitutkimusten tekeminen terveydenhuollon tiloissa ja ehkä henkilökuntaakin käyttäen on eettisesti arveluttavaa. Voitaisiin käyttää vuokratiloja mm. kauppakeskuksissa, kuten GSK:n toisissa rokotetutkimuksissa tehdään. Tällöin perheille olisi selvää, että kyse on tutkimuksesta eikä terveydenhoidosta.

Neuvoloiden rokotetutkimus voi heikentää perheiden neuvolapalveluita. Tuoreen selvityksen mukaan monissa neuvoloissa ei toteudu suositusten mukainen neuvolapalveluiden määrä. Jos terveydenhoitajien työajasta lohkaistaan aikaa vielä rokotetutkimuksiin, perheen kanssa asioimiseen käytettävä aika voi vähetä entisestään. Omat varjopuolensa on siinäkin, jos neuvola tulee riippuvaiseksi lääkeyhtiöiltä tulevasta rahoituksesta.

Rokotteet eivät ole riskittömiä. Haitat eivät aina ole lieviä tai harmittomia. Pikkulapsia joutui sairaalahoitoon ja leikkauksiin ja haittarekisteriin kirjattiin 2000-luvulla pikkulasten kuolemantapauksia BCG-rokotteista. Monien rokotteiden valmisteyhteenvedoissa luetellaan lukuisia ilmenneitä haittoja. Haittoja lisätään luetteloihin sitä mukaan kun niitä tulee tutkimuksissa ja käytössä ilmi.

Rokotetutkimuksetkaan eivät ole riskittömiä. GSK on HPV-tutkimuksen suostumuslomakkeessa kertonut havaituista autoimmuunisairauksista.

Maaliskuussa kerroimme GlaxoSmithKlinen olevan henkirikostutkinnan kohteena Ranskassa epäiltynä hepatiitti B -rokotteeseen liittyvien haittojen kertomatta jättämisestä. Hepatiitti B -rokote on vertailurokotteena Suomessa meneillään olevassa HPV-rokotetutkimuksessa ja julkisuudessa olleiden tietojen mukaan myös suunnitteilla olevassa pneumokokkirokotetutkimuksessa.

Pysymme kertomamme takana koskien oikeusasiamiehen ja ulkomaisten viranomaisten GSK:n toimintaan liittyviä tutkimuksia. Tiedot voi tarkistaa oikeusasiamiehen toimistosta ja verkkosivultamme löytyvistä uutisten alkuperäislähteistä.

Rokotusinfo ei vastusta rokotuksia, vaan toimii rokotusten vapaaehtoisuuden ja rokotuksia koskevan tiedon paremman saatavuuden sekä rokotuksia koskevan valinnanvapauden puolesta. Valinnanvapauden toteutumista edistää, että mahdollisimman hyviä rokotteita kehitetään ja niitä on saatavilla. Ei kuitenkaan hinnalla millä hyvänsä.

Joissakin Kansanterveyslaitoksen (KTL) toteuttamissa tutkimuksissa on piirteitä KTL:n käyttämisestä toimeksiantajayhtiön bulvaanina. KTL on saanut nuhteita eduskunnan oikeusasiamieheltä rahoituksen kertomatta jättämisestä Findia-tutkimuksessa. HPV- ja pneumokkirokotetutkimuksista on julkisuudessa aktiivisesti kerrottu Kansanterveyslaitoksen tutkimuksina. GSK:n rooli ei useinkaan ole ollut esillä.

GSK:n osuus KTL:n rokoteosaston rahoituksesta vuonna 2006 oli 23 prosenttia. Tämä vaarantaa rokotehuollon riippumattomuuden ja potilaan oikeuksien toteutumisen. Emme hyväksyisi sitä, että tukkuliikkeitä kilpailuttava kunnan keskuskeittiö saisi neljänneksen keittiöhenkilökunnan palkoista yhdeltä tukkuliikkeeltä. Vastaavaa ei pidä hyväksyä rokotehuollossakaan.

Jyrki Kuoppala

Puheenjohtaja

Marja Tuomela

Varapuheenjohtaja

Rokotusinfo ry

Lähteitä ja lisätietoja

Aiheeseen liittyviä Rokotusinfon sivuilla julkaistuja kirjoituksia ja sivuja: Aiheeseen liittyviä uutisia: