Rokotusinfo ry
Tietosisältö:  Uutisvirta Kirjoitukset Rokotteet Rokotetutkimus Taudit Sivukartta Linkit Usein kysytyt kysymykset
Yhdistys: Tapahtumat Yhteystiedot Kysymyksiä ja vastauksia Liity! Tiedotteet Julkaisut Puheenvuoroja FinIP-tutkimus
Etsi WWW:stä sivustolta
What's Rokotusinfo? - Svenska avdelningen

Sikainfluenssarokotus - Uutisvirran tuoreimmat

Ajankohtaista (nostot)

 • (7.12.2009) Mediuutiset: Rokoteostot siirtyvät pois THL:ltä - uutisen mukaan THL:n monien roolien aiheuttamia eturistiriitoja ollaan ratkomassa hankinnan siirtämisellä pois THL:stä. Rokotusinfon tiedotteen perusteella ratkaisua haetaan nyt aivan väärä pää edellä:

  "Rokotusinfo ry:n mukaan pelkästään hankintaan puuttuva ratkaisu olisi lähinnä kosmeettinen, eikä poistaisi eturistiriitoja."

  "Yhdistys kertoo, että THL:n toimintaan liittyvät eturistiidat ovat vain lisääntymässä. Vireillä olevien lakialoitteiden toteutuessa THL hoitaisi ensi vuonna oikeuslääketieteellisten kuolinsyyntutkinnat myös rahoittajanaan toimivien lääkeyhtiöiden tuotteiden aiheuttamiksi epäiltyjen tapausten osalta. Laitokselle ehdotetaan myös annettavaksi valtuudet luovuttaa suomalaisten potilastietoja mm. lääkeyhtiöille tutkimustarkoituksiin.

  Rokotusinfon mukaan sopimuksenvarainen yritysrahoituksella tehtävä tilaustutkimus ja viranomaistehtävät eivät sovi saman katon alle, ja ratkaisuja eturistiriitoihin kannattaisi etsiä yritysrahoituksen kanavoimisesta muualle kuin viranomaistehtäviä hoitavaan laitokseen."
 • (2.12.2009) Rokotusinfo ry:n pj: Rokotusinfon tiedotusta koskevasta palautteesta - kirjoitus käsittelee eri tahoilta tullutta palautetta, jonka mukaan yhdistyksen tiedotus on liiaksi painottunut rokotuskriittisyyden tai "rokotuskielteisyyden" suuntaan. Yhdistykseltä on toivottu ja vaadittu, että rokotusten hyvistä puolista kerrottaisiin enemmän. Puheenjohtaja suosittaa, että päätöksiä ei kannata tehdä pelkästään yhden lähteen perusteella ja muistuttaa, että vastuuta päätöksistään ei voi ulkoistaa, vaikka jotkut lääkeyhtiöitä lähellä olevat, lääkeyhtiön ja väestön välillä olevan portinvartijan roolin tuotteistaneet tahot niin haluavatkin uskotella.
 • (22.11.2009) Kaleva: Kouristelukohtaus säikäytti vanhemmat - sikainfluenssarokotteen jälkeisenä aamuna kahden tunnin kouristelukohtaus, lapsi neljäksi päiväksi sairaalaan, kaikki ilmoitettavat oireet - haittailmoituksen tekoa kuitenkin uutisen mukaan vasta harkitaan. Tästä huolimatta THL:n rokoteosaston johtaja pystyy jo arvioimaan syy-yhteyden: haitat on todennäköisesti aiheuttanut "muu influenssa"

  Uutisen mukaan 1,4 -vuotias lapsi sai rokotuksen jälkeisenä aamuna kouristelukohtauksen, joka vei lapsen neljäksi päiväksi sairaalaan. Pojan kouristuskohtauksen diagnosoitiin kestäneen kaksi tuntia. Äidin mukaan lapsella oli kaikki oireet, joista tulisi ilmoittaa. "Kun olimme lähdössä ambulanssilla sairaalaan ja yritin pukea pojalle toppahaalaria päälle, huomasin, etten saa taivutettua hänen käsiään puvun sisälle. Hän muuttui veteläksi menemisen jälkeen kokonaisvaltaisesti jäykäksi, emmekä saaneet häneen mitään kontaktia", pojan äiti kertoo. Ilmoitusta epäillystä rokotehaitasta harkitaan. THL:n rokoteosaston johtajan Terhi Kilven mukaan syy ei todennäköisesti ole rokote, vaan samaan aikaan ollut muu influenssa, joka on aiheuttanut oireet.

  Mikäli terveydenhuollon ammattilainen ei tee haittavaikutusilmoitusta edes tällaisessa tapauksessa, kannattanee perheen itse tehdä haittailmoitus lääkehaittarekisteriä ylläpitävälle Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimealle. Lisätietoa on haitat ja riskit -sivullamme.
 • Terveyden ja hyvinvoinnin laitos: Sikainfluenssa: perustietoa sairastuneelle (kotihoito-ohjeet ja hoitoon hakeutuminen, raskaana olevien ja imettävien ohjeet, kysymyksiä ja vastauksia sikainfluenssan lääkehoidosta) - Huom! - em. hoito-ohjeiden mukaan taudin hoidossa voi käyttää käsikaupasta saatavia kuumelääkkeitä; tutkimusten ja kokemusten perusteella kuitenkin tiedetään tai epäillään joidenkin käsikaupasta saatavien kuumelääkkeiden (ainakin aspiriini, ibuprofeeni/Burana) sisältävän influenssaa sairastaville annettuna riskin aiheuttaa vakava monielinsairaus. Lisätietoa aiheesta mm: Terveyskirjasto (Duodecim): Reyen oireyhtymä, Antti Heikkilä: H1N1 -KEUHKOKOMPLIKAATIOT jossa viitataan BMJ:ssä julkaistuun kirjoitukseen, Satakunnan Kansa 5.11.. Yleisemmin kuumelääkkeen käytöstä kirjoittaa esim. Kaavin apteekki.. Kuume on tarpeellista kertoo puolestaan Tiede -lehti viitaten Nature Immunologyssa julkaistuun tutkimukseen. Ruotsin lääkärilehdessä puolestaan varoitetaan omega 3 -rasvahappojen käytöstä influenssan aikana.
 • (20.11.2009) Rokotusinfo ry: Tiedote: THL:n yritysrahoitus uhkaa lasten oikeuksia
 • Rokotusinfo ry:n tiedote FinIP -pneumokokkirokotetutkimukseen (ns. korvatulehdusrokote -tutkimus) liittyen
 • (24.10.2009) Rokotusinfo ry: Tiedote: Lisäaineen haitoista muutospainetta sikainfluenssarokotuksiin
 • (22.10.2009) Rokotusinfo ry: Tiedote: WHO: Raskaana oleville lisäaineeton sikainfluenssarokote
 • (25.10.2009/1.11.2009) Kiitos palautteena tulleista linkkivinkeistä ja mielipiteistä! Mm. BBC:n pahimman tapauksen skenaario, Norjan Aftenpostenin juttu, tiomersaalitutkimus ja USA:n presidentin julistama kansallinen hätätila on julkaistu sivustolla palautteena annetun linkin perusteella. Linkkivinkin mukana voi antaa myös ehdotuksen uutisvirtaan tulevaksi tekstiksi jos haluaa, pakollista tämä ei ole. Myös yhteystietojen antaminen palautteen, linkkiehdotusten ja kritiikin mukana voi olla hyödyllistä!
 • (29.10.2009) Punnittuja puheenvuoroja (28.10.2009/päivitetty 30.10.2009): Kukin joutuu arvioimaan rokotteen hyödyt ja haitat - kirjoitus kannanottona Kalevan pääkirjoitukseen. Kirjoitus julkaistiin Kalevassa 30.10. 28.10.2009 kirjoitettu kirjoitus valottaa osaltaan myös Suomenmaassa 29.10.2009 julkaistua Pekka Puskan haastattelua ja sen taustoja. Suomenmaan artikkelin asioista ja Rokotusinfon asiaa koskevista näkemyksistä kiinnostuneen kannattaa lukea myös Uuden Suomen uutinen 29.10.

Uutisvirta (Ajankohtaista, uusimmat)

Tammikuu 2010

(9.1.2010) Vantaan Sanomat: Sikainfluenssan hoito ja rokotukset keskeyttivät pitkäaikaissairaiden kontrollikäynnit Vantaalla

Uutisen mukaan sikainfluenssan hoito ja rokotukset keskeyttivät Vantaalla loppuvuodesta pitkäaikaissairaiden kontrollikäynnit, koska henkilökunta valjastettiin valtioneuvoston ohjeiden mukaan epidemian torjuntaan. Lehti kirjoittaa, että ongelmia kontrolleihin pääsyssä oli esimerkiksi diabetes- ja alzheimerpotilailla. Asetuksen mukainen linjaus tehtiin Vantaan sosiaali- ja terveyslautakunnassa influenssarokotuksia organisoitaessa. Lautakunnan puheenjohtaja hämmästyy kuitenkin, kuinka paljon epidemiaan varautuminen sotki normaalia terveydenhoitoa.

(9.1.2010) Guardian 5.1.: GlaxoSmithKlinen osakekurssi laskussa

Guardianin mukaan GlaxoSmithKlinen osakekurssi on laskenut Ranskan sikainfluenssarokotteiden tilausten peruutuksen myötä. Uutisen mukaan Ranska on peruuttanut 50 miljoonan rokoteannoksen tilaukset, valmistajina GlaxoSmithKlinen ohella muitakin valmistajia. Uutisen mukaan myös Saksa, Sveitsi ja Espanja ovat vähentäneet rokotetilauksiaan ennen Ranskaa.

(9.1.2010) Keskustelu jatkuu: Kokoomuspoliitikko kirjoittaa blogissaan Euroopan neuvoston tulevasta tutkimuksesta koskien sikainfluenssalobbausta

"Erityisesti toivon, että kaikki 'asiantuntijat' Suomessa, jotka ovat puhuneet soopaa ja lietsoneet paniikkia sikainfluenssasta ja painostaneet rokotteiden ottoon, saisivat asianmukaisesti sapiskaa. Olivat he sitten ministereitä, lääkäreitä, sairaanhoitajia tai tutkijoita." Kirjoitus viittaa PharmaTimesin uutiseen, jonka mukaan pandemiajulistuksen taustat menevät tammikuussa Euroopan neuvoston parlamentaariseen yleiskokoukseen (PACE:en) keskusteltavaksi ja tutkittavaksi. Asiassa aloitteellisena on uutisvirrassa aiemmin mainittu PACE:n terveysvaliokunnan puheenjohtaja lääkäri Wolfgang Wodarg.

(8.1.2010) YLE Perämeri: Sikainfluenssarokote kelpasi harvalle Keminmaassa ja YLE Etelä-Savo: Sikainfluenssarokotukset eivät kiinnostaneet Mikkelissä

Keminmaassa oli torstaina varauduttu rokottamaan satoja, mutta rokotettavana oli käynyt uutisointihetkellä vain 150 ihmistä. Kyse oli riskiryhmiin kuulumattomien 25-40 -vuotiaiden rokotuksista. Mikkelissä rokotettiin tällä viikolla yli 65-vuotiaita riskiryhmään kuuluvia, mutta myös siellä terveysasemilla oli hyvin hiljaista.

(7.1.2010) Radio Infosota käsittelee illan lähetyksessään mm. ylijääviä sikainfluenssarokotteita

Lähetyksen voi ladata mp3-tiedostona Radio Infosodan sivuilta lähetyksen jälkeen.

(7.1.2010) YLE: Osa sikainfluenssarokotteista jäänee käyttämättä myös Suomessa

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL:n) arvion mukaan osa Suomeen tilatuista sikainfluenssarokotteista jää käyttämättä. Ylijäämän suuruutta ei kuitenkaan vielä uskalleta arvioida, mutta THL on jo ehtinyt pohtia rokotteiden kohtaloa. Yksi mahdollisuus olisi etsiä niille ostaja ja toinen toimittaa tai lahjoittaa rokotteet kolmansiin maihin.

(7.1.2010) Stern: Saksa toivoo sikainfluenssarokotteen valmistajan vastaantuloa

GlaxoSmithKline (GSK) kuvitteli varmasti rokotekaupan sujuvan aivan toisin, eikä arvannut rokotetta jäävän osavaltioiden käsiin, kirjoittaa Stern. Osavaltiot toivovat lääkekonsernin vastaantuloa käydessään neuvotteluja sen kanssa tästä päivästä lähtien. GSK on osoittanut olevansa valmis keskusteluihin, mutta viitannut myös voimassa oleviin sopimuksiin ja siihen, että tuotantoa ei voida keskeyttää heti.

Jotkut Saksan osavaltiot yrittävät myös myydä rokotetta ulkomaille, kuten Iraniin ja Kosovoon. Zeit Onlinen mukaan tiedusteluja on tullut lisäksi Ukrainasta ja Turkista. Saksassa rokotteen on ottanut tähän mennessä arviolta vain noin 10 % väestöstä. Sveitsiläisen Ostthüringer Zeitungin (OTZ) mukaan Paul Ehrlich -insituutti (PEI) arvioi luvun joulukuun alussa alle 7 %:ksi.

(6.1.2010) YLE: Sikainfluenssaboomi kasvatti apteekkien lääkemyyntiä yli miljoonalla

Apteekkien viime vuoden lopun lääkemyynti kasvoi yli miljoonalla eurolla, vaikka laskuista jätetään pois virallinen sikainfluenssalääke Tamiflu. Kuukaudessa Suomessa syödään erilaisia flunssalääkkeitä ja antibiootteja noin 10 milj. eurolla.

(5.1.2010) Kansan Uutiset Verkkolehti: Ranskassa kohu sikainfluenssarokotuksista.

Ranskan hallitusta syytetään ylimitoituksesta varautumisessa sikainfluenssaa vastaan, sillä maassa on 10 % maailman H1N1-rokotteista ja 1/3 Tamiflu-varastoista. Kansan Uutisten Verkkolehti jatkaa: "Influenssaepidemia ei ole ollut sen pahempi Ranskassa kuin muuallakaan. Mutta hallituksen ylivarautuminen pandemiaan ja siitä johtunut, tiedotusvälineissä yhä jatkuva kampanja lietsoi paniikkitunnelmaa. Jokainen H1N1-viruksen aiheuttama kuolemantapaus uutisoitiin näyttävästi, vaikka niitä ei loppujen lopuksi ollut läheskään niin paljon kuin pelättiin." Web-toimittajan kommentti: Suomessa ei sentään aiheudu 2 miljardin euron ylimääräistä laskua, mutta täytyy sanoa, että silti kuulostaa jotenkin tutulta.

(4.1.2010) MTV3: Ranskakin myy sikainfluenssarokotteitaan.

Uutisen mukaan Ranska myy miljoonia H1N1-rokoteannoksia ulkomaille. Bangkok Postin mukaan Ranska osti kaikkiaan 94 milj. rokoteannosta eli noin 1,5 annosta jokaista kansalaistaan kohti, mutta toistaiseksi vasta 5 milj. ranskalaista on rokotettu.

(4.1.2010) Aftonbladet: Sikainflunssarokotetoimitukset Ruotsiin loppuvat

Sikainfluenssarokotteen toimitukset Ruotsiin loppuvat tammikuun alussa. Ruotsin Radio Ekotin mukaan asiasta on päästy sopimukseen rokotevalmistaja GlaxoSmithKlinen (GSK) kanssa. Yhtenä harvoista maista Ruotsi teki alunperin kattavan sopimuksen GSK:n kanssa tilaamalla 18 milj. rokoteannosta. Suositusten muuttuessa myöhemmin kahdesta yhteen rokoteannokseen per aikuinen, kävi selväksi, että Ruotsille jäisi paljon ylimääräistä rokotetta.

Viranomaiset ovat nyt onnistuneet keskeyttämään toimitusten jatkumisen tilapäisesti. Kun Ruotsi on saanut tammikuussa 10 milj. annosta, rokotetta ei enää toimiteta. Väliaikainen toimitusten keskeyttäminen jatkuu helmikuun puoliväliin saakka, minkä jälkeen täytyy päättää, mitä 8 milj. tilatun annoksen kanssa tapahtuu. Toimitusten keskeyttäminen ei tarkoita rokotuskampanjan pysähtymistä. Sosiaalihallituksen mukaan yli 60 % väestöstä on jo rokotettu ja noin viidesosa aikoo vielä rokotuttaa itsensä.

(lakilinkit: Finlex, linkitetty luvalla)