Rokotusinfo ry
Tietosisältö:  Uutisvirta Kirjoitukset Rokotteet Rokotetutkimus Taudit Sivukartta Linkit Usein kysytyt kysymykset
Yhdistys: Tapahtumat Yhteystiedot Kysymyksiä ja vastauksia Liity! Tiedotteet Julkaisut Puheenvuoroja FinIP-tutkimus
Rokotteet > MPR, tuhkarokko-, sikotauti- ja vihurirokkorokote

Yleistä

MPR-rokote (engl. MMR-rokote) on eläviä viruksia sisältävä, tuhkarokon (M, morbilli), sikotaudin (M, engl. mumps, lat. P, parotitis) ja vihurirokon (R, rubella) haittoja vastaan suunnattu rokote. Rokotteen ajatellaan myös hävittävän tauteja väestöstä. Eläviä viruksia sisältävien rokotteiden on tarkoitus aiheuttaa tauti - yleensä lievänä, niin että siihen ei liittyisi jälkitauteja eikä se tarttuisi ympäristöön. MPR-rokote kuuluu lakisääteisesti lapsille tarjottaviin rokotteisiin.

Vaihtoehtoisesti käytettäviä rokotteita

Saamiemme tietojen mukaan Suomeen on mahdollisesti saatavilla seuraavia yksittäisrokotteita erityislupamenettelyn avulla. Tilaaminen tapahtuu suomalaisen apteekin kautta ja rokote yleensä noudetaan apteekista. Kylmäkuljetuksen vuoksi yksittäisen rokoteannoksen hinta on yleensä 100-200 euron välillä, suuremmissa erissä (esim. yhteishankinta, jossa kaikilla reseptit ja erityisluvat) kustannukset per annos ovat merkittävästi pienemmät.

 • Vihurirokkorokote "Rudivax", valmistaja Aventis Pasteur MSD, alkuperämaa Ranska.
 • Tuhkarokkorokote "Moraten", valmistaja Berna, alkuperämää Sveitsi
 • Sikotautirokote "Pavivac", valmistaja Sevapharma, alkuperämaa T¨ekki
 • Tuhkarokkorokote "Rouvax", valmistaja PASTEUR MERIEUX, Ranska
 • Vihuririkkorokote "Rubeaten", valmistaja Berna
Iso-Britanniassa tarjolla olevia rokotteita luetellaan esim. Wellcare Lifestyle Clinics:n sivulla (9.11.2005) ja JABS:in yksittäisrokotesivulla (8.2.2009)

Viime aikoina neuvoloissa on maksuttomasti tarjottu ensisijaisena kahta MPR-rokotetta, MMR II ja Priorix - Kansanterveyslaitoksen rokotelähettömän valikoimasivun mukaan vuoden 2003 alusta on ollut käytössä Priorix-rokote, ja 1.3.2004 päivätyn rokotelähettämön valikoiman mukaan käytössä on MMR II. Priorix-rokotteessa ei valmisteyhteenvedossa ole mainittu valmistusaineena liivatetta. Munattomassa alustassa kasvatettuna on aiemmin ollut mahdollista käyttää Triviraten Berna -rokotetta, mutta nyt rokote on vedetty markkinoilta. Tätä rokotetta käytettiin aiemmin monilla kananmuna-allergisilla vanhempien pyynnöstä neuvolan kautta hankittuna, mutta vuoden 2003 alkupuolelta saanti neuvolan kautta vaati näytön kananmunasta saadusta anafylaktisesta reaktiosta ja Kansanterveyslaitoksen rokoteturvallisuuslääkärin tapauskohtaisen päätöksen, koska Kansanterveyslaitoksella katsotaan, että Triviraten Berna - rokotteen suoja sikotautia vastaan on heikko tai olematon.

Triviraten Berna on ollut mahdollista hankkia omalla kustannuksella apteekista - ainakin Yliopiston Apteekista, jonne sitä on toimitettu Kansanterveyslaitokselta. 29.3.2004 saamamme tiedon mukaan viimeinen Kansanterveyslaitoksella ollut rokote-erä on kuitenkin vanhentunut helmikuussa 2004, eikä uusia ole enää saatu, eikä rokotetta enää ole saatavilla myöskään Yliopiston Apteekista. Rokotteella ei ole myyntilupaa Suomessa, joten rokotteelle tuli hakea lääkärin allekirjoittama ja Lääkelaitoksen myöntämä erityislupa. Kannattaa myös huomioida, että myyntiluvan puuttuminen tarkoittaa sitä, että teho ja turvallisuutta eivät Suomen lääkevalvontaviranomaiset ole tarkastaneet myyntiluvan myöntämiseen vaadittavalla tavalla. Erityislupalomakkeita on yleensä lääkäreillä, tai sellaisen voi tulostaa Lääkelaitoksen sivustolta

(19.6.2006) Daily Mail: Ministerit taipuvat paineessa tutkimaan MPR-rokotekuolemia

(28.5.2006) Pohjois-Amerikassa tehty Tri Arthur Krigsmanin tutkimus on johtanut Britanniassa vaatimuksiin keskeyttää MPR-rokotteen käyttö. Tutkimusesitelmä pidetään Montrealissa Kanadassa autismikonferensissa ensi viikolla, mutta asian merkitykselliseen vuoksi tuloksia on julkaistu jo nyt. Tutkimuksen kerrotaan tiedotusvälineissä (Sunday Express 28.5.2006) vahvistavan brittiläisen Andrew Wakefieldin epäilyt MPR-rokotteen ja autismin yhteydestä. Tutkimus kattoi 275 lasta ja siinä havaittiin autistisissa lapsissa suolistossa samanlaisia tulehduksia kuin Wakefieldin kahdeksan vuotta sitten kuvaamat. 85 prosentilla 82 näytteenoton kohteena olleista lapsista havaittiin suolistossa merkkejä tuhkarokkoviruksesta tulehtuneessa suolistossa. Britiilääkäri Tri Richald Halvorsen mukaan tulos on uskomattoman vahva vahvistus Wakefieldin epäilemälle yhteydelle, ja MPR-rokote tulisi vetää markkinoilta kunnes sen turvallisuus voidaan varmistaa, etenkin kun turvallisempia ja tehokkaita vaihtoehtojakin on. Daily Telegraphin artikkeli aiheesta (28.5.2006) - artikkelin mukaan tutkimus on jo toinen Wakefieldin epäilyjä vahvistanut, vahvistusta on tullut myös prof. John O'Learyn tutkimuksista vuonna 2002. Daily Mail 28.5.2006 - tutkijat pelkäävät MPR-rokotteen ja autismin olevan yhteydessä

Daily Telegraph: Hallituksen raportin mukaan 18 lasta kuollut neljän vuoden aikana rokotusten jälkeen; neljä kuolemaa on kirjattu MPR-rokotteen yhteyteen.

(29.3.2004) Rokotevalmistaja Berna Biotech AG:n sivu, jossa kerrotaan kehitteillä olevasta MPR-rokotteesta, jossa käytetään Triviraten -rokotteen tuhkarokko- ja vihurirokkokomponentteja ja uutta sikotautikomponenttia. Valmistaja arvelee rokotteen olevan markkinoilla v. 2006.

(17.3.2004,14.6.2004) Kansanterveyslaitoksen tiedotteen mukaan Triviraten MPR-rokotteen valmistus on lopetettu. Kansanterveyslaitoksen näkemys kananmunalle allergisten lasten MPR-rokotteista (PDF) ja 28.5.2004 päivitetty näkemys kananmunalle allergisten lasten rokottamisesta. Kansanterveyslaitoksen mukaan valmistaja on antanut tietoja, joiden mukaan uuden parannetun rokoteen kliiniset kokeet on aloitettu loppuvuodesta 2003. Kansanterveyslaitoksen mukaan markkinoilla uusi rokote olisi aikaisintaan 2006 ja tarkempaa tietoa valmisteesta ei ole vielä saatavissa.

Vanhemmat haluaisivat myös erillisiä rokotteita lähinnä vihurirokkoa (tytöille) ja sikotautia (pojille) vastaan, mutta näiden saatavuudesta meillä ei ole tarkkaa tietoa. Ainakaan Kansanterveyslaitoksen kautta näitä ei ole saatavilla. Apteekkien kautta näitä on mahdollista saada, mutta helppoa hankinta ei välttämättä ole, ja valmistajan ja rokotteen löytäminen jää vanhemman asiaksi. Rokotusinfo ry ottaa mielellään vastaan tietoja ulkomaisista valmistajista ja yksittäisrokotteista jotta voimme listata niitä näillä sivuilla ja siten palvella lukijoita. Ulkomailta apteekin kautta tilaamiseen tarvitaan tyypillisesti Lääkelaitoksen 10 euroa maksava erityislupa, koska rokotteella ei ole Suomessa myyntilupaa. Kustannuksia pienentää jos kerralla tilataan useamman annoksen erä. Kannattaa huomioida, että myyntiluvan puuttuminen tarkoittaa sitä, että tehoa ja turvallisuutta eivät Suomen lääkevalvontaviranomaiset ole tarkastaneet myyntiluvan myöntämiseen vaadittavalla tavalla. Iso-Britanniassa jotkut lääkärit tarjoavat Itä-Euroopan maista hankkimiaan yksittäisrokotteita.

Koostumus/aineita joista tarkempi info esillä

Tekstejä Rokotusinfon sivustolla

Uutisvirta

(18.2.2017) Ministeriö ja THL valmistelevat eduskunnan tahdon vastaisesti pakkorokotuksia tuhkarokkoa vastaan - asiaan voi vielä vaikuttaa! Lisätietoa: Tartuntatautiasetus 2017

(13.2.2017) Ministeriö ja THL valmistelevat eduskunnan tahdon vastaisesti pakkorokotuksia tuhkarokkoa vastaan - asiaan voi vielä vaikuttaa! Lisätietoa: Pakkorokotukset sittenkin Suomessa käyttöön - tuhkarokko aiotaan muuttaa yleisvaaralliseksi

(9.2.2017) AJANKOHTAISTA!: Onko sinulla vaikutusvaltaa ministereihin ja valtioneuvoston päätöksiin? Nyt on hyvä aika käyttää sitä! - Valtioneuvosto päättää hyvin todennäköisesti torstaina 16. tai 23.2.2017 uuden tartuntatautilan pakkorokotusten ja karanteenimääräysten mahdollisesta laajentamista koskemaan tuhkarokkoa. Tällä hetkellä laki ei salli karanteenimääräyksiä tuhkarokon nojalla. Nykyisen tartuntatauti-asetuksen määräysten nojalla uuden lain mukaisia pakkorokotuksia ei voida määrätä tuhkarokkoon. Ministeriö on kuitenkin valmistellut asetuksen muutosta, joka ohittaisi eduskunnan tahdon, tuhkarokon rajaamisen ulos pakkokeinoista! - Lainsäätäjän tahdon mukaan pakkorokotuspykälä on varattu hyvin poikkeuksellisiin tilanteisiin kuten bioterrorismiin, eikä sitä ole kymmenien vuosien aikana koskaan käytetty, mutta nyt ministeriö on valmistellut pakkorokotuspykälän mahdollistamista tuhkarokkoa vastaan! - Lisätietoa: Pakkorokotukset sittenkin Suomessa käyttöön - tuhkarokko aiotaan muuttaa yleisvaaralliseksi

(27.9.2013) Paholaisen Asianajaja -blogi Iltalehden rokotusjutun saamasta JSN:n langettavasta päätöksestä

Paholaisen Asianajaja -blogi kertoo Julkisen Sanan Neuvoston (JSN) ratkaisusta, jossa JSN antoi Iltalehdelle huomautuksen siitä, että Iltalehden rokotehaittoja ja rokotehaittaseurantaa käsittelevän jutun kannen otsikko ("Aleksi-vauvasta tuli neuvolarokotteen uhri") ja lehden lööppi ("Aleksi-vauva kuoli rokotteen takia") eivät JSN:n näkemyksen mukaan vastaa jutun sisältöä. Jutusta ei JSN:n näkemyksen mukaan löydy väitteille katetta.

Paholaisen Asianajajan suositukseen JSN:n koko päätöksen lukemisesta on helppo yhtyä. Kannattaa myös lukea Paholaisen Asianajajan kirjoitukseen jätetyt kommentit, joista ilmenee, että JSN:lle kanteli Sosiaali- ja terveysministeriön rokotevirkamies, jonka taustan JSN näyttää pyrkivän ratkaisussaan piilottamaan. Kyseinen rokotevirkamies ennen STM:öön siirtymistään työskenteli lääkeyhtiö GlaxoSmithKlinelle, jonka valmistaman rokotteen haittoja Iltalehti käsitteli. Samsta kommentista ilmenee JSN:n ratkaisussa ollut asiavirhe.

Kannattaa lukea kommenteista myös Iltalehden päätoimittajan perusteellinen ja hyvin perusteltu näkemys siitä, miksi Iltalehti pitää juttuaan hyvän journalistisen tavan mukaisena ja miksi Iltalehti katsoo, että sillä on ollut riittävät perusteet kertoa vauvan olleen rokoteohjelman uhri.

Iltalehti pysyy kannassaan, että perusteet sille, että vauva oli rokoteohjelman uhri, ovat olemassa mm. rokotteiden haittaseurannan puutteiden ja haittoihin reagoinnin muodossa.

(27.9.2013) Tesso: Tartuntatautilakia uudistetaan, pakkokeinoja tai vapauden rajoituksia voi tulla lisää

"Lisäksi olemme pohtineet­ yksilön vapauden ja vastuun rajoja. Kun lailla halutaan suojella koko väestöä, tartuntavaara voi pakottaa rajoittamaan kansalaisten vapauksia."

(27.9.2013) Lääkäri Suzanne Humphries - Seminaari rokotuksista Tampereella la 23.11 ja Helsingissä 24.11.2013

(23.9.2012) Nordic Vaccine Meetingin antia: PDT-rokote lisää kuolleisuutta.

Frank Shannin mukaan korkean kuolleisuuden alueilla inaktivoidut (inanimate), tapettua / infaktivoitua taudinaiheuttajaa sisältävät(PDT-rokote (hinkuyskä, jäykkäkouristus , kurkkumätä), influenssarokotteet kuuluvat tähän luokkaan samoin HPV-rokote) _lisäävät kuolleisuutta_ muihin tauteihin kuin mitä vastaan ne on tarkoitettu, lähinnä verenmyrkytykseen ja keuhkokuumeeseen

- sitten taas BCG-rokote eli tuberkuloosirokote ja tuhkarokkorokote (molemmat aktiivisia eli elävää taudinaiheuttajaa sisältäviä, tarkoitus aiheuttaa nautatuberkuulosi-infektio / lievä tuhkarokko) vähentävät kuolleisuutta _muihin kuin tuberkuloosiin ja tuhkarokkoon_, lähinnä verenmyrkytykseen ja keuhkokuumeeseen.

A-vitamiini sitten Shannin mukaan vahvistaa näitä vaikutuksia.

Esityksen aiheena ovat rokotteiden "ei-tarkat" (non-specific) vaikutukset, eli rokotteiden vaiktuukset muihin tauteihin / muista syistä aiheutuneeseen kuolleisuuteen kuin mitä vastaan rokotteet on tarkoitettu.

Pohjoismaisen rokoteväen (mm. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja sisarorganisaatiot muissa maissa) kokouksen sponsoreina olivat rokotevalmistajat, mm. GlaxoSmithKline.

(23.9.2012) Pfizer: Pneumokokkirokotteen myynnin odotetaan olevan 4,4 miljardia dollaria tänä vuonna.

Pfizerin rokote sai WHO:n hyväksynnän yli 50-vuotiaila käytettäväksi. USA:n viranomaiset odottavat vielä tuloksia siitä, ehkäiseekö rokote keuhkokuumetta aikuisissa. Näitä tuloksia odotetaan vasta ensi vuodeksi, mutta tämä ei ole estänyt Pfizeriä etenemästä markkinoinnissaan.

(29.1.2012) Palautteena saamiamme videolinkkejä rokotehaitoista: HPV-rokote, hepatiitti B, tuberkuloosirokote (BCG), MPR-rokote

Kuvaukset linkkivinkkien antajan. Kiitos palautteesta ja linkeistä!

(28.1.2012) Palautteena saamiamme linkkejä: Rokotetutkimukset, USA:n viranomaisten rokotussuhtautuminen, HPV-rokote, rokotehaitat, alumiini ja autismi

Kuvaukset linkkivinkkien antajan. Kiitos palautteesta ja linkeistä!

 • Tässä tutkimuksessa hinkuyskärokotteet johtivat 40-kertaiseen hinkuyskän (B. parapertussis kantaa) lisääntymiseen

(The Pourcyrous Study: a Major Landmark in Medical History, Journal of Pediatrics, 2009; 151: 167-172.)

(6.1.2012) Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen luottoyhteistyökumppanille sakkoja rokotetutkimusmenettelyistä

Mm. Verkkomedia (Suomi), CNN (USA), Yahoo News (Iso-Britannia), Buenos Aires Herald (Argentiina), Sky News (Britannia) ja Pharmalot raportoivat lääkeyhtiö GlaxoSmithKlinen saamista 400 000 peson (n. 73 000 euroa) sakoista Argentiinassa tehtyjen pneumokokkirokotetutkimusten johdosta. Uutisissa kerrotaan 14 lapsen kuolleen rokotetutkimuksessa, ja lapsia on uutisten mukaan otettu tutkimukseen ilman lain edellyttämää suostumusta. Uutisissa kerrotaan lääkeyhtiö GlaxoSmithKlineni väärentäneen suostumusasiakirjoja.

Kyseessä on Synflorix -nimisen pneumokokkirokotteen tutkimus. Samaa rokotetta on tutkittu Suomen kunnallisissa lastenneuvoloissa niinikään lääkeyhtiö GlaxoSmithKlinen rahoittamassa tutkimuksessa, ja käytetään tällä hetkellä yleisessä rokotusohjelmassa. GlaxoSmithKline on käyttänyt Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n rokoteosaston palveluja tutkimuksen toteutuksessa. Toistaiseksi salaisen sopimuksen (julkisuus edelleen käsiteltävänä korkeimmassa hallinto-oikeudessa) arvo on THL:n kertoman mukaan yli kymmenen miljoonaa euroa.

Lääkeyhtiö GlaxoSmithKline on toiminut THL:n yhteistyökumppanina paitsi rokotetutkimuksen tilaajana, myös luotettuna rokotteiden toimittajana. Narkolepsiaa aiheuttaneen sikainfluenssarokote Pandemrixin yksi hankintaperuste ilman tarjouskilpailua järjestetyssä hankinnassa oli, että aiemman 37 miljoonan euron lintuinfluenssarokotehankinnan perusteella GlaxoSmithKlinea pidettiin luotettavana toimittajana myös sikainfluenssarokotteelle.

Buenos Aires Heraldin uutisen mukaan GlaxoSmithKline on maksanut Argentiinassa kustakin tutkimukseen otetusta n. 15 000 lapsesta 8 000 pesoa (n. 1 450 euroa). Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen julkaisemien tietojen mukaan Suomessa GlaxoSmithKline maksoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle reilusta 40 000 tutkimukseen osallistuneesta lapsesta yli 10 miljoonaa euroa, joka on n. 250 euroa lasta kohden.

Kuten Argentiinassa, myös Suomessa lääketieteellisten tutkimusten suostumusmenettelyissä on ollut puutteita lain vaatimaan tasoon nähden. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on toistuvasti saanut nuhteita oikeuskanslerilta syystä, että ei ole noudattanut lain vaatimuksia molempien vanhempien suostumuksen hankkimiseksi lääketieteellisiin kokeisiin. THL:n pääjohtaja Pekka Puska on myös kannattanut lakimuutoshanketta, jolla vanhempien suostumuksen vaatimuksesta olisi luovuttu. Lisätietoja Rokotusinfo ry:n tiedotteissa.

(2.1.2012/6.1.2011) Magneettimedia Rokotusinfo ry:stä ja Skepsis ry:stä, Verkkomedia skeptikkojärjestöjen toimintatavoista

Aiheesta myös:

Päivitys 6.1.2011: Verkkomedia / Viihdeuutiset: Skeptikkoyhdistys Vetenskap och Folkbildning nimitettiin vuoden 2011 Harhaanjohtajaksi - artikkeli antaa varsin erikoisen kuvan pohjoismaisten skeptikkoyhdistysten toimintatavoista

(6.1.2012) Österbottens Tidning: Odottamattoman moni lapsi sairastui hinkuyskään - THL:n lääkäri: "Tämä oli odotettua"

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) rokoteturvallisuuslääkäri Hanna Nohynek lehden mukaan: "Tämä oli odotettua. Tartunnan leviämiseen riittää, että kymmenen prosenttia lapsista on rokottamatta."

Hanna Nohynek esiintyi Pietarsaaressa lokakuussa suomeksi merkittävässä määrin ruotsinkielisen yleisön edessä tökerösti kyseenalaistaen rokotuksiin liittyviä lakisääteisiä potilaan oikeuksia.

Lehden mukaan ylilääkäri Pia-Maria Sjöström ei näe hinkuyskän lisääntymiselle muuta syytä kuin sen, että hinkuyskäbakteeri leviää helpommin kun rokottamattomien määrä kasvaa. Myöskään THL:n rokoteturvallisuuslääkäri Hanna Nohynek ei lehdessä esitä muita syitä hinkusykätartuntojen määrän vaihtelulle.

Vuonna 2008 ja vuonna 2011 julkaistujen väitöskirjojen mukaan muitakin syitä hinkuyskän vaihtelulle on ja arvellaan olevan, mm. luontainen epidemiasykli ja mahdollinen rokotusohjelman hinkuyskää muuntava vaikutus joka on saattanut viime aikoina lisätä hinkuyskää - lainauksia tiedotteista:

 • "Rokotusohjelman uudistuksen jälkeen hinkuyskää on esiintynyt vähän. Tämä saattaa kuitenkin johtua taudin luontaisesta epidemiasyklistä, joten uuden rokotusohjelman todellinen tehokkuus selviää vasta seuraavan epidemian aikana. Elomaan väitöskirjatyössä havaittiin, että useat vastasyntyneet sairastuvat hinkuyskään, koska ovat vielä liian nuoria saamaan rokotusohjelman mukaisen ensimmäisen hinkuyskärokotuksensa."
 • "Hinkuyskää aiheuttava bakteeri on muuntunut rokotteiden aikakaudella"
 • "Hinkuyskää aiheuttava bakteeri on muuntunut rokotusten aloittamisen jälkeen"
 • "Mahdollisesti rokotteiden synnyttämä immuniteetti on suosinut bakteerikantoja, jotka eivät muistuta vanhoja käytössä olleita rokotekantoja."'
 • "Bakteerin muuntuminen ehkä syynä hinkuyskän lisääntymiseen"

Puheenjohtajan kommentti: Asian käsittely julkisuudessa muistuttaa jossain määrin odotettua "ensimmäistä sikainfluenssakuolemaa". Ensimmäiseksi sikainfluenssaan kuolleeksi julistettu henkilö kuoli hoitavan lääkärin mukaan perussairauteensa. ("Tässäkin tapauksessa nämä muut asiat olivat merkittävämpiä tämän potilaan kuolemisen kannalta, mutta toki jonkinlainen osuus sillä influenssalla on voinut siinä tilanteessa") Tämä hoitavan lääkärin arvio ei estänyt Sosiaali- ja terveysministeriötä ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitosta julistamasta tiedotetta, jonka mukaan ensimmäinen sikainfluenssakuolema oli tapahtunut. Näyttää siltä, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa jatkuu Pekka Puskan viitoittama tiedotuslinja, jossa tutkimusnäyttö ja tietoon perustuva näkemys saavat väistyä rokotuskattavuuden tavoitteen tieltä ja rokotuskattavuutta tavoitellaan keinoja kaihtamatta. Vrt. myös Pekka Puskan lausunto Pandemrix -rokotteesta: "Kaikissa suhteissa tämä näyttäisi olevan täysin turvallinen rokotus."


luokat:influenssa,sikainfluenssa,mpr,dtp,polio

(2.1.2012) Vaccin.me - Idag lanserades sajten Vaccin.me för de som skadats av vaccin

29.12.2011 avattiin ruotsinkielinen rokotushaittoihin Ruotsissa, Suomessa, Tanskassa ja Norjassa liittyvä sivusto. Päätoimittaja Linda Karlström: "Olemme haittaa kärsineiden puolella. Tavoitteena on, että keräämme haittavaikutusilmoituksia niiltä tuhansilta ihmisiltä jotka kärsivät rokotteiden haitoista ja erityisesti sikainfluenssarokotteen haitoista.

(21.11.2011) MPR-rokotteeseen ja tuhkarokkoon yhdistetty harvinainen, mutta kohtalokas aivosairaus SSPE

Sunnuntain 21.11.2011 Sunnuntaisuomalainen (Keskisuomalaisen, Ilkan, Pohjalaisen, Etelä-Suomen Sanomien, Karjalaisen ja Savon Sanomien sunnuntaisivusto) kertoo SSPE-aivosairaudesta ja tuhkarokkoa vastaan rokottamisesta.

Tätä SSPE-nimistä, kuolemaan johtavaa, hitaasti etenevää aivosairautta esiintyy raporttien mukaan tuhkarokon jälkitautina ja MPR-rokotteen harvinaisena haittavaikutuksena. Sunnuntaisuomalainen käsittelee terveysasiakirjojensa mukaan tuhkarokkoa vastaan tarkoitetut rokotteet saanutta suomalaislasta, joka on sairastunut SSPE:hen. SSPE mainitaan esimerkiksi USA:ssa markkinoilla olevan Merckin valmistaman MPR-rokotteen valmisteyhteenvedon haittavaikutusluettelossa. Myös Suomen rokotusohjelmaan vuonna 2001 kuuluvan M-M-RvaxPRO:n valmisteyhteenvedossa pidetään mahdollisena rokotteen aiheuttamaa SSPE:tä.

Raporttien mukaan Britanniassa on maksettu korvauksia rokotteen aiheuttamaksi katsotuista haitoista useammalle kuin yhdelle henkilölle, ja myös Japanissa raportoidaan SSPE:tä esiintyneen rokotetuilla henkilöillä, jotka eivät ole sairastaneet tuhkarokkoa.

Harvinaisen ja hitaasti etenevän taudin alkuperän osoittaminen voi olla hyvin vaikeaa ja epävarmaa. SSPE:n yhteys tuhkarokkovirukseen siten, että SSPE kehittyy mutatoituneesta tuhkarokkoviruksesta on nykyisin vallitseva teoria jota SSPE:n vähentyminen samaan aikaan tuhkarokkovirusten käyttöönoton kanssa tukee, mutta kaikki eivät ole vakuuttuneita tämän näkemyksen paikkansapitävyydestä.

SSPE:n esiintyvyysarviot tuhkarokon ja rokotteen jälkeen vaihtelevat, mutta yleensä lääketieteellisissä arvioissa esiintymisen tuhkarokon jälkeen arvioidaan olevan selvästi yleisempää kuin rokotteen jälkeen. Esiintyvyysarvio tuhkarokon jälkeen vaihtelee alueesta ja tutkimuksesta riippuen esim. 0,7 - 110 tapauksen välillä miljoonaa sairastunutta kohti, ja esim. MPR-rokotevalmistaja Merck arvioi rokotetuilla henkilöillä esiintymisen olevan yksi tapaus miljoonaa rokotettua kohti. Koko väestössä esiintymisen arvioidaan nykyään olevan maailmanlaajuisesti 0,04 - 2 tapausta miljoonaa kohti.

(2.11.2011) Keskustelu jatkuu: Tietokäsitys, tiedotusvälineiden rooli, sananvapaus

Median ja roolit ja toimintatavat ja median ja kansalaisten suhtautuminen asiantuntija-auktoriteettien ja muiden toimijoiden viesteihin ovat nousseet puheenvuoroihin monella eri foorumilla.

 • Sanni Halttunen: Tieto varjostaa totuutta (Suomen Kuvalehti -blogi, kirjoittajat pääkaupunkiseutulaisia nuori. Kirjoittaja on yksi Megafoni -blogin kirjoittajista ja kuuluu Nuorten Ääni -toimitukseen, joka on Helsingin nuorisoasiainkeskuksen hanke.)

"Olen jokin aika sitten lukenut artikkelin, joka käsitteli suomalaisten luottoa valtion eliitteihin. Suomalaisten luotto esimerkiksi virkavaltaan, pankkeihin ja lääketeollisuuteen oli Euroopan kärkiluokkaa. Kertooko tämä valtion luotettavuudesta vai ainoastaan kansalaisten sinisilmäisyydestä? Itsekin pidän Suomea luotettavana maana, mediaa tärkeänä kansan tiedottajana ja ammattikuntia osaavina." ... "Kriittinen ja avoin asennoituminen on siis välttämätöntä tulkitessamme uutta tietoa, kun yritämme pysyä ajan tasalla totuuksista ja niiden tuomasta hyödystä, sekä ehkäistä malliajattelua. Harhakuvien ja väärän tiedon välttäminen on kuitenkin mahdottomuus onnistuneidenkin tutkimusten ohella, mutta siksi olisikin äärimmäisen tärkeää osata korjata asiat ja muuttaa ajattelumaailmaa tarpeen mukaan, myöntää virheensä."

"Miksi toimittajien ammattikunta on kadottanut kunniallisuuden tajuaan? Se ryntäilee pintaperhona milloin minkin kohuhunajapurkin perässä ja kavahtaa arkijärkeä. Sivistynyt harkinta on älylliseksi eliitiksi itsensä kokevissa journalisteissa kadonnut piirre."

"tulkitsen otsikon kysymykseen viitaten, että päätoimittajan Ruokasen mielestä lehden sananvapauden toteutuminen edellytti, että Suomen Kuvalehti päätti keskustelun asiasta omaan puheenvuoroonsa.

Julkisen sanan neuvosto näyttää olleen Ruokasen kanssa eri mieltä siitä, että yhdeksänsivuisen jutun kohteen reilun sadan sanan kannanoton julkaisu olisi tarkoittanut toimituksen päätösvallan luovuttamista ulkopuoliselle. Ratkaisusta löytyy kohta:

"Neuvoston käsityksen mukaan lehti olisi myös voinut antaa keskustelun tärkeästä ja mielenkiintoisesta aiheesta jatkua sivuillaan vaarantamatta journalistista päätösvaltaansa.""

"Karppauksen paras puoli taitaa olla tuossa sen sisältämässä yhteiskunnallisessa agnedassa. Näen tässä jutussa jotain positiivista vähän syvemmälläkin tasolla. Yksi on se, että vanha sosialistiseen järjestelmään tukeutuva suomi on viimein murtumassa liitoksissaan. Proffille buuataan aivan avoimesti, kuten kuuluukin."

(1.11.2011) Tutkimusuutinen: Apinoilla tehtävä tutkimus totesi rokotteita saaneissa apinoissa samankaltaisia aivomuutoksia kuin on havaittu autistisilla lapsilla

Aiheeseen liittyviä linkkejä:

(31.10.2011) Dokumenttielokuva: The Greater Good

Rokotuskeskustelu ja rokotuskysymystä käsittelevä, erittäin suositeltava dokumentti on maksutta katsottavissa 5. marraskuuta asti. Elokuvan DVD on myynnissä mercola.com -sivustolla 10 dollarin hintaan. Elokuvan sivustolta löytyy lisätietoa elokuvasta. Myös Mercola on julkaissut tietoa elokuvasta. Elokuvassa on mm. haastateltu Diane M. Harperia, joka on ollut kehittämässä HPV-rokotetta ja nyt varoittaa sen holtittoman käytön ja mainostuksen riskeistä. Elokuvassa haastatellaan monia lääkäreitä, niin rokotuksia puolustavia kuin niitä kohtaan kriittisiäkin.

Dokumentin nimi tulee sanoista "Suuremman hyvän vuoksi" ja viittaa ajatukseen, että enemmistön hyvinvoinnin vuoksi uhrataan joidenkin, rokotteista haittoja saavien hyvinvointi.

Suomessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on suositellut HPV-rokotetta rokotusohjelmaan. THL:n suosituksen laatineen 13-jäsenisen työryhmän jäsenistä valtaosa raportoi sidonnaisuuksia HPV-rokotteiden valmistajiin. Alan yleisestä käytännöstä ja omien johtajiensa (Terhi Kilpi ja Juhani Eskola, Lääkärilehti 37/2010) linjauksista poiketen THL ei julkistanut näitä sidonnaisuuksia raportissaan. Rokotusinfo on julkistanut sidonnaisuusilmoitukset verkkosivuillaan. Yhdistys on hankkinut sidonnaisuusilmoitukset julkisuuslain nojalla. Lisätietoa tiedotteessa Rokotusinfo: THL:n lääkeyhtiöyhtiösidokset edelleen ongelma.

Elokuvassa on kuvamateriaalia siitä, kuinka USA:ssa rokotusten pakollisuuden toteuttamista viedään eteenpäin poliisikoirien ja aseistettujen poliisien avulla. Sama saattaa olla edessä Suomessa, mikäli THL:n rokoteturvallisuuslääkärin Hanna Nohynekin hyökkäys roketteiden vapaaehtoisuutta vastaan on merkki yleisemmästä poliittisesta tavoitteesta ja mikäli kansalaiset eivät asetu pyrkimyksiä vastaan.

(31.10.2011) Tiedote 31.10.2011: Rokotusinfo: Rokotteilla on vakaviakin haittoja

Kausi-influenssarokote ja imukudossyöpä * MPR-rokote ja autismi * Tuberkuloosirokote ja tuberkuloosi * Hepatiitti B -rokote ja MS-tauti * (Sokeripala)poliorokote ja halvauttava hermostollinen sairaus * Laki velvoittaa kertomaan rokotteiden riskeistä

(31.10.2011 - kertausta, aiemmin julkaistu 12.1.2011) Tutkimuksen eettisyys, oma patentti, rahoituksesta kertomatta jättäminen, tutkiminen ilman eettisen toimikunnan hyväksyntää

 • Tutkija jätti kertomatta koehenkilöiden vanhemmille ja eettiselle toimikunnalle patentista, jonka edunsaajana oli
 • Tutkija jätti kertomatta koehenkilöiden vanhemmille, että tutkimus oli tutkimuksen aiheesta mahdollisesti hyötyvän tahon rahoittama
 • Tutkimusta tehtiin ilman tutkimusetiikan ja lain vaatimaa eettisen toimikunnan hyväksyntää
 • Tutkimukselle ei ollut nimitetty lain vaatimaa tutkimuksesta vastaavaa henkilöä

Yllämainittu luettelo ei käsittele rokotetutkimusta, vaan Eduskunnan oikeusasiamiehen havaitsemia, Kansanterveyslaitoksen pääjohtajan Pekka Puskan ja Kansanterveyslaitoksen ylijohtajan Juhani Eskolan hyväksymiä menettelytapoja Kansanterveyslaitoksen toiminnassa. Esimerkiksi ylijohtaja Eskola katsoi lääketieteellisen lehden päätoimittajalle lähettämässään kirjeessä, että tutkimuksen asiat olivat kunnossa, vaikka Eduskunnan oikeusasiamies oli ylläolevat asiat todennut.

Ylin suomalainen laillisuusvalvoja, eduskunnan oikeusasiamies asettui näkemyksissään varsin eri kannoille kuin Puska ja Eskola - hän löysi useita puutteita ja virheitä ja kohtia, joissa lakia ei ollut noudatettu. Asiasta kertoo esim. Yleisradio verkkosivuillaan. Myös Eduskunann oikeusasiamien ratkaisu on luettavissa verkossa ja lisätietoa löytyy myös sivulta Findia-kantelu.

Rokotusasioita seuraavalla lukijalle saattoi tulla otsikosta ja tapahtumakuvauksen alusta mieleen tutkija nimeltään Andrew J. Wakefield ja vuonna 1998 The Lancetissa julkaistu ja sittemmin "tieteen kirjoista poistettu" tapaussarja-artikkeli. Tutkimuksen julkaisuun liittyvän tiedotustilaisuuden kommentteihin ja MPR-rokotepolitiikkaan ja yleensä rokotepolitiikkaan liittyvät jälkimainingit lyövät edelleen myös suomalaismediassa - jolle näyttää olevan tässä asiassa varsin tyypillistä raportoida asiasta hyvin yksipuolisesti, lähinnä asiaa vuosikausia esillä pitäneen toimittajan Brian Deerin näkemysten perusteella ja faktoja tarkistamatta - esimerkiksi em. uutisessa brittiläinen tapaussarja-artikkeli on muuttunut yhdysvatalaiseksi rokotetutkimukseksi. Rokotusinfo on sivunnut asiaa sivullaan Onko MPR-rokotteen ja autismin välillä yhteys? joka tosin keskittyy enemmän muihin asioihin kuin toimittaja Brian Deerin käymään Wakefield-kampanjaan.

On mielenkiintoista verrata, millaista median toiminta on ollut Kansanterveyslaitoksessa tehtyjen, eduskunnan oikeusasiamiehen toteamien laiminlyöntien suhteen ja varsin samankaltaisilta vaikuttavien, Wakefieldin tekemiksi osin väitettyjen ja osin brittiläisen lääkärien kurinpitolautakunnan GMC:n toteamien tekojen suhteen.

Yhtymäkohtia on myös MPR-rokotteen ja autismin epäillyn yhteyden ja sikainfluenssarokotteen ja narkolepsian mahdollisen yhteyden välillä - on kiintoisaa verrata MPR-autismi -yhteyden mahdollisuuden esillenostaneen Wakefieldin ja sikainfluenssarokote-narkolepsia -yhteyden mahdollisuuden esillenostaneen Markku Partisen hyvin erilaisia suhtautumistapoja siihen, kun paine alkoi kasvaa. Myös Partinen oli julkaisemassa tapaussarja-artikkelia, mutta näyttää siltä että asia on mahdollisesti viivästynyt tai jäänyt toteutumatta ministeriön puhuttelun, peruspalveluministerin TV-uutisissa nimeltä mainiten esittämän tuomion ym. jälkeen. Näkemyksiä siitä, että myös GMC:n Wakefield-ratkaisu oli motiiveiltaan enemmän poliittinen kuin objektiivinen, on myös esitetty.

Wakefield-syytökset ja puolustukset ovat laaja asia, eivätkä ole Rokotusinfon kannalta kovin keskeisiä, mm. koska alkuperäisen vuoden 1998 Lancet-tutkimuksen tarkoituskaan ei ollut millään tavalla osoitaa, että rokotteen ja autismin välillä olisi selvä yhtey, eikä tällaista tulosta sen johtopäätöksissä ollut. Niinpä tuskin niihin kovin syvällisesti perehdymm sivuillamme - monet briutti- ja yhdysvaltalaismediat kuitenkin näyttävät käsittelevän asiaa ainakin kahdelta puolelta, antaen tilaa sekä toimittaja Deerin näkemyksille että Wakefieldin näkemykselle, joten asiasta kiinnostuneille löytynee runsaasti tietolähteitä goolella. Pyrimme myös tarjoamaan joitakin linkkejä asiaan liittyen. Wakefieldin omat näkemykset löytynevät selvimpinä hänen kirjastaan "Callous Disregard". Wakefield kommentia asiaa myös tuoreessa esiintymisessä CNN:llä.

(30.10.2011) Hufvudstadsbladet: Vanhemmat protestoivat rokotelääkärin hyökkäystä rokotusten vapaaehtoisuutta vastaan

Vanhemmat puolustavat potilaan oikeuksia rokoteturvallisuuslääkärin kannanottojen jälkeen. Vanhempien mukaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen rokoteturvallisuuslääkäri Hanna Nohynek on Pietarsaaressa 26.10. julkisen terveydenhoidon järjestämässä tiedotustilaisuudessa kyseenalaistanut rokottamattomien lasten oikeuden hoitoon. Nohynekin mukaan kyseessä on väärinkäsitys, joka voi Nohynekin mukaan johtua siitä, että monet tiedotustilaisuuden osallistujat eivät ymmärtäneet suomea, tai siitä, että rokotusten vastustajat haluavat vääristellä Nohynekin viestiä.

Tilaisuudessa paikalla ollut Linda Karlström ei usko Nohynekin väitettä väärinkäsityksestä: "Soitin viidelle henkilölle, jotka olivat mukana tilaisuudessa ja kuulivat Nohynekin sanovan: Vad skulle hända ifall vi lämnade barn ovaccinerade, ska vi verkligen också vårda dem? Yksi yleisön joukosta esitti Nohynekille vastarepliikin sanoen, että puhe on pelottavaa. Miksi Nohynek ei korjannut väärinkäsitystä silloin? Uskon että Nohynek tuli katumapäälle."

Lehti kertoo, että Nohynekin mukaan keskustelu [vanhempien päätäntävallan poistamisesta] on tärkeää juuri nyt, koska niin monet Pietarsaaressa ovat päättäneet, että eivät ota uusia rotavirus-, pneumokokki- ja kausi-influenssarokotteita. Rokotusinfo ry:n puheenjohtaja Jyrki Kuoppala pitää keskustelua rokotuspolitiikasta tervetulleena, mutta katsoo, että Nohynek on ottanut asian esille aivan väärässä paikassa tavalla joka vaarantaa potilaan oikeudet.

Asiaa käsittelee myös Rokotusinfo ry:n tiedote 29.10.2011: Rokotusinfo: THL:n lääkäri kyseenalaistaa rokottamattomien lasten potilaan oikeudet. Rokotusinfon sääntöihin kirjattuna tavoitteena on mm. toimia rokotusten vapaaehtoisuuden puolesta, joten Rokotusinfon kanta on selvä: päätösvallan rokotuksista tulee pysyä perheessä.

(29.10.2011) Tiedote 29.10.2011: Rokotusinfo: THL:n lääkäri kyseenalaistaa rokottamattomien lasten potilaan oikeudet

"Tilaisuudessa läsnä olleen äidin mukaan Nohynek kyseenalaisti rokottamattomien lasten oikeuden terveydenhoitoon tilanteessa, jossa lapsi on sairastunut johonkin rokotusohjelman tautiin."

"Nohynekin näkemyksen (1) mukaan kyseessä on väärinkäsitys. Hän ei mielestään kyseenalaistanut oikeutta hoitoon, vaan rokottamattomien lasten vanhempien oikeuden päättää lapsensa terveydenhoidosta."

"Rokotusinfo: Potilaan oikeudet koskevat kaikkia"

"Rokotusinfon mukaan laki ja ihmisoikeudet ovat asiassa selviä - rokotukset ovat Suomessa vapaaehtoisia, ja potilaslain mukaan hoidon tulee tapahtua yhteisymmärryksessä potilaan tai tämän huoltajien kanssa. Oikeus hoitoon on rokotusvalinnasta riippumatta."

(27.10.2011) Pietarsaaren alue kohdennetun rokotuskattavuuskampanjan kohteena

(31.7.2011) Keskustelu jatkuu: Tuhkarokkko: Häämöttänyt voitto kääntyi tappioksi

"Terveysjärjestöjen tavoite hävittää tuhkarokko Euroopassa vuoteen 2010 mennessä jäi haaveeksi. Viime vuonna maanosassamme tavattiin tuhkarokkotartuntoja enemmän kuin vuosiin."

"Rokotuksista kieltäytyneissä eurooppalaisperheissä tuhkarokko voi olla pelkkää harmitonta potemista korkean elintason, hygienian ja terveyspalvelujen oloissa, mutta todellinen tappaja tuhkarokko on yhä köyhien maiden aliravittujen ja vastustuskyvyltään heikkojen lasten keskuudessa. Vielä vuosikymmen sitten tuhkarokko tappoi kehitysmaissa vuosittain lähes 900 000 lasta. Jos vanhemmat Euroopassa katsovatkin, että heillä on oikeus itsenäisiin rokotuspäätöksiin, se ei voi tuoda heille oikeutta levittää torjuttavissa olevan taudin vitsausta ihmisiin, joilla tuota valinnan mahdollisuutta ei ole."

(7.4.2011) Adventures in Autism (blogikirjoitus): "Olen valtiolta ja haluan auttaa"

Yhdysvalloissa rokotukset ovat useimissa osavaltioissa muodollisesti pakollisia niin, että ne ovat esim. koulunkäynnin ehto. Poikkeuksia on vaihtelevasti, lääketieteellisiin ja elämänkatsomukseen tai vakaumukseen liittyvin perustein.

Mainessa on nyt tehty lakiehdotus, jolla kiellettäisiin pakollisten rokotusten käyttö osavaltiossa. Rokotevaurioisen lapsen äiti kertoo keskusteluistaan edustajan kanssa.

Keskustelulla on joitakin yhtymäkohtia narkolepsiaan sairastuneiden lasten vanhempien ja valtiovallan edustajien kohtaamisten, mutta tutumpaa kohtaamisen kuvaus lienee muille rokotusten haitoista valtion edustajien kanssa keskusteluja avanneille.

(6.4.2011) Uusi tutkimus rokotteiden ja autismin yhteydestä (mm. MPR-rokote)

CBS News kertoo, että niille, jotka luulivat rokotteiden ja autismin välistä yhteyttä koskevan keskustelun olevan ohi, tiedoksi, että uusi Helen V. Ratajczak:in artikkeli viittaa toiseen suuntaan. Uutisen mukaan tutkimusartikkeli käy läpi kaikkia rokotteisiin liittyviä autismiteorioita - niin MPR-rokotteen epäillyn yhteyden, elohopeayhdiste tiomersaalin yhteyden kuin muutkin.

Uutisen mukaan autismin esiintymisen lisääntyminen osuu samaan ihmiskudosten MPR-rokotteessa käytön aloittamisen kanssa, ja rokotteessa olevalla ihmisen DNA:lla saattaa olla yhteys aivovaurioihin ja autismiin. Ratajczakin mukaan autismin lisäys ilmeni myös vuonna 1995 kun vesirokkorokotetta kasvatettiin ihmiskudoksissa.

Uutisen mukaan useat tutkijat ovat kertoneet joutuneensa järjestettyjen lokakampanjojen kohteeksi julkaistuaan rokoteturvallisuuteen liittyviä tutkimuksia. CBS News kysyi Helen V. Ratajczak:ilta, miten hän tuli ottaneeksi tutkimuksensa kohteeksi tämän aiheen. Tutkija vastasi, että työskenneltyään vuosia lääkeyhtiöille oli rajoitettua, mitä hän pystyi julkaisemaan. "Nyt olen eläkkeellä ja voin julkaista mitä haluan", hän totesi nykytilanteesta.

(30.3.2011) Keskustelu jatkuu: narkolepsia, tuhkarokko, luottamus

"Tapaus on ikävä, mutta tiedottamisen laajuus kertonee enemmän THL:n omista motiiveista kuin sairauden vaarallisuudesta. Vaikka tuhkarokko voikin aiheuttaa vakavia seurauksia keskushermostoon tai jopa pelätyn aivotulehduksen, ovat nämä riskit todellisuudessa hyvin harvinaisia. Onhan suurin osa ennen vuotta 1982 syntyneiden ikäluokista tuhkarokon sairastanut ja selvinnyt siitä ilman jälkiseuraamuksia.

THL:n tarkoituksena lieneekin ennen kaikkea saada rokottamiselle myönteistä julkisuutta sikainfluenssarokotteen aiheuttaman kohun jälkeen. Narkolepsiatapaukset kun ovat saaneet osan kansalaisista empimään myös muiden rokotteiden ottamista."

"Epäilykset sikainfluenssarokotteen ja narkolepsian yhteydestä kylvivät epäluuloa lasten rokottamista kohtaan.

Vanhempia hirvittää ajatus, että he hyvää tarkoittaessaan sairastuttavatkin lapsensa.

Uutinen rokottamattoman lapsen sairastumisesta tuhkarokkoon tuo sekin eteen tilanteen, jota vanhemmat eivät valinnallaan ole tavoitelleet.

Visiitit ulkomaille rokottamattomien lasten kanssa lisäävät tartuntariskiä, niin kuin Kainuussakin nyt kävi."

"Asiantuntijat epäilevät, että rokote on aiheuttanut sairastumiset yhdessä jonkin muun tekijän kanssa. Muu tekijä voi olla esimerkiksi sikainfluenssa- tai enterovirus.

Vaikka tämän muun tekijän selvittäminen ei sairastuneita enää parannakaan, on sen eteen tehtävä töitä. Epäilyksistä olisi siirryttävä faktaan mahdollisimman pian.

Niin kauan kuin asiasta ei ole saatavissa tarkkaa tietoa, kansalaisten luottamus terveysviranomaisiin horjuu."

(30.3.2011) Mediuutiset: Työterveyslaitos ajaa nanoturvallisuutta hallitusohjelmaan

Pandemrix-sikainfluenssarokotteen mahdollisesta nanoluonteesta on keskusteltu mm. Turun Sanomien mielipidekirjoituksissa. THL:n rokoteturvallisuuslääkärin Hanna Nohynekin mukaan "Pandemiarokotetta tai muita kansallisen rokotusohjelman rokotteita ei ole valmistettu nanoteknologialla."

(28.3.2011) THL: Tuhkarokkotapaus Kainuussa

Asiasta kertoo mm. Savon Sanomat: "THL: Historiallinen tuhkarokkotapaus Kainuussa"

Kainuun Sanomien mukaan lapsi on saanut kaikki neuvolaohjelman rokotteet, ja aika yleisen ohjelman mukaisessa aikataulussa annettavalle MPR-rokotteelle oli varattu huhtikuun alkuun.

(16.3.2011) BMJ: Oikaisu Wakefieldin MPR-rokote ja autismi -tutkimukseen liittyen

BMJ (tunnetaan myös nimellä British Medical Journal) julkaisee oikaisuna aiempiin artikkeleihinsa tiedon BMJ:n lääkeyhtiösidonnaisuuksista mm. kahteen MPR-rokotteen valmistajaan. Tarkempia lehden kommentteja asiaan on päätoimittajan kommentissa lehden keskustelupalstalla.

Mikä on BMJ:n päätoimittajan vastaus siihen, miksi lehti ei kertonut taloudellisista sidonnaisuuksistaan artikkelissa, jossa syytti Wakefieldiä mm. juuri sidonnaisuuksien kertomatta jättämisestä? "Asia ei vain tullut mieleemme". ("We didn't declare these competing interests because it didn't occur to us to do so.")

Web-toimittajan kommentti: Vaiteliaisuutta ja/tai mieleen juolahtamattomuutta omien sidonnaisuuksien kertomisen suhteen näyttää esiintyvän myös suomalaisessa Lääkärilehdessä. Lääkärilehti käsitteli narkolepsia-asiaa lehdessä, mutta ei julkaissut toimittajan ja haastatellun sidonnaisuuksia, jotka ilmenevät esim. vanhempien kannanotosta kirjoitukseen.

(10.2.2011) Rokotusinfo ry: Tiedote: THL julkaisi rokotehaittailmoitustietoja vuodelta 2008: mm. kaksi kuolemantapausta

(7.2.2011) Pitkä videoesitys Wakefieldistä, MPR-rokotteesta ja autismista

(7.2.2011) Andrew Wakefield vastaa kriitikoille

(7.2.2011) Bill Gates: Rokotteet eivät aiheuta autismia

Kirjoitus viittaa CNN:n Gates-haastatteluun (YouTube) jossa Gates puhuu mm. Andrew Wakefieldistä.

(24.1.2011) ABC News (USA): Andrew Wakefield haastattelussa (MPR-rokote, autismi)

(13.1.2011) MTV3: Sikainfluenssa on tämän talven kausi-influenssa

(12.1.2011) Tutkimuksen eettisyys, oma patentti, rahoituksesta kertomatta jättäminen, tutkiminen ilman eettisen toimikunnan hyväksyntää

 • Tutkija jätti kertomatta koehenkilöiden vanhemmille ja eettiselle toimikunnalle patentista, jonka edunsaajana oli
 • Tutkija jätti kertomatta koehenkilöiden vanhemmille, että tutkimus oli tutkimuksen aiheesta mahdollisesti hyötyvän tahon rahoittama
 • Tutkimusta tehtiin ilman tutkimusetiikan ja lain vaatimaa eettisen toimikunnan hyväksyntää
 • Tutkimukselle ei ollut nimitetty lain vaatimaa tutkimuksesta vastaavaa henkilöä

Yllämainittu luettelo ei käsittele rokotetutkimusta, vaan Eduskunnan oikeusasiamiehen havaitsemia, Kansanterveyslaitoksen pääjohtajan Pekka Puskan ja Kansanterveyslaitoksen ylijohtajan Juhani Eskolan hyväksymiä menettelytapoja Kansanterveyslaitoksen toiminnassa. Esimerkiksi ylijohtaja Eskola katsoi lääketieteellisen lehden päätoimittajalle lähettämässään kirjeessä, että tutkimuksen asiat olivat kunnossa, vaikka Eduskunnan oikeusasiamies oli ylläolevat asiat todennut.

Ylin suomalainen laillisuusvalvoja, eduskunnan oikeusasiamies asettui näkemyksissään varsin eri kannoille kuin Puska ja Eskola - hän löysi useita puutteita ja virheitä ja kohtia, joissa lakia ei ollut noudatettu. Asiasta kertoo esim. Yleisradio verkkosivuillaan. Myös Eduskunann oikeusasiamien ratkaisu on luettavissa verkossa ja lisätietoa löytyy myös sivulta Findia-kantelu.

Rokotusasioita seuraavalla lukijalle saattoi tulla otsikosta ja tapahtumakuvauksen alusta mieleen tutkija nimeltään Andrew J. Wakefield ja vuonna 1998 The Lancetissa julkaistu ja sittemmin "tieteen kirjoista poistettu" tapaussarja-artikkeli. Tutkimuksen julkaisuun liittyvän tiedotustilaisuuden kommentteihin ja MPR-rokotepolitiikkaan ja yleensä rokotepolitiikkaan liittyvät jälkimainingit lyövät edelleen myös suomalaismediassa - jolle näyttää olevan tässä asiassa varsin tyypillistä raportoida asiasta hyvin yksipuolisesti, lähinnä asiaa vuosikausia esillä pitäneen toimittajan Brian Deerin näkemysten perusteella ja faktoja tarkistamatta - esimerkiksi em. uutisessa brittiläinen tapaussarja-artikkeli on muuttunut yhdysvatalaiseksi rokotetutkimukseksi. Rokotusinfo on sivunnut asiaa sivullaan Onko MPR-rokotteen ja autismin välillä yhteys? joka tosin keskittyy enemmän muihin asioihin kuin toimittaja Brian Deerin käymään Wakefield-kampanjaan.

On mielenkiintoista verrata, millaista median toiminta on ollut Kansanterveyslaitoksessa tehtyjen, eduskunnan oikeusasiamiehen toteamien laiminlyöntien suhteen ja varsin samankaltaisilta vaikuttavien, Wakefieldin tekemiksi osin väitettyjen ja osin brittiläisen lääkärien kurinpitolautakunnan GMC:n toteamien tekojen suhteen.

Yhtymäkohtia on myös MPR-rokotteen ja autismin epäillyn yhteyden ja sikainfluenssarokotteen ja narkolepsian mahdollisen yhteyden välillä - on kiintoisaa verrata MPR-autismi -yhteyden mahdollisuuden esillenostaneen Wakefieldin ja sikainfluenssarokote-narkolepsia -yhteyden mahdollisuuden esillenostaneen Markku Partisen hyvin erilaisia suhtautumistapoja siihen, kun paine alkoi kasvaa. Myös Partinen oli julkaisemassa tapaussarja-artikkelia, mutta näyttää siltä että asia on mahdollisesti viivästynyt tai jäänyt toteutumatta ministeriön puhuttelun, peruspalveluministerin TV-uutisissa nimeltä mainiten esittämän tuomion ym. jälkeen. Näkemyksiä siitä, että myös GMC:n Wakefield-ratkaisu oli motiiveiltaan enemmän poliittinen kuin objektiivinen, on myös esitetty.

Wakefield-syytökset ja puolustukset ovat laaja asia, eivätkä ole Rokotusinfon kannalta kovin keskeisiä, mm. koska alkuperäisen vuoden 1998 Lancet-tutkimuksen tarkoituskaan ei ollut millään tavalla osoitaa, että rokotteen ja autismin välillä olisi selvä yhtey, eikä tällaista tulosta sen johtopäätöksissä ollut. Niinpä tuskin niihin kovin syvällisesti perehdymm sivuillamme - monet briutti- ja yhdysvaltalaismediat kuitenkin näyttävät käsittelevän asiaa ainakin kahdelta puolelta, antaen tilaa sekä toimittaja Deerin näkemyksille että Wakefieldin näkemykselle, joten asiasta kiinnostuneille löytynee runsaasti tietolähteitä goolella. Pyrimme myös tarjoamaan joitakin linkkejä asiaan liittyen. Wakefieldin omat näkemykset löytynevät selvimpinä hänen kirjastaan "Callous Disregard". Wakefield kommentia asiaa myös tuoreessa esiintymisessä CNN:llä.

(12.1.2011) Guardian/Brian Deer: Lääketieteellinen establismentti suojasi Wakefieldiä petossyytöksiltä

Deer syyttää lääkärikuntaa kollegiaalisuudesta ja Wakefieldin suojaamisesta, ja haastaa lääkärit paljastamaan toisensa. Hän kirjoittaa, että häneltä meni 13 vuotta MPR-hirviön lyömiseen, ja 13 vuotta on liian pitkä aika. Deer hehkuttaa saavutustaan lainaamalla BMJ:n pääkirjoitusta, joka kiittää Deeriä "petoksen näyttämisestä".

(12.1.2011) BMJ/Brian Deer: MPR-rokote-autismi -yhteysepäilyä esillä pitäneellä Wakefieldillä liiketoimintahankkeita sairaalan ja lääkeyhtiöiden kanssa

Deer kertoo liiketoimintasuunnitelmista Royal Free Hospitalin (Wakefieldin työnantaja), Wakefieldin ja lääkeyhtiöiden kesken käydyistä neuvotteluista yhtiön perustamiseksi ja liiketoiminnan käynnistämiseksi.

Tätä Deerin artikkelia ei ole vertaisarvioitu.

(12.1.2011) CNN BMJ:n/Brian Deerin juttusarjan toisesta osasta: Rokotetutkimuksen tekijällä oli asiaan liittyvä patentti

CNN:n uutinen käsittelee BMJ:n juttusarjan toista osaa, jossa toimittaja Brian Deerin syytökset Wakefieldiä kohtaan jatkuvat. Deer kertoo patentista, ja Wakefield kommentoi asiaa BMJ:lle. Tieto patentista ei ole uusi, esim. Rokotusinfo on maininnut patentista Onko MPR-rokotteen ja autismin välillä yhteys? -sivullaan 8.2.2009.

(12.1.2011) BMJ/Brian Deer: Kuinka juttu MPR-rokotetta vastaan oli pedattu

Toimittaja Brian Deer on jo vuosia kirjoittanut MPR-rokotteen ja autismin mahdollisesti yhteydestä epäilyjä esittäneen Wakefieldin toiminnasta hyvin tuomitsevia näkemyksiä. Wakefieldin mukaan Deer on myös ollut aloittajana kantelussa brittiläiselle lääkärien kurinpitoelimelle GMC:lle, jonka päätöksellä Wakefieldin läkärioikeudet Britanniassa on lakkautettu. Wakefieldin mukaan Deer on maksettu "hitman", jonka toiminnan tarkoituksena on luoda varoittava esimerkki, ja kyseessä on häikäilemätön pyrkimys musertaa kaikki perusteltu rokoteturvallisuuteen kohdistuva tutkimus. Ulkopuolisen näkökulmasta näyttää siltä, että Deerillä on hyvin vahva omistautuminen Wakefieldiä koskevien näkemystensä esilletuomiseksi.

On mielenkiintoinen käänne, että toimittaja Brian Deerin kirjoituksia julkaistaan nyt BMJ:ssä (tunnetaan myös nimellä British Medical Journal). Julkaisua on pidetty poikkeuksellisena - kyseessähän on lääketieteellinen lehti, ja Deerin artikkeli on toimittajan kirjoittama, ei lääketieteellistä tutkimusta. Toisaalta BMJ on lähimenneisyydessä julkaissut muitakin taloudellis-poliittiseksi tai tutkivaksi journalismiksi luokiteltavia kirjoituksia, ainakin WHO:n toimintaa ja eturistiriitoja pandemian suhteen käsittelevän artikkelisarjan, josta kävi ilmi että WHO:n pandemia-asioita valmistelleilla henkilöillä oli vakavia eturistiriitoja lääkeyhtiöisuhteidensa vuoksi.

Suurelta osin BMJ:ssä julkaistu artikkeli näyttäisi olevan vanhan kertausta, koostuen pääosin samoista syytöksistä ja väitteitä joita Deer on aiemminkin Wakefieldin toimista toistellu, joita on käsitelty GMC-käsittelyssä ja jotka Wakefield on pääosin kiistänyt mm. kirjassaan. Kuten otsikosta käy ilmi, Deer syyttää Wakefieldiä tulosten "fixaamisesta", peukaloinnista, siitä että juttu "MPR-rokotetta vastaan" oli "fixattu". Peukalointisyytöksetkään eivät ole uusia vaan Deer on esittänyt niitä aiemmpinkin, mutta ilmeisesti nyt mukana on aiempia suorempi syytöksiä aineiston peukaloinnista, autismiin liittyvien oireiden kirjaamisesta tarkoitushakuisesti. Syytöksiään Deer perustelee mm. Wakefieldin tapaussarjan lasten vanhemmilta saaduiksi kerrotuilla tiedoilla. Aiemmin Deer on perustellut samankaltaisia syytöksiä lasten luottamuksellisia terveystiedoilla.

Deerin artikkelista kertoo mm. Helsingin Sanomat uutisessa "Raportti: Tutkimus autismin ja MPR-rokotteen yhteydestä oli peukaloitu".

Monen tiedotusvälineen uutisointi tapahtuneesta vaikuttaa hyvin erikoiselta siinä mielessä, että tapaussarja-artikkelin tulkitaan väittäneen tai osoittaneen sen kirjoittajien mielestä, että autismin ja MPR-rokotteen välillä olisi yhteys. BMJ:n julkaisemat syytökset epärehellisyydestä ja peukaloinnista taas tulkitaan osoitukseksi siitä, että yhteyttä ei ole. Nämä johtopäätöksen eivät perustu tapahtuneeseen. Tutkimus ei sisältänyt johtopäätöstä tai väitettä, että MPR-rokote aiheuttaa autismia, eikä kyseinen tapaussarjatutkimus ole ollut merkittävä tekijä esim. USA:ssa rokotevauriorahastosta autistisille lapsille myönnetyissä korvauksissa. Wakefieldin ja kumppaneiden tapaussarjakuvaus toki oli artikkeli, jossa esitettyyn ajatus lisätutkimuksista mahdollisen yhteyden eslvittämiseksi, mutta sen merkitys syy-yhteyden arvioimisessa ei ole ollut merkittävä, koska siinä ei tapaussarjaluonteen vuoksi olisi voitukaan syy-yhteyttä osoittaa.

Referointia ja kommentteja:

http://www.ageofautism.com/2011/01/the-british-medical-journal-shows-misjudgement-bias-in-further-attack-on-andrew-wakefield.html Age of Autism -kirjoitus] joka käsittelee myös aiempia Deerin kirjoituksia ja kertoo, kuinka viime vuonna BMJ:n sivuilta poistettuun kommentteja oikeudellisten valitusten jälkeen.

Asiaa on kommentoitu myös BMJ:n julkaiseman kolmen artikkelin kommenttiketjuissa (kaksi Deerin artikkelia, yksi Fiona Godleen ym. pääkirjoitus).

(17.9.2010/22.9.2010) CBS (USA): Nimi vaikuttaa - rokotteet, enkefalopatia (aivovaurio) ja autismi

Uutisen mukaan rokotteet ovat pelastaneen miljoonia ihmishenkiä, ja valtaosalla rokotteen ottavista ei ole rokotteista ongelmia. Kolikolla on uutisen mukaan kuitenkin toinenkin puoli: toisinaan rokotteet aiheuttavat vammoja ja kuolemia. Hyvin harvoin vanhemmat huomaavat lapsensa saaneen enkefalopatian, joka on uutisen mukaan lääketieteellinen termi aivovauriolle.

CBS on löytänyt miltei 1300 tapausta, joissa rokotteeseen liittyvästä aivovaurioista on maksettu oikeudellisia korvauksia viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana.

Keskustelu rokotteen ja autismin mahdollisesta yhteydestä käy edelleen kuumana. Lääketieteellisten toimijoiden ylivoimainen valtaosa kiistää, että rokotteilla ja autismilla olisi yhteys. Monet samoista asiantuntijoita kuitenkaan eivät kiistä rokotteen ja aivovaurioiden yhteyttä.

Autistisia oireita saaneet lapset ovat saaneet korvauksia rokotevaurioista, kunhan ovat korostaneet yleisiä, laajalti hyväksyttäjä vaurioita aivoille, eivätkä erityisesti austimia. Kun autismi tai autistiset oireet on esitetty korvaushakemuksessa pääasiallisena rokotushaittana, jutut on hävitty.

Perheille, jotka näkevät autismin yhtenä rokotteiden aiheuttaman aivovaurion muotona, korvauskäytännössä ei ole järkeä. Sen sijaan rokoteturvallisuusasiantuntijana toimineen tohtori Brian Stormin mukaan tilanne on täysin järjellinen - vallitseva lääketieteellinen näkemys hänen mukaansa on, että lääketieteellisesti rokotukset ovat yhteydessä enkefalopatiaan, mutta eivät ole yhteydessä autismiin. "Vaikka henkilö kärsisi sekä enkefalopatiasta että autismista, se ei tarkoita, että rokote olisi aiheuttanut molemmat." "Jos rokote aiheutti enkefalopatian, se ei välttämättä tarkoita sitä, että rokote aiheutti autismin - kyseessä on kaksi eri kysymystä."

Uutisen mukaan vanhempien keskuudessa kiertää neuvo: autismi -sanan käyttäminen korvaushakemuksessa tekee varmaksi, että korvausta ei myönnetä. Uutisen mukaan käytännön kokemus vahvistaa tämän: autismidebatin vuoksi autismiepäilyjen käsittely kestää vuosia ja korvauksia todennäköisesti ei saa, kun taas rokotteen aiheuttamasta aivovauriasta korvauksen voi saada nopeasti.

Päivitys 22.9.2010: Adventures in autism on julkaissut Fox News:in uutisen aiheesta

(13.9.2010) Radio86: Rokotuskampanja tuhkarokkoa vastaan herättää pelkoja Kiinassa

Uutisen mukaan epäluulo rokotuksia kohtaan on yleistä aikaisempien skandaalien vuoksi. Myrkkymaitoskandaali sekä useat epidemiat, joiden puhkeamista viranomaiset ovat peitelleet, ovat koetelleet kansalaisten luottamusta. Aivotulehdusta, hepatiitti B:tä sekä muita tauteja vastaan annettujen rokotteiden epäillään aiheuttaneen neljän lapsen kuoleman ja usean sairastumisen yhdessä provinssissa. Viranomaisten mukaan kyseiset rokotteet oli varastoitu väärin.

(10.9.2010) CBC News (USA): Ensimmäinen korvaus rokotteisiin liittyvästä autismitapauksesta

Uutisen mukaan korvauksena maksetaan kertasumma 1,5 miljoonaa dollaria sekä hoitokuluihin 500 000 dollaria vuodessa. Uutisen mukaan valtio on päätynyt Hannah Polingin vahingot myöntäessään siihen, että rokotteet eivät "aiheuttaneet" ("cause") Hannah Polingin autismia, vaan sen sijaan rokotusten "tuloksena oli" ("resulted") Hannah Polingin autismi. Hannah Poling oli terve 18-kuukautinen, kunnes sai yhtenä päivänä rokotteet tuhkarokkoa, sikotautia, vihurirokkoa, poliota, vesirokkoa, kurkkumätää, hinkuyskää, jäykkäkouristusta ja Hib-tauteja vastaan.

Tapausta kommentoi mm. Adventures in Autism.

(29.8.2010) Daily Mail: Perhe voitti 18 vuoden korvaustaistelun: MPR-rokotteen jälkeisestä vakavasta aivovauriosta ensimmäinen korvauserä

Uutisen mukaan MPR-rokotteen jälkeen tiheästi epileptisiä kohtauksia saavan, 13-kuukautisena MPR-rokotteen saaneen Robert Fletcherin saama korvaus antaa toivoa satojen muiden rutiinirokotteiden vaurioittamien lasten perheille.

(24.8.2010) Blogi: 4 lasta kuoli rokotuksen jälkeen, 3 lääkäriä otettiin panttivangeiksi, poliisi pelasti ja pidätti

Terveysministeri asettu blogikirjoituksen mukaan työryhmän tutkimaan asiaa. Tuhkarokkorokotteeseen liittyvästä tapauksesta kertoo myös Two Circles.

(25.3.2010/8.4.2010/9.4.2010/17.4.2010/1.6.2010/16.6.2010) CNN Health: Viranomaiset: GlaxoSmithKlinen rotavirusrokote Rotarix saastunutta, ei tule käyttää - päivitys 1.6. - myös Suomessa käytettävä Rotateq-rotavirusrokote saastunutta

Päivitys 16.6..: Suomen lääkeviranomaisen Fimean tiedote 16.6.: "Euroopan lääkeviraston lääkevalmistekomitea ei pidä minkään rotavirusrokotteen käytön rajoittamista tarpeellisena" - Poliklinikka.fi:n uutinen 16.6.

Päivitys 1.6.: Vaccine Awakening (Barbara Loe Fisher): Rokotteiden saastuminen - uhka ihmisen terveydelle.

Barbara Loe Fisherin kirjoituksen mukaan siinä, missä tilapäisen käyttämättömyyssuosituksen USA:ssa saanut Rotarix on saastunut sikaviruksella, joka ei sairastuta sikoja, Suomessakin käytettävä Rotateq sisältään osia sian viruksesta, joka tappaa porsaita. Myös Dr Mercola käsittelee asiaa.

Aiempi uutinen:

Saastuminen sikaviruksella havaittiin, kun akateeminen tutkimusryhmä testasi rokotetta uudella tutkimustekniikalla. Suositus on olla käyttämättä rokotetta toistaiseksi. Lääkevalvontaviranomaiset kokoontuvat lähiviikkoina antamaan suosituksia ja keräämään tietoa uudesta tutkimustekniikasta. Rokottajan käsikirjan mukaan "Kansalliseen rokotusohjelman osana maksuttomaan rokotteeseen ovat oikeutettuja kaikki 1.7.2009 ja sen jälkeen syntyneet lapset. Julkisen tarjouskilpailun perusteella lasten rokotusohjelmaan on valittu RotaTeq-valmiste vuosiksi 2009-2011." eli neuvoloista jaellaan toisen valmistajan Rotateq-rokotetta. Apteekeissa Rotarix-rokote on myynnissä Suomessakin. CNN:n uutisen mukaan ei ole näyttöä siitä, että toisen valmistajan rokote olisi saastunut; uutisen mukaan alustavissa Rotateq-rokotteen testeissä ei ole havaittu merkkejä saastumisesta sikaviruksella.

Yahoo Financen mukaan Rotarix-rokote on hyllytetty Sveitsissä ja Doctor's Guiden mukaan EU:n lääkevalvontavirasto EMEA on myös tietoinen asiasta. Suomen lääkevalvontaviranomaisen sivuilla asiasta ei toistaiseksi ole mainintaa.

Watching the watchers -sivustolla olevan, Virologia-blogissa alunperin julkaistun kirjoituksen mukaan saastuminen on ollut Rotarix-rokotteessa alusta asti, myös mm. Suomessa tehdyissä rotavirusrokotteen kliinisten kokeiden (rokotetutkimusten) aikana.

Aiemmin vieraan lajin viruksella saastumisen riskistä on varoittanut mm. Janine Roberts kirjassaan "Fear of the Invisible": Highly contaminated vaccines - MMR Contaminated

Päivitys 8.4.: Barbara Loe Fisher kertoo lisää aiheesta - myös Suomen yleisessä rokotusohjelmassa syksystä alkaen olleessa Rotateq-rotavirusrokotteessa sekä MPR-rokotteessa on hänen mukaansa havaittu eläinviruksen DNA:ta.

Päivitys 9.4.: USA:n lääkevalvojan FDA:n kysymyksiä & vastauksia -sivu, jossa FDA lupaa pitää vanhemmat ajan tasalla erillisellä informaatiosivulla.

Asiaan liittyen on uutisvirrassamme ollut 30.3.2010 alkaen esillä myös Fimean (ent. Lääkelaitos) tiedote "Euroopan lääkeviraston lääkevalmistekomitea ei suosittele Rotarix-rokotteen käytön rajoittamista" sekä linkki EU:n lääkeviraston EMEA:n tiedotteeseen ja Lääkärilehden uutiseen aiheesta.

Päivitys 17.4.: Myös Dr Mercola kirjoittaa aiheesta.

(1.6.2010) BMJ (Huomioita): Wakefieldin jälkeen - todelliset kysymykset joita pitää käsitellä

Kirjoituksessa esitetään, että MPR-rokotteen ja autismin mahdollisen yhteyden esittäneen, Britannian lääkärirekisteristä poistetun tohtori Andrew Wakefieldin tultua poistettua lääkärirekisteristä tulisi siirtyä käsittelemään todellisia kysymyksiä. Kirjoittajan, tohtori Evan Harrisin mielestä tulisi kiinnittää huomio siihen, miten tutkimuslaitos tai tutkimuksen julkaissut lehti eivät huomannut lääkärineuvosto GMC:n katsomia väärinkäytöksiä tai toimineet riittävän ajoissa niiden perusteella. Aiheesta on syntynyt keskustelu, jossa jotkut esittävät mahdollisuuden, että tutkimuslaitos, joka ei väärinkäytöksi nähnyt, olisikin oikeassa ja GMC olisi erehtynyt tälläkin kertaa kuten joissakin aiemmissa tapauksissa joissa GMC:n ratkaisu on kumottu tuomioistuimessa. Keskustelussa käsitellään myös sitä, tulisiko epäillyt väärinkäytökset tuoda esille lääketieteellisissä julkaisuissa, vaikka asiasta ei vielä lopullista ratkaisua olisikaan, ja ongelmallisuutta tilanteessa, jossa lääketieteellinen lehti ei voi alkaa valamiehistöksi ja tuomariksi mikäli väärinkäytösepäily on tullut esille.

Asia koskettaa myös Suomea, sillä oikeusasiamiehen toimistosta on annettu kahdesti moitteet Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen edeltäjälle Kansanterveyslaitokselle, koska tutkimuksissa ei ole noudatettu lain vaatimia menettelyjä mm. tietoon perustuvan suostumuksen hankkimiseksi. Näyttää kuitenkin siltä, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ei tuloksia julkaistessaan ole kertonut julkaisevalle lääketieteelliselle julkaisulle näistä moitteista. Päinvastoin - ylijohtaja, professori Juhani Eskola THL:n edustajana on vakuuttanut ylimmän laillisuusvalvojan näkemyksen kanssa täysin ristiriitaisesti lääketieteellisen julkaisun päätoimittajalle, että lakeja on noudatettu.

(26.5.2010) Adventures in Autism: Andrew Wakefield radiossa

Wakefieldin näkemyksiä GMC-päätöksen tiimoilta kuultaneen myös radiossa, jossa Wakefield on haastateltavana. Blogikirjoituksessa kerrotaan myös, että Wakefieldin kirja Kylmä välinpitämättömyys: Autismi ja rokotteet - totuus murhenäytelmän takana ("Callous Disregard:Autism and Vaccines: The Truth Behind the Tragedy") on noussut Amazonin parhaiten myyvien kirjojen joukossa sijalle 12. Tätä kirjoitettaessa kirja on tilaston sijalla 11 ja eniten myyvä kirja mm. vanhemmuus-luokassa.

(24.5.2010/25.5.2010) BBC: "MPR-rokotetohtori" menetti lääkärinoikeutensa Britanniassa

MPR-rokotteen ja autismin yhteyden mahdollisuuden maininneen tutkimuksen pääkirjoittaja, nykyään Yhdysvalloissa toimiva Andrew Wakefield on poistettu Britannian lääkärirekisteristä eli on menettänyt mahdollisuutensa harjoittaa lääkärintointa. Ratkaisu, jonka teki Britannian lääkärineuvosto GMC, oli odotettavissa ja yllätyksetön tammi-helmikuussa sivuillammekin esillä olleen GMC:n raportin jälkeen - yksityiskohtia ja näkemyksiä puolin ja toisin löytyy alempana tammi-helmikuun kohdalta. Autismin ja MPR-rokotteen mahdolliseen yhteyteen GMC ei asiassa ottanut kantaa. Wales Online:n mukaan myös toinen kolmesta arvioinnin kohteena olleesta lääkäristä poistettiin rekisteristä, mutta kolmatta ei todettu syylliseksi. Wales Onlinen mukaan Wakefield aikoo valittaa päätöksestä. GMC:n päätös on verkossa.

Times Onlinen mukaan Wakefield katsoo, että GMC-prosessi on ollut pyrkimys mustamaalata ja hiljentää Wakefield hallituksen suojelemiseksi Pluserix -MPR-rokoteskandaalilta. Edelleen Timesin mukaan GMC puolestaan katsoi, että se, että Wakefield ei myönnä väärinkäytöksiään, on sinänsä jo hyvä peruste lääkärinoikeuksien elinikäiseksi poistamiseksi. Verkosta löytyy myös teksti, joka kuvauksen mukaan on Wakefieldin toissapäiväinen kannanotto asiaan.

(6.2.2010) Age of Autism Wakefield-raportista

Kirjoituksessa käsitellään Wakefieldin ja kaksi hänen kollegansa tuomitsevaa raporttia sekä Wakefieldin uutta tutkimustyötä, jonka ensimmäiset tulokset julkaistiin kolme kuukautta sitten. Lisää tuloksia on tulossa lähiaikoina. Kyseessä on apinoilla tehty tutkimus, jossa tutkitaan USA:n yleisen rokotusohjelman vaikutuksia. Tutkimus selvittää, mitkä ovat yleisen rokotusohjelman vaikutukset apinoiden elintoimintoihin - vertailuryhmä ei saa rokotteita. Kirjoituksen mukaan ensimmäisissä tuloksissa kävi ilmi, että rokotetut apinat menettivät monia elintärkeitä refleksejä verrattuna rokottamattomiin. Tulokset on julkaistu.

(6.2.2010) Northern Echo: Wakefield ratkaisu oli poliittinen

Northern Echo -lehdessä haastatellun Paul Shattockin mukaan Britanniassa MPR-rokotteen ja autismin mahdollisen yhteyden selvittämisen puolesta toimineen Andrew Wakefieldin ja muiden tutkimusryhmän jäsenten saama langettava ratkaisu oli poliittinen. Shattockin mukaan Wakefieldin ja ryhmän toimista eivät ole valittaneet potilaat. Artikkelia on kommentoitu niin, että valituksen on tehnyt News Corporationille työskentelevä toimittaja Brian Deer. New Corporation pääjohtaja - jolle Brian Deer Shattockin mukaan viime kädessä työskentelee - on kommentin mukaan James Murdoch, joka on myös rokotevalmistaja GlaxoSmithKlinen hallituksessa vastuualueenaan ulkoiset asiat jotka voivat vakavasti vaikuttaa yhtiön liiketoimintaan ja maineeseen.

(4.2.2010) YLE Pohjois-Karjala: Lieksassa alkaa vertaistukiryhmä autistilasten vanhemmille

Eri puolilla Pohjois-Karjalaa käynnistyy kevään kuluessa useita vertaistukiryhmiä lapsiperheille. Esimerkiksi Lieksassa alkaa autistilasten vanhemmille tarkoitettu ryhmä. Lisäksi maakunnassa koulutetaan parhaillaan uusia ohjaajia vertaistukitoimintaan. Toiminnan rahoittaa Sosiaali-ja terveysministeriön ns. KASTE-ohjelma.

(3.2.2010) Brittien lääkärineuvoston GMC:n ns. Wakefield-raportti

Raportti GMC:n sivustolla - BMJ:n kirjoitus aiheesta

(3.2.2010) Independent (Britannia): Lancet veti pois 12 vuotta sitten julkaistun MPR-autismi -artikkelin

Uutisen mukaan Lancet on vetänyt pois 12 vuotta sitten julkaistun artikkelin, joka käsitteli mahdollista yhteyttä MPR-rokotteen ja autismin välillä. Lancetin toimituksen mukaan useat artikkelin väitteistä kuten tutkimuksessa olleiden lasten lähettämistapa ja eettisen toimikunnan hyväksyntää koskeva tieto ovat osoittautuneet virheellisiksi. Uutisen mukaan Lancet teki aiemmin, vuonna 2004, osittaisen takaisinvedon artikkelin suhteen, mutta katsoi silloin, että tutkimus on käynyt läpi asianmukaisen eettisen tarkastelun.

(30.1./1.2.2010) New Scientist: Lääkärineuvostolta langettava raportti tohtori Andrew Wakefieldille, John Walker-Smithille ja Simon Murchille

Uutisen mukaan brittiläisiä lääkäreitä valvova neuvosto on päätynyt raportissaan langettavaan ratkaisuun MPR-rokotteen ja autismin mahdollisen yhteyden tutkimusryhmänsä kanssa esille nostaneen lääkärin, Andrew Wakefieldin toimista. Uutisen mukaan Wakefield ja kaksi muuta tutkimusryhmän jäsentä saattavat menettää oikeuden harjoittaa lääkärintointa Britanniassa - ratkaisu tässä asiassa on odotettavissa 7. huhtikuuta alkavien kuulemisten jälkeen. Nyt laadittu raportti ei koske MPR:n ja autismin mahdollista yhteyttä, vaan Wakefieldin ja hänen kahden kollegansa ammatillisen toiminnan asiallisuutta.

Päivitys 1.2.: Asia herättää keskustelua: Age of Autism: Wakefield-inkvisition on vain sensuurijäävuoren huippu, Wakefieldin kollegan, myös raportin kohteena olevan John Walker-Smithin tiedote asiasta, (vanhempi, ennen raporttia kirjoitettu teksti: Ben Goldacre (Bad Science): Puolustan Wakefieldiä, nyt haukutaan MPR-peloista väärää puuta - katseet tulee kääntää mediaa ja Leo Blairia kohtaan, Daily Telegraphin uutinen jonka kommenteissa paljon keskustelua National Vaccine Information Centerin Barbara Loe Fisherin kommentit (Barbara Loe Fisherin puhe videona. Myös Los Angeles Times ja Sky News käsittelevat asiaa. Aiempia taustoja valaisevat esim. aiemmat BBC:n ja Guardianin uutiset. Myös Wakefieldin johtama Thoughtful House on kommentoinut asiaa.

Haitat Lääkelaitoksen tilastosta

Taustaa

Tiedot on saatu Lääkelaitoksen haittavaikutusrekisteristä. Tietoja ei voida pitää määrällisesti eikä laadullisesti kattavina, eikä tietoja voi tulkita Lääkelaitoksen kannanotoksi lääkkeen ja haittavaikutuksen syy-yhteydestä. Eri lääkkeiden tai valmisteiden vertailu on oikeutettua vain poikkeustapauksissa.

Lääkelaitoksen haittavaikutustilastoon kirjatut havaitut tai epäillyt MPR-rokottiden erilaiset haitat 1974-2002 (osan vuotta):
 • Abscess
 • Allergic reaction
 • Anaphylactoid reaction
 • Arthritis
 • Arthritis rheumatoid
 • Diabetes mellitus
 • Encephalopathy
 • Erythema multiforme
 • Erythema multiforme, Fever
 • Face oedema, Larynx oedema
 • Fever
 • Fever, Arthropathy, Diarrhoea, Coughing
 • Fever convulsions
 • Fever convulsions, Rash
 • Fever convulsions, Thrombocytopenia
 • Fever convulsions, Urticaria
 • Fever, Fatigue
 • Fever, Rash
 • Fever, Rash, Conjunctivitis
 • Fever, Rash, Lymphadenopathy
 • Fever, Thrombocytopenia
 • Fever, Vestibular disorder
 • Fever, Vomiting
 • Hypotonia
 • Injection site pain, Fever convulsions, Rash
 • Injection site reaction
 • Injection site reaction, Malaise
 • Larynx oedema
 • Lymphadenopathy
 • Lymphadenopathy, Fatigue
 • Lymphadenopathy, Rash, Fever convulsions
 • Myelitis, Optic neuritis
 • Oedema peripheral
 • Purpura
 • Purpura thrombocytopenic
 • Rash erythematous, Pruritus NOS
 • Rash, Fatigue
 • Rash, Fever
 • Rash, Fever, Diarrhoea, Vomiting
 • Sialoadenitis
 • Stevens Johnson syndrome
 • Syncope
 • Syncope, Vomiting, Rash, Fever
 • Thrombocytopenia
 • Urticaria
 • Urticaria, Arthropathy, Vomiting
 • Vestibular disorder, Fever, Vomiting, Diarrhoea
 • Vision abnormal, Headache, Fever, Pharyngitis

Hyväksymisinformaatio

Linkit